Grzyby leśne
Gaz w proszku: nowa technologia zapobiegająca gniciu po zbiorach.
2025-01-07 00:00
Gnicie po zbiorach to poważny problem dla trwałości wielu kategorii warzyw i owoców. Grzyby, takie jak Botrytis cinerea, powodują straty ekonomiczne przekraczające 10 miliardów dolarów rocznie na całym świecie, zwłaszcza w przypadku owoców takich jak winogrona stolowe, gdzie straty mogą sięgać nawet do
czytaj dalej
Roślina doniczkowa Kalanchoë zdaje się mniej cierpieć na mszyce i fitoftorę, gdy jest uprawiana w mieszance zawierającej kompost. Dowodem na to jest badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Wageningen i Instytut Badawczy BU Ogrodnictwo Szklarniowe. Podłoże, na którym rosła Kalanchoë, zawierało 10% zużytego podłoża po uprawie grzybów lub
czytaj dalej
Niemieckie owoce i warzywa/Zebrane w Niemczech: Grzyby rosną przez cały rok w Niemczech.
2025-01-06 09:00
I chociaż grzyby boczniaki stają się coraz popularniejsze z roku na rok, nie są w stanie nawet zbliżyć się do popularności białych lub brązowych kapeluszy - zajmują one pierwsze miejsce w rankingu pod względem liczby spożycia, sięgając prawie 90%. Nic dziwnego: mają delikatny, lekko słodki smak.
czytaj dalej
Badania wykazują, że gnijące pomidory wpływają na zmianę składu rodzimej społeczności grzybów.
2025-01-03 00:00
Grzybica korzeni jest uważana za jedną z najczęstszych chorób wpływających na produkcję i plony produktów ogrodniczych na całym świecie. Jednakże czynniki przyczyniające się do tego wzorca występowania są niepewne. W swoich badaniach naukowcy skupili się na R. microsporus, który znany jest z zależności od swojego endosymbiotycznego...
czytaj dalej
Mjko GmbH otwiera nową farmę grzybów w Hoheging.
2025-01-02 00:00
Firma Mjko GmbH (dawniej Weiße Köpfe), z siedzibą w Dolnej Saksonii, rozbudowała swoją siedzibę w Hoheging o nową farmę grzybów. Posiadając w sumie siedem lokalizacji w Niemczech, Mjko GmbH dostarcza organiczne i pieczarki do detalicznych sklepów spożywczych oraz sklepów z żywnością ekologiczną na terenie całego kraju. Ostatnio...
czytaj dalej
Biologiczny środek grzybobójczy okazuje się skuteczny przeciwko Botrytis w gwiazdce betlejemskiej.
2024-12-24 00:00
Ostatnio przeprowadzono praktyczne badania biologicznego środka grzybobójczego Vintec na roślinie gwiazdnika (odmiana Christmas Feelings) w holenderskim szkółce Kwekerij Baas. We współpracy z hodowcą Evertem Wietenem i specjalistą technicznym ds. ochrony roślin Patrickiem Smidtem od dostawcy Van Iperen,
czytaj dalej
Świat mikrobów ma się rozszerzyć w 2025 roku, gdy będą dokonywać się postępy w codziennych praktykach uprawnych. Od inokulantów i biologicznych środków ochrony roślin po korzystne mikroby, a nawet patogeny, nadchodzący rok to czas, w którym należy skupić się na innowacjach mikrobiologicznych w szklarniach i hydroponice. Zapraszamy do zapoznania się z tą dziedziną badań.
czytaj dalej
Grzyb cacao zagraża produkcji papai w Południowej Afryce.
2024-12-20 00:00
Tylko garstka plantatorów papai pozostała w RPA, a jeden z najbardziej doświadczonych z nich twierdzi, że przewiduje zrezygnowanie z uprawy papai za pięć lat, skupiając się wyłącznie na awokado. "To smutna sytuacja" - mówi Rodney Cooper z gospodarstwa Rodney Cooper Estate w Tzaneen, prowincja Limpopo.
czytaj dalej
Dolina Sele to główny europejski dystrykt upraw warzyw czwartej gamy, z ponad 5000 hektarami obszaru przeznaczonego na te produkcje. To tutaj rozwijane są nowoczesne i skuteczne techniki, aby pokonać typowe problemy agronomiczne w tej branży.
czytaj dalej
"Obniżona wydajność kompostu zmusiła wielu z nas do rozszerzenia naszych obszarów uprawnych"
2024-12-18 00:00
Z rocznym obrotem w wysokości około 120 milionów euro i łącznym wolumenem przekraczającym 78 000 ton, co stanowi połowę krajowej produkcji, sektor grzybów jest bardzo ważny dla hiszpańskiego regionu Castilla-La Mancha. Jednakże od kilku miesięcy producenci borykają się z...
czytaj dalej
Jeśli ktoś lubi zdrowe, zrównoważone i kulinarne dania wysokiej jakości, może przygotować świąteczne menu z pysznymi grzybami. Szczególnie w okresie Bożego Narodzenia są one doskonałym wyborem ze względu na swoje zalety. Są one niskokaloryczne, niskotłuszczowe, nie zawierają cholesterolu i prawie w ogóle nie mają soli.
czytaj dalej
"Poniedziałek będzie dużym dniem i będzie trwał przez resztę tygodnia aż do Bożego Narodzenia."
2024-12-13 00:00
Według Jamesa Meersa, Dyrektora Handlowego w G's Fresh, rynek grzybów w Wielkiej Brytanii jest stabilny, chociaż obecnie trochę wolniejszy. "Spodziewam się, że w przyszłym tygodniu nastąpi gwałtowny wzrost, poniedziałek będzie wielkim dniem, a trend ten będzie kontynuowany przez resztę tygodnia aż do Świąt Bożego Narodzenia." Powiedział, że stabilność rynku jest dobrą rzeczą.
czytaj dalej
"Produkcja szwajcarskich grzybów maleje nieznacznie z roku na rok"
2024-12-11 00:00
"Nasza branża brutalnie skurczyła się w ciągu ostatnich dziesięciu lat" - powiedział Roland Vonarburg, szef Wauwiler Champignon AG, w rozmowie z SRF. Jest on członkiem zarządu Szwajcarskiego Stowarzyszenia Producentów Pieczarek. Ostatnio wyrazili oni swoje obawy dotyczące dalszego istnienia ich branży. Rosnące importy...
czytaj dalej
"Zazwyczaj większość podłoża jest już zużyta zanim zostanie spakowana. W przypadku grzybów Cardoncelli (Pleurotus eryngii) istnieje bardzo duże zapotrzebowanie zarówno na granulki, jak i świeże grzyby. Co roku obserwujemy wzrost o 7-10%, tak bardzo, że nie jesteśmy w stanie w pełni zaspokoić klientów."
czytaj dalej
Sinterklaas opuścił Benelukę, a zbliża się Boże Narodzenie - szczytowy czas sprzedaży grzybów w Lesage Champignons. "Coraz częściej mamy do czynienia z wahaniem popytu. W ostatnich latach lata wydają się być spokojniejsze, podczas gdy zimy stają się bardziej intensywne, co powoduje gwałtowny wzrost w tym okresie.
czytaj dalej
Badanie dotyczy tego, jak poprawić zdrowie pomidorów.
2024-12-11 00:00
Symbioza arbuskularnych grzybów mikoryzowych (AMS), proces złożony i delikatny, jest precyzyjnie regulowany przez szereg czynników transkrypcyjnych. CZYNNIKI INTERAGUJĄCE Z FITOCHROMEM (PIFs) odgrywają kluczową rolę w wzroście roślin i reakcjach na stres. Jednak zaangażowanie PIFów w AMS oraz mechanizmy molekularne, które im towarzyszą, są jeszcze nie do końca poznane.
czytaj dalej
"Trufle zyskują popularność wśród coraz szerszej publiczności"
2024-12-09 00:00
"Co roku jest tak samo z truflami. Latem jest ich pod dostatkiem, a popyt jest znacznie niższy. Teraz jest niedobór, a popyt jest ogromny" - mówi Harold Schuurmans z firmy Westland Mushrooms z De Lier. Według handlowców grzybów i świeżych egzotycznych produktów, konsumpcja trufli
czytaj dalej
'Irańscy naukowcy produkują środek grzybobójczy oparty na roślinach'
2024-12-04 00:00
Celem produkcji fungicydu roślinnego do upraw szklarniowych i produktów rolnych było eliminowanie zanieczyszczeń grzybiczych na ozdobnych roślinach liściastych, których liście są cenne, oraz roślinach rozmnażanych za pomocą nasion, których nasiona mogą być narażone na zanieczyszczenie grzybami i mogą powodować.
czytaj dalej
"Popyt na grzyby wzrasta każdego roku"
2024-12-04 00:00
Grecki rynek wydaje się obiecujący dla biznesu grzybowego. Pan Aris Meta, właściciel firmy pośrednictwa grzybami Manitaria Thessalias, twierdzi: "Popyt na grzyby w Grecji wzrasta z każdym rokiem. Każdy nowy sezon jest lepszy niż poprzedni. Białe grzyby stanowią około 85% naszego"
czytaj dalej
Popyt konsumentów na suszone grzyby i proszki z grzybów rośnie.
2024-12-03 00:00
Większość grzybów jest spożywana na surowo, ale niektórzy klienci wolą produkty z grzybami, które zachowują tę samą wartość odżywczą, ale mają korzyść z dłuższego okresu przydatności do spożycia. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie konsumentów, wprowadzimy do sprzedaży detalicznej linię organicznych suszonych kawałków grzybów.
czytaj dalej