Grzyby leśne
"Pierwsze produkcje shimeji pokazują obiecującą jakość"
2023-08-07 00:00
Firma Kernser Edelpilze GmbH rozszerzyła swój asortyment o dwie nowe odmiany grzybów jadalnych. Oprócz grzybów ziołowych, shiitake, boczniaków, nameko i pom pom, firma zajmująca się uprawą grzybów z siedzibą w Kerns (środkowa Szwajcaria) produkuje teraz również enoki i shimeji w wersji organicznej.
czytaj dalej
czytaj dalej
TopControl, Inteligentne rozwiązanie do pakowania małe
2023-07-26 12:00
TopControl prezentuje IPS small, linię pakującą zoptymalizowaną pod kątem owoców jagodowych i grzybów. Dzięki nowoczesnej technologii, nowa inteligentna linia pakująca składa się z coraz bardziej inteligentnych i proaktywnych maszyn, które mogą być automatycznie sterowane za pomocą sprytnego oprogramowania wewnętrznego i dostosowywane do potrzeb klienta.
czytaj dalej
czytaj dalej
Badanie naukowe analizuje jakość kupowanych przez nas jagód
2023-07-11 00:00
Borówki stają się coraz bardziej popularne ze względu na swoje wartości odżywcze i zdrowotne, a zatem ich wartość ekonomiczna rośnie. Utrata jakości, która może wystąpić z powodu zmiękczenia i ataku grzybów, jest ważnym czynnikiem przy wprowadzaniu borówek na rynek. Pomimo wartości dodanej
czytaj dalej
czytaj dalej
Zidentyfikowano trzy nowe szczepy mączniaka rzekomego sałaty
2023-07-10 00:00
Bremia lactucae, czyli mączniak rzekomy sałaty, jest powszechną chorobą roślin sałaty. Grzyb ten może mieć duży wpływ na uprawę sałaty. Bremia lactucae, czynnik sprawczy mączniaka rzekomego sałaty, jest wysoce zmienny genetycznie. Nawet na tym samym polu
czytaj dalej
czytaj dalej
Sezon na czerwoną cebulę od Acquaviva rozpoczyna się z ponad 15-dniowym opóźnieniem
2023-07-10 00:00
Pierwsze zbiory czerwonej cebuli z Acquaviva rozpoczęły się zaledwie kilka godzin temu, z 15-dniowym opóźnieniem w stosunku do poprzedniego sezonu, kiedy to producenci rozpoczęli działalność 20 czerwca.
czytaj dalej
"Zasady pracy muszą zostać złagodzone, aby wesprzeć sektor rolno-spożywczy Irlandii Północnej
2023-07-07 00:00
Niezależna MLA z East Derry, Claire Sugden, stwierdziła, że przepisy dotyczące pracy muszą zostać złagodzone, aby zapewnić przetrwanie przemysłu rolno-spożywczego w Irlandii Północnej. Pani Sugden wyjaśniła, że producenci owoców, warzyw, grzybów i mięsa mają trudności z obsadzeniem wakatów od czasu wprowadzenia przepisów imigracyjnych po Brexicie
czytaj dalej
czytaj dalej
Zrównoważony producent gitar wprowadza innowacje z wykorzystaniem biomateriałów, takich jak grzybnia
2023-07-06 00:00
Rachel Rosenkrantz to dbająca o zrównoważony rozwój producentka gitar, która wprowadza innowacje z wykorzystaniem biomateriałów. Kształciła się jako projektant przemysłowy, ale rozpoczęła karierę jako lutnik; twórca instrumentów strunowych. W ciągu ostatnich kilku lat zintegrowała grzybnię i inne biomateriały w swoich gitarach.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wprowadzenie przejrzystych, zrównoważonych opakowań na grzyby
2023-07-05 00:00
Highline Mushrooms, producent organicznych grzybów, wychodzi naprzeciw obawom związanym z plastikiem, podejmując znaczące kroki w kierunku zrównoważonego rozwoju. Uznając pilną potrzebę postępu w zakresie ochrony środowiska i dobrobytu przyszłych pokoleń, hodowca jest zaangażowany w poszukiwanie lepszych i bardziej ekologicznych rozwiązań.
czytaj dalej
czytaj dalej
Farma grzybów w Co Down może nie być w stanie pozostać otwarta w przyszłości z powodu krótkoterminowych wiz dla pracowników sezonowych. Gerard Fegan prowadzi farmę w Mayobridge od 30 lat, ale twierdzi, że rzadko miał do czynienia z takim kryzysem kadrowym. Obecnie pracownicy sezonowi mogą przyjechać do Wielkiej Brytanii na sześć miesięcy.
czytaj dalej
czytaj dalej
Little Gem i Havana udowadniają wartość Perfection
2023-07-03 03:00
Podejście Perfection Fresh do oferowania większego wyboru plantatorom i konsumentom zostało podkreślone w kategorii bananów, gdy szerszy australijski przemysł walczy z rozprzestrzenianiem się choroby Panama TR4.
czytaj dalej
Smallhold zdobywa certyfikat B Corp
2023-06-29 00:00
Smallhold, firma zajmująca się zrównoważoną uprawą specjalistycznych grzybów, ogłosiła swoje oficjalne oznaczenie jako Certified B Corporation, co stanowi znaczący kamień milowy w zaangażowaniu firmy w rozwiązywanie największych wyzwań naszej planety.
czytaj dalej
Nowozelandzka firma stara się tworzyć torebki z grzybów
2023-06-28 00:00
Nowozelandzki startup Sapro-Tech odkrył sposób na wyhodowanie grzybów w tkaninie, która ma takie same właściwości jak skóra. Według założyciela Keitha Hudsona, firma odkryła sposób na wytwarzanie warstw grzybni, które mogą być hodowane razem w arkuszach. Pozwoli to Sapro-Tech na tworzenie różnorodnych
czytaj dalej
czytaj dalej
Dania: "Nasza miejska farma pomaga kształtować miasto i społeczność"
2023-06-27 00:00
Znajduje się zaledwie kilometr od restauracji Noma, która została wybrana najlepszą restauracją na świecie przez Restaurant Magazine więcej niż kilka razy. Znajduje się również mniej niż 300 metrów od Alchemist, najwyżej ocenianego miejsca z wciągającymi doznaniami kulinarnymi.
czytaj dalej
Robot UV przeciwko mączniakowi prawdziwemu
2023-06-26 00:00
Podczas Fruit Focus 12 lipca (NIAB EMR, Kent), Antobot i CleanLight nawiązały współpracę, aby wspierać robotykę w sektorze ogrodniczym.
czytaj dalej
Limitowana edycja czapek White Grill Caps trafia na rynek latem
2023-06-26 00:00
Highline Mushrooms wprowadziło na rynek limitowaną edycję White Grill Caps w sam raz na 4 lipca. Nakładki do grillowania oferują łatwy sposób na włączenie grzybów do letnich wakacyjnych potraw.
czytaj dalej
W Irlandii uruchomiono dwa nowe programy dla sektora pieczarek o łącznym budżecie 6 mln euro. Budżet został w całości wykorzystany z funduszu Brexit Adjustment Reserve (BAR).
czytaj dalej
Grzyby, w kierunku przedłużonej sezonowości
2023-06-23 00:00
Podczas gdy spożycie grzybów było kiedyś ograniczone do określonych pór roku, sezonowość tego produktu jest obecnie coraz bardziej rozszerzana na okres letni. Coraz dłuższy kalendarz oznacza więcej możliwości dla produktu i firm
czytaj dalej
czytaj dalej
Gospodarstwo ekologiczne rodziny Schneebeli w Obfelden, w kantonie Zurych, uprawia doskonałe grzyby od ponad 40 lat. Jego ojciec rozpoczął produkcję grzybów, wyjaśnia Fabian Schneebeli: "W przeszłości produkowaliśmy tylko wiosną i jesienią i mogliśmy dostarczać sezonowo do hurtowników".
czytaj dalej
czytaj dalej
Banki grzybów: sezon na kurki zaczyna się od nowa
2023-06-20 00:00
Kurki, znane również jako Girolle, Hanenkam i Cantharel, to dzikie grzyby zbierane ręcznie w lasach Europy. Ma lekki i świeży morelowy aromat z lekko pikantnym i pieprznym smakiem. Z grzybami bankowymi leżą pierwsze kurki
czytaj dalej
czytaj dalej
"Obecnie sprowadzamy kurki ze Szwecji i Estonii"
2023-06-20 00:00
Pomimo niesprzyjającej pogody, był to dobry początek sezonu grzybowego w Europie Wschodniej. "Kampania kurkowa rozpoczęła się szczególnie dobrze. Wszystkie pożądane kalibry są dostępne w wystarczających ilościach, a ceny są jak dotąd szczególnie satysfakcjonujące. Obecnie
czytaj dalej
czytaj dalej