Grzyby leśne
Wybory zarządu BVEO w Konstancji - cały zarząd reprezentuje wszystkie działy produktów i regiony dla owoców, warzyw i grzybów.
2025-03-24 11:00
Daniel Bädorf, przewodniczący zarządu Spółdzielni Producentów Langförden-Oldenburg eG, Jürgen Nüssle, dyrektor zarządzający Württemberskiej Spółdzielni Owocowej Raiffeisen eG, Michael Penzkofer, dyrektor zarządzający Centrali Ogrodniczej Main-Donau eG oraz Thomas Schlich, dyrektor zarządzający
czytaj dalej
Firma Bayer. Uwe Niklas GmbH, wiodące przedsiębiorstwo w dziedzinie świeżych, suszonych i mrożonych grzybów, zaprezentowała na tegorocznych targach FRUIT LOGISTICA innowacyjną nowość: nową linię Fresh-Cut. Według własnych informacji, ta linia produktów oferuje...
czytaj dalej
Utrzymujące się opady deszczu w większości Walencji w marcu ciężko uderzyły w uprawę cebuli. Nadmierne opady deszczu i brak skutecznych produktów do walki z grzybem mączniakiem spowodowały utratę ponad 80% zbiorów cebuli, co przekłada się na straty ekonomiczne w wysokości 7,5 miliona euro.
czytaj dalej
Cebula (9,1%) i pieczarki (8,1%), to produkty, które najbardziej podrożały w marcu.
2025-03-20 00:00
Cebula i grzyby to warzywa, które zostały dotknięte obniżką podatku VAT i najbardziej podrożały w dużych supermarketach w marcu. Minęło ponad rok od kiedy Konsumenci złożyli prośbę do supermarketów o udowodnienie, że podwyżki cen są uzasadnione.
czytaj dalej
Walcząc z chorobami w roślinach geranium
2025-03-20 00:00
Pelargonie są jednymi z najpopularniejszych kwiatów letnich, ale ich rozmnażanie i uprawa wymaga dodatkowej uwagi. Są one podatne na wiele chorób bakteryjnych i grzybowych, które mogą zagrażać zdrowiu roślin i obniżyć zyski. Firma Phyton Corp oferuje rozwiązania kontroli chorób o szerokim spektrum działania dla...
czytaj dalej
Miejska Farma - Grzyby Lion's Mane zagrzmiały na półkach Sainsbury's
2025-03-19 15:00
Firma Kent Organic Mushroom Farm - Urban Farm zdobyła miejsce w sklepach sieci Sainsbury's na terenie całego kraju ze swoimi świeżymi, ręcznie zbieranymi grzybami Lion's Mane.
czytaj dalej
To badanie miało na celu opracowanie maszyny UVC zaprojektowanej do leczenia powszechnych chorób grzybiczych, bakteryjnych i wirusowych występujących w uprawach szklarniowych, oferującej alternatywę dla stosowania środków chemicznych. Maszyna wykorzystuje standardowe wózki na baterie lub infrastrukturę wózków do przemieszczania się wzdłuż rur grzewczych.
czytaj dalej
Grzyby wykazują obietnicę jako substytut soli w produktach mięsnych
2025-03-18 00:00
Ostatnie badania przeprowadzone w Hiszpanii eksplorują potencjał jadalnych grzybów jako substytutów soli w produktach mięsnych. Nadmierne spożycie soli wiąże się z ryzykiem kardiowaskularnym, a przetworzone produkty spożywcze, w tym mięso, stanowią większość dziennej konsumpcji soli. Przemysł mięsny stoi przed wyzwaniem...
czytaj dalej
Zbiory pieczarek przyciskowych nieco spadły.
2025-03-17 00:00
W 2024 roku w Niemczech zebrano 75 700 ton pieczarek. Jak informuje Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), było to o 2,7 procent mniej niż w poprzednim roku, ale o 5,7 procent więcej niż średnia dziesięcioletnia z lat 2014-2023. Całkowita zbiór jadalnych grzybów w
czytaj dalej
Metody oceny zakaźności zarodników patogenu w pomidorach.
2025-03-17 00:00
Rodzaj Fusarium obejmuje różne grzyby o dużym znaczeniu w rolnictwie. Fusarium solani f. sp. eumartii (F. eumartii), tradycyjnie uznawany za patogen ziemniaka, został również zidentyfikowany jako przyczyna choroby pomidorów. Ten protokół dostarcza szczegółowych, efektywnych i solidnych...
czytaj dalej
Zbiory grzybów w 2024 roku spadły o 2,7 procent.
2025-03-13 09:00
Całkowita ilość zbiorów grzybów jadalnych w gospodarstwach rolnych o powierzchni produkcji wynoszącej co najmniej 0,1 ha w 2024 roku wyniosła 77 700 ton. Zdecydowana większość produkcji grzybów jadalnych, aż 97,5%, przypadała na pieczarki. Pozostałe zbiory składały się z boczniaków, shiitake oraz
czytaj dalej
Zbiory grzybów w 2024 roku spadły o 2,7 procent.
2025-03-13 09:00
Całkowita ilość zbioru grzybów jadalnych w gospodarstwach rolnych o powierzchni produkcji co najmniej 0,1 ha wyniosła w 2024 roku 77 700 ton. Zdecydowana większość produkcji grzybów jadalnych, stanowiąca 97,5%, przypadała na pieczarki. Pozostała część zbioru składała się z boczniaków, shiitake oraz...
czytaj dalej
Opakowania z grzybów nadal ewoluują. Przez wiele lat styropian był standardem w branży, a gospodarstwa rolnicze ostatecznie zaczęły rezygnować ze styropianu na rzecz nadających się do recyclingu tacki/miseczki typu RPET. Od tego czasu branża korzysta z różnych form plastiku do pakowania grzybów, czy to
czytaj dalej
Jadalne powłoki przeciwgrzybowe są obecnie badane w celu ochrony owoców cytrusowych po zbiorach.
2025-03-13 00:00
Maria Concetta Strano z CREA OFA w Acireale, zespół badawczy pod kierownictwem Marii Concetty Strano, skupia swoją uwagę na opracowaniu jadalnych powłok przeciwgrzybowych, które mają być stosowane na wysokowartościowe cytryny poddane przechowywaniu w chłodni. Badania są prowadzone w ramach.
czytaj dalej
Skuteczny środek zielony przeciwko Botrytis cinerea lub mycosphaerelli nie został jeszcze znaleziony.
2025-03-13 00:00
Otrzymanie nowych skutecznych środków przeciwgrzybiczych jest kluczowym życzeniem wyrażanym przez przedsiębiorców z sieci Plant Health Glastuinbouw Nederland. Jeannette Vriend, w imieniu Glastuinbouw Nederland, przedstawia aktualizację badań przesiewowych przeprowadzonych w październiku 2024 roku, skupiających się na.
czytaj dalej
Belgia: Społeczeństwo brukselskie i szwajcarskie przedsiębiorstwa inwestują w Permafungi
2025-03-12 09:00
Wcześniej stało się znane, że spółdzielnia zakłada nową linię produkcyjną w gminie Forest. Z resztek po uprawie grzybów - strzępki grzybów, które tworzą grzybnia - zostaną wyprodukowane materiały grzybowe, które będą wykorzystywane do izolacji termicznej lub opakowań biodegradowalnych.
czytaj dalej
Reklamy produktów wiosennych stabilne, pomimo zmian cen winogron, pomidorów i kapusty.
2025-03-12 00:00
W tym tygodniu sklepy skupiły się na wszystkim, co związane z wiosną. Popularne postne ulubione, takie jak opuncje, grzyby i chayote, cieszyły się popularnością, a cytryny i limonki były reklamowane obok ryb i owoców morza. Karczochy, por, truskawki, botwinka, szparagi i zielona fasolka były w centrum uwagi.
czytaj dalej
Opakowania z grzybów nadal ewoluują. Przez wiele lat styropian był standardem przemysłowym, ale gospodarstwa rolnicze ostatecznie zaczęły rezygnować ze styropianu na rzecz nadających się do recyclingu tacki/łachy typu RPET. Od tamtej pory przemysł wykorzystuje różne formy plastiku do pakowania grzybów, czy to
czytaj dalej
Dokument sondowania: mieszana ocena przez ZVG
2025-03-10 13:00
Z jednej strony, stowarzyszenie popiera planowane przywrócenie zwrotu podatku akcyzowego na olej napędowy rolniczy oraz środki mające na celu obniżenie kosztów energii. Z drugiej strony, jednak nadal pozostają dodatkowe obciążenia wynikające z opodatkowania CO2 dla gospodarstw hodujących grzyby, warzywa i rośliny ozdobne pod osłonami.
czytaj dalej
Reklamy produktów wiosennych są stabilne, podczas gdy ceny winogron, pomidorów i kapusty się zmieniają.
2025-03-10 00:00
W tym tygodniu sklepy skupiły się na wszystkim, co związane z wiosną. Popularne postne ulubione potrawy takie jak opuncje, grzyby i chayote cieszyły się popularnością, a cytryny i limonki były reklamowane obok ryb i owoców morza. Karczochy, pora, truskawki, botwina szwajcarska, szparagi i fasolka szparagowa były wśród wyróżnionych produktów.
czytaj dalej