Grzyby leśne
Gaz w proszku: nowa technologia zapobiegająca gniciu po zbiorach.
2025-01-07 00:00
Gnicie po zbiorach to poważny problem dla trwałości wielu kategorii warzyw i owoców. Grzyby, takie jak Botrytis cinerea, powodują straty ekonomiczne przekraczające 10 miliardów dolarów rocznie na całym świecie, zwłaszcza w przypadku owoców takich jak winogrona stolowe, gdzie straty mogą sięgać nawet do
czytaj dalej
Roślina doniczkowa Kalanchoë zdaje się mniej cierpieć na mszyce i fitoftorę, gdy jest uprawiana w mieszance zawierającej kompost. Dowodem na to jest badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Wageningen i Instytut Badawczy BU Ogrodnictwo Szklarniowe. Podłoże, na którym rosła Kalanchoë, zawierało 10% zużytego podłoża po uprawie grzybów lub
czytaj dalej
Niemieckie owoce i warzywa/Zebrane w Niemczech: Grzyby rosną przez cały rok w Niemczech.
2025-01-06 09:00
I chociaż grzyby boczniaki stają się coraz popularniejsze z roku na rok, nie są w stanie nawet zbliżyć się do popularności białych lub brązowych kapeluszy - zajmują one pierwsze miejsce w rankingu pod względem liczby spożycia, sięgając prawie 90%. Nic dziwnego: mają delikatny, lekko słodki smak.
czytaj dalej
Badania wykazują, że gnijące pomidory wpływają na zmianę składu rodzimej społeczności grzybów.
2025-01-03 00:00
Grzybica korzeni jest uważana za jedną z najczęstszych chorób wpływających na produkcję i plony produktów ogrodniczych na całym świecie. Jednakże czynniki przyczyniające się do tego wzorca występowania są niepewne. W swoich badaniach naukowcy skupili się na R. microsporus, który znany jest z zależności od swojego endosymbiotycznego...
czytaj dalej
Mjko GmbH otwiera nową farmę grzybów w Hoheging.
2025-01-02 00:00
Firma Mjko GmbH (dawniej Weiße Köpfe), z siedzibą w Dolnej Saksonii, rozbudowała swoją siedzibę w Hoheging o nową farmę grzybów. Posiadając w sumie siedem lokalizacji w Niemczech, Mjko GmbH dostarcza organiczne i pieczarki do detalicznych sklepów spożywczych oraz sklepów z żywnością ekologiczną na terenie całego kraju. Ostatnio...
czytaj dalej
Biologiczny środek grzybobójczy okazuje się skuteczny przeciwko Botrytis w gwiazdce betlejemskiej.
2024-12-24 00:00
Ostatnio przeprowadzono praktyczne badania biologicznego środka grzybobójczego Vintec na roślinie gwiazdnika (odmiana Christmas Feelings) w holenderskim szkółce Kwekerij Baas. We współpracy z hodowcą Evertem Wietenem i specjalistą technicznym ds. ochrony roślin Patrickiem Smidtem od dostawcy Van Iperen,
czytaj dalej
Świat mikrobów ma się rozszerzyć w 2025 roku, gdy będą dokonywać się postępy w codziennych praktykach uprawnych. Od inokulantów i biologicznych środków ochrony roślin po korzystne mikroby, a nawet patogeny, nadchodzący rok to czas, w którym należy skupić się na innowacjach mikrobiologicznych w szklarniach i hydroponice. Zapraszamy do zapoznania się z tą dziedziną badań.
czytaj dalej
Grzyb cacao zagraża produkcji papai w Południowej Afryce.
2024-12-20 00:00
Tylko garstka plantatorów papai pozostała w RPA, a jeden z najbardziej doświadczonych z nich twierdzi, że przewiduje zrezygnowanie z uprawy papai za pięć lat, skupiając się wyłącznie na awokado. "To smutna sytuacja" - mówi Rodney Cooper z gospodarstwa Rodney Cooper Estate w Tzaneen, prowincja Limpopo.
czytaj dalej
Dolina Sele to główny europejski dystrykt upraw warzyw czwartej gamy, z ponad 5000 hektarami obszaru przeznaczonego na te produkcje. To tutaj rozwijane są nowoczesne i skuteczne techniki, aby pokonać typowe problemy agronomiczne w tej branży.
czytaj dalej
"Obniżona wydajność kompostu zmusiła wielu z nas do rozszerzenia naszych obszarów uprawnych"
2024-12-18 00:00
Z rocznym obrotem w wysokości około 120 milionów euro i łącznym wolumenem przekraczającym 78 000 ton, co stanowi połowę krajowej produkcji, sektor grzybów jest bardzo ważny dla hiszpańskiego regionu Castilla-La Mancha. Jednakże od kilku miesięcy producenci borykają się z...
czytaj dalej
Jeśli ktoś lubi zdrowe, zrównoważone i kulinarne dania wysokiej jakości, może przygotować świąteczne menu z pysznymi grzybami. Szczególnie w okresie Bożego Narodzenia są one doskonałym wyborem ze względu na swoje zalety. Są one niskokaloryczne, niskotłuszczowe, nie zawierają cholesterolu i prawie w ogóle nie mają soli.
czytaj dalej
"Poniedziałek będzie dużym dniem i będzie trwał przez resztę tygodnia aż do Bożego Narodzenia."
2024-12-13 00:00
Według Jamesa Meersa, Dyrektora Handlowego w G's Fresh, rynek grzybów w Wielkiej Brytanii jest stabilny, chociaż obecnie trochę wolniejszy. "Spodziewam się, że w przyszłym tygodniu nastąpi gwałtowny wzrost, poniedziałek będzie wielkim dniem, a trend ten będzie kontynuowany przez resztę tygodnia aż do Świąt Bożego Narodzenia." Powiedział, że stabilność rynku jest dobrą rzeczą.
czytaj dalej
"Zazwyczaj większość podłoża jest już zużyta zanim zostanie spakowana. W przypadku grzybów Cardoncelli (Pleurotus eryngii) istnieje bardzo duże zapotrzebowanie zarówno na granulki, jak i świeże grzyby. Co roku obserwujemy wzrost o 7-10%, tak bardzo, że nie jesteśmy w stanie w pełni zaspokoić klientów."
czytaj dalej
Badanie dotyczy tego, jak poprawić zdrowie pomidorów.
2024-12-11 00:00
Symbioza arbuskularnych grzybów mikoryzowych (AMS), proces złożony i delikatny, jest precyzyjnie regulowany przez szereg czynników transkrypcyjnych. CZYNNIKI INTERAGUJĄCE Z FITOCHROMEM (PIFs) odgrywają kluczową rolę w wzroście roślin i reakcjach na stres. Jednak zaangażowanie PIFów w AMS oraz mechanizmy molekularne, które im towarzyszą, są jeszcze nie do końca poznane.
czytaj dalej
Sinterklaas opuścił Benelukę, a zbliża się Boże Narodzenie - szczytowy czas sprzedaży grzybów w Lesage Champignons. "Coraz częściej mamy do czynienia z wahaniem popytu. W ostatnich latach lata wydają się być spokojniejsze, podczas gdy zimy stają się bardziej intensywne, co powoduje gwałtowny wzrost w tym okresie.
czytaj dalej
"Produkcja szwajcarskich grzybów maleje nieznacznie z roku na rok"
2024-12-11 00:00
"Nasza branża brutalnie skurczyła się w ciągu ostatnich dziesięciu lat" - powiedział Roland Vonarburg, szef Wauwiler Champignon AG, w rozmowie z SRF. Jest on członkiem zarządu Szwajcarskiego Stowarzyszenia Producentów Pieczarek. Ostatnio wyrazili oni swoje obawy dotyczące dalszego istnienia ich branży. Rosnące importy...
czytaj dalej
"Trufle zyskują popularność wśród coraz szerszej publiczności"
2024-12-09 00:00
"Co roku jest tak samo z truflami. Latem jest ich pod dostatkiem, a popyt jest znacznie niższy. Teraz jest niedobór, a popyt jest ogromny" - mówi Harold Schuurmans z firmy Westland Mushrooms z De Lier. Według handlowców grzybów i świeżych egzotycznych produktów, konsumpcja trufli
czytaj dalej
"Popyt na grzyby wzrasta każdego roku"
2024-12-04 00:00
Grecki rynek wydaje się obiecujący dla biznesu grzybowego. Pan Aris Meta, właściciel firmy pośrednictwa grzybami Manitaria Thessalias, twierdzi: "Popyt na grzyby w Grecji wzrasta z każdym rokiem. Każdy nowy sezon jest lepszy niż poprzedni. Białe grzyby stanowią około 85% naszego"
czytaj dalej
'Irańscy naukowcy produkują środek grzybobójczy oparty na roślinach'
2024-12-04 00:00
Celem produkcji fungicydu roślinnego do upraw szklarniowych i produktów rolnych było eliminowanie zanieczyszczeń grzybiczych na ozdobnych roślinach liściastych, których liście są cenne, oraz roślinach rozmnażanych za pomocą nasion, których nasiona mogą być narażone na zanieczyszczenie grzybami i mogą powodować.
czytaj dalej
Popyt konsumentów na suszone grzyby i proszki z grzybów rośnie.
2024-12-03 00:00
Większość grzybów jest spożywana na surowo, ale niektórzy klienci wolą produkty z grzybami, które zachowują tę samą wartość odżywczą, ale mają korzyść z dłuższego okresu przydatności do spożycia. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie konsumentów, wprowadzimy do sprzedaży detalicznej linię organicznych suszonych kawałków grzybów.
czytaj dalej