Kiwi
Produkcja kiwi spada, stawia się na jakość.
2025-03-05 00:00
Na rok 2025 prognozowany jest spadek zbiorów chilijskich kiwi w porównaniu z poprzednim rokiem. Według wstępnych szacunków produkcja powinna wynieść około 128 tysięcy ton, co oznacza spadek o 12-13% w porównaniu do 2024 roku. Na sytuację wpływa obecność bakteriozy PSA.
czytaj dalej
Kiwi Crunch zauważa wzrost plonu odmiany Piqa
2025-03-04 05:00
Kiwi Crunch ma być świadkiem wzrostu wolumenu gruszek Piqa Red w tym sezonie, gdzie oczekuje się wzrostu o 26 procent w 2025 roku na podstawie dotychczasowego zbioru.
czytaj dalej
Kiwi Crunch doświadcza znacznego wzrostu wolumenu gruszy PIQA® Red (wcześniej sprzedawanej jako PiqaBoo®) z przewidywanym wzrostem o 26% w 2025 roku na podstawie dotychczasowego zbioru. "W zeszłym roku zebraliśmy 142,5 tony, a w tym sezonie spodziewamy się zebrania 180 ton, z dalszym wzrostem rok do roku".
czytaj dalej
Dulcis™ zdobywa nagrodę "Smak Roku 2025"
2025-03-04 00:00
Dulcis™ Bio, ekologiczna wersja zielonego kiwi, która łączy w sobie słodycz i świeżość, zdobyła prestiżową nagrodę "Smak Roku 2025", wiodące certyfikaty w branży spożywczej w Portugalii i Hiszpanii, przyznawane na podstawie preferencji konsumentów. Ta nagroda
czytaj dalej
Spice24: Nowy opatentowany podkładka kiwiowa
2025-03-04 00:00
Nowo wybrana odmiana podkładki Actinidia Rufa, Spice24, jest teraz dostępna do komercyjnego użytku w plantacjach kiwi na terenie całej Europy. "Spice24 udowodniło swoją odporność na ciężkie gleby, które zwykle zatrzymują wodę, oraz na gleby o wyższym poziomie zasolenia" - informuje włoskie kwiaciarnia La.
czytaj dalej
Rozpoczyna się zbieranie złotych kiwi odmiany "Seeka"
2025-03-03 06:00
Australijski producent kiwi Seeka rozpoczął zbieranie swoich kiwi SunGold, a pierwsze owoce sezonu zostały zebrane z różnych sadów w Gisborne i Hawke's Bay 3 marca.
czytaj dalej
Australijski producent kiwi, firma Seeka Limited, rozpoczął zbieranie kiwi SunGold w Gisborne dzisiaj (poniedziałek, 3 marca) z różnych sadów w regionie gotowych do zbiorów. Sady w Gisborne, Harpers Road i College, należące do i zarządzane przez Ngai Tukairangi Trust, oraz sady w Hawkes Bay,
czytaj dalej
Dulcis zdobywa nagrodę Smaku Roku
2025-02-28 11:00
Organiczna zielona kiwi Dulcis Bio zdobyła nagrodę Sabor del Año (Smak Roku) 2025. Nagroda jakości została stworzona 30 lat temu przez francuską firmę Monadia i przyznawana jest produktom, które przechodzą rygorystyczne testy organoleptyczne przeprowadzane przez panel konsumentów w akredytowanym laboratorium.
czytaj dalej
"Kiwi, morele i kaki były trzema najlepszymi produktami tegorocznego sezonu sadzenia"
2025-02-28 00:00
Sezon sadzenia drzew owocowych liściastych zakończył się w Grecji. "Kiwi, morele i kaki były trzema najpopularniejszymi produktami tegorocznego sezonu sadzenia. Wiśnie, brzoskwinie i nektarynki cieszyły się dobrym popytem, podczas gdy na jabłka było bardzo małe zapotrzebowanie, ponieważ producenci ponownie mieli słabą
czytaj dalej
Dulcis™ zdobywa prestiżowe wyróżnienie "Smak Roku 2025"
2025-02-28 00:00
Dulcis™ Bio, organiczna wersja zielonej kiwi, która łączy słodycz i świeżość, zdobyła prestiżowe wyróżnienie "Sabor do Ano 2025", certyfikat wiodący w branży spożywczej w Portugalii i Hiszpanii, przyznany na podstawie preferencji konsumentów.
czytaj dalej
Producenci kiwi w Farroupilha, Brazylii, zamierzają rozpocząć sezon zbiorów. Oficjalne wydarzenie, które rozpocznie sezon zbiorów kiwi, zaplanowano na środowy poranek na terenie rodziny Bohn, mieszczącej się w głębi miasta. Lokalny rząd przewiduje zbioru owoce kiwi o...
czytaj dalej
Zbiory RubyRed rozpoczynają najwcześniejszy w historii Nowej Zelandii sezon na kiwi.
2025-02-27 02:00
Najwcześniejszy zbiór kiwi w Nowej Zelandii rozpoczął się, a pierwsze owoce RubyRed zostały zebrane tuż obok Edgecumbe w regionie Bay of Plenty.
czytaj dalej
Oczekuje się, że tegoroczne chilijskie plony kiwi z 2025 roku będą ważyć 128 000 ton, co oznacza spadek o 12-13 procent w porównaniu z poprzednim rokiem, według wstępnych szacunków. Carlos Cruzat, prezydent Chilskiego Komitetu Kiwi, powiedział, że spadek ten jest spowodowany obecnością PSA i przymrozkami w Precordillera del.
czytaj dalej
Jiunn Shih, Chief Marketing, Innovation and Sustainability Officer von Zespri, sagt, dass das Unternehmen stolz darauf ist, auf der starken Nachfrage der Verbraucher nach Kiwis aufzubauen und eine starke Marke zu etablieren, die bei den Verbrauchern beliebt ist.
czytaj dalej
Nowa Zelandia rozpoczyna najwcześniejsze zbieranie kiwi, prognozując, że przekroczy 200 milionów tac.
2025-02-26 00:00
Sezon kiwi w Nowej Zelandii w 2025 roku rozpoczął się najwcześniej w historii. Rozpoczęto go w pobliżu Edgecumbe w Zatoce Fülle, a zbiory mają przekroczyć 200 milionów tacki. Organizacja producentów, New Zealand Kiwifruit Growers Incorporated (NZKGI), przewiduje, że..
czytaj dalej
Nowa Zelandia rozpoczyna najwcześniejsze zbieranie kiwi.
2025-02-26 00:00
Sezon kiwi w Nowej Zelandii w 2025 roku rozpoczął się od najwcześniejszego zbioru w historii. Rozpoczęto go niedaleko Edgecumbe, w regionie Bay of Plenty, a prognozy wskazują, że zbioru przekroczy liczbę 200 milionów tacek. Organizacja producentów, New Zealand Kiwifruit Growers Incorporated (NZKGI), przewiduje, że...
czytaj dalej
Chile: Produkcja kiwi jest malejąca, ale o dobrej jakości.
2025-02-25 10:00
Prezydent chilijskiego Komitetu Kiwi, Carlos Cruzat, powiedział w rozmowie z Freshfruitportal.com, że w tym sezonie kraj eksportuje około 128 000 ton kiwi. Pomimo spadku produkcji warunki kwitnienia były korzystne, a zapylanie przez pszczoły przebiegło pomyślnie.
czytaj dalej
W ósmy tydzień kalendarzowy, pierwsze kiwi odmiany Hayward wyhodowane w Turcji dotarły do Niemiec. "Ze względu na skrajne wahania pogodowe podczas sezonu wzrostu w regionie uprawnym Yalova, na południe od Stambułu, w tym roku odnotowano znaczący spadek wolumenu. W niektórych plantacjach nawet nie więcej niż jedna trzecia...
czytaj dalej
Kiwi Dulcis™ zostało ocenione na pełne punkty podczas testu stoiska.
2025-02-25 00:00
Kiwi Dulcis™, kiwi o zielonym miąższu 100% włoskim, rozwinięty przez New Plant we współpracy z Uniwersytetami w Udine i Bolonii, produkowany i sprzedawany wyłącznie przez Alegra (oddział handlowy Apo Conerpo), Apofruit i Orogel Fresco, osiąga kolejny ważny sukces.
czytaj dalej
Seeka rozpoczyna zbieranie kiwi z odmianą RubyRed.
2025-02-24 03:00
Wiodący producent kiwi, firma Seeka, rozpoczął zbieranie tegorocznej nowozelandzkiej zbiorów kiwi w 2025 roku, zaczynając od odmiany RubyRed kiwi 23 lutego.
czytaj dalej