Grzyby leśne
"Popyt na grzyby organiczne będzie nadal rósł"
2023-11-07 00:00
Thomas Suter stanął przed wieloma wyzwaniami, gdy przejął pieczarkarnię we Frick w 2014 roku. Na szczęście jego ojciec Daniel Suter był u jego boku, dzięki czemu mógł skorzystać z wieloletniego doświadczenia i wiedzy swojego ojca. Dziś Fricktaler Bio-Pilze zatrudnia 26 osób w pełnym wymiarze godzin 20
czytaj dalej
czytaj dalej
"Nigdy nie sprzedałem tyle szczypiorku, co w tym roku".
2023-11-06 00:00
W sierpniu ulewne deszcze i gradobicie doprowadziły do nasilenia inwazji grzybów i bakterii w wielu obszarach produkcyjnych, w tym w uprawie warzyw Stefana Seischaba. "Bakterioza spowodowała znaczne straty w uprawie pietruszki. Wydaje się jednak, że był to problem występujący w całych Niemczech, dlatego też
czytaj dalej
czytaj dalej
Zaprezentowano linię pakującą dla sektora owoców miękkich i grzybów
2023-11-06 00:00
Pracowite popołudnie podczas dnia otwartego z niewielką szansą na właściwą rozmowę z klientami? Ludzie z Ulma Packaging i Arco Solutions pomyśleli o tym w inny sposób. W ciągu ostatnich dwóch tygodni te dwie holenderskie firmy zorganizowały wspólne dni demonstracyjne dla sektora owoców miękkich i grzybów w
czytaj dalej
czytaj dalej
Woda elektrolizowana przeciwko chorobom grzybiczym
2023-11-02 00:00
Woda elektrolizowana działa biobójczo na niektóre rodzaje grzybów i oomycetes szkodliwych dla szkółek, takich jak Alternaria, Botrytis, Colletotrichum, Fusarium, Phytophthora, Pythium, Rhizoctonia i Verticillium.
czytaj dalej
Straty spowodowane przez patogeny i dostawy roślin potencjalnie zainfekowanych przez grzyby i oomycetes kosztują szkółki dodatkowe wydatki. Powodują również dodatkowe wydatki dla producentów, którzy muszą wymienić chore rośliny i poradzić sobie z wynikającymi z tego kosztami pracy i stratami w produkcji.
czytaj dalej
czytaj dalej
Smurfit Kappa rozwiązuje problem punnetów
2023-10-30 16:00
Producent opakowań Smurfit Kappa UK twierdzi, że rozwiązał problem źle dopasowanych skrzynek dla producenta pomidorów Isle of Wight Tomatoes dzięki nowej skrzynce kratowej.
czytaj dalej
Nadchodzą ulepszone odmiany sałaty odporne na Fusarium
2023-10-27 00:00
Fusarium to grzyb, który jest podatny na infekowanie sałaty - głównie lodowej - w kilku częściach świata. W Arizonie choroba ta występuje od 2001 roku. Chociaż początkowo udało się ją opanować na jednym polu, od tego czasu rozprzestrzeniła się na obszarach produkcji sałaty w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych.
czytaj dalej
czytaj dalej
Grzyby podbijają dział
2023-10-26 00:00
Jesień to czas, w którym sprzedaż grzybów staje się bardzo ważna w działach owocowo-warzywnych, napędzana przez bardziej znane borowiki (dzikie). Uprawiane odmiany są również bardzo popularne i mają tę zaletę, że są zawsze obecne przez cały rok, a zatem mogą być sprzedawane przez cały rok.
czytaj dalej
czytaj dalej
Eksport serbskich grzybów wyniósł 25 mln euro w 2022 r.
2023-10-23 00:00
W ubiegłym tygodniu, na szczycie Procesu Berlińskiego w Tiranie, serbska premier Ana Brnabic powiedziała, że Serbia popiera koncepcję ustanowienia wspólnego rynku regionalnego na Bałkanach Zachodnich. Pani Brnabic powiedziała, że wdrożenie tej koncepcji zwiększyłoby możliwości rozwoju gospodarczego.
czytaj dalej
czytaj dalej
Sektor owoców jagodowych w Serbii ma potencjał
2023-10-23 00:00
Wiadomości z Berry Business Forum; serbskie stosunki handlowe w regionie i na świecie; wprowadzenie ustawy o kontroli żywności; waga handlu grzybami i nowy budżet na rolnictwo - Nasz cotygodniowy briefing na temat rolnictwa, żywności i wiadomości przyrodniczych w Serbii.
czytaj dalej
Nowe polskie centrum opakowań oferuje Limax więcej możliwości sprzedaży w krajach sąsiednich
2023-10-23 00:00
Ponad 20 lat temu firma Limax rozpoczęła swoją działalność w zachodniej Polsce, w Wolsztynie. "W tamtych czasach Polska była dynamicznie rozwijającym się krajem produkującym grzyby na świeży rynek. Zaczęliśmy jako firma zajmująca się zakupami dla Limax Holandia, ale wkrótce zaczęliśmy szukać możliwości ekspansji w Europie Północnej. Oprócz
czytaj dalej
czytaj dalej
Według prezesa IFA, Tima Cullinana, wykluczenie sektora pieczarek z funduszu Horticulture Crisis jest nie do uwierzenia. We wtorek Departament Rolnictwa ogłosił, że program jest teraz otwarty dla wniosków, a kwalifikujący się hodowcy otrzymają jednorazową płatność w styczniu
czytaj dalej
czytaj dalej
Roślinne alternatywy dla mięsa, w centrum uwagi mykoproteiny
2023-10-20 00:00
Podczas gdy rynek roślinnych alternatyw dla mięsa nadal spada, istnieją produkty, które przełamują ten trend; mówimy o mykoproteinach, białkach roślinnych pochodzących z grzybów. Ich wykorzystanie do produkcji żywności roślinnej rośnie i staje się coraz bardziej popularne dzięki
czytaj dalej
czytaj dalej
Koszty determinują holenderski rynek grzybów
2023-10-20 00:00
"Popyt na grzyby uprawiane i zbierane w sposób zrównoważony oraz grzyby dzikie zdecydowanie rośnie", zaczyna Rik Spronk ze Spronk Champignons. Każdego tygodnia ta holenderska firma sprzedaje 150,000 kg grzybów uprawnych - białych i kasztanowych - oraz grzybów Shiitake, boczniaków i portobello uprawianych przez
czytaj dalej
czytaj dalej
Szanse dla tych zdrowych grzybów są ogromne
2023-10-19 00:00
"Boczniaki ostrygowate są coraz bardziej doceniane w postaci świeżej i częściej wchodzą w skład mieszanek grzybów w supermarketach". W ten sposób John Verbruggen z Verbruggen Paddestoelen - który organicznie uprawia 15 ton, między innymi boczniaków tygodniowo - podsumowuje rosnące grzyby
czytaj dalej
czytaj dalej
Obszar produkcji grzybów organicznych w Pensylwanii wzrósł ponad dwukrotnie od 2019 do 2021 r.
2023-10-18 00:00
W Stanach Zjednoczonych wiodącym producentem grzybów, zarówno organicznych, jak i konwencjonalnych, jest Pensylwania, a następnie Kalifornia. Pensylwania jest głównym producentem grzybów od lat 80-tych XIX wieku, a obecnie jej hodowcy rozwinęli specjalistyczną wiedzę i budynki mieszkalne wyposażone w odpowiedni sprzęt.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Dobrze zbilansowane rynki grzybów i kiełków fasoli"
2023-10-18 00:00
Kiedy nadchodzi jesień, sezon grzybowy zwykle się rozkręca. "Ale nie możemy narzekać na ostatnie kilka tygodni. Sprzedaż poszła całkiem dobrze, a podaż i popyt na grzyby białe i kasztanowe były dobrze dopasowane. Poszło tak, jak powinno ", mówi Arno van den Oord z holenderskiego grzyba i kiełków fasoli
czytaj dalej
czytaj dalej
"Popyt konsumentów na grzyby powoli osiąga normalny poziom. Rynek po pandemii był nieco rozczarowujący. Grzyby organiczne radziły sobie nieco gorzej, ale i tam popyt rośnie" - zaczyna Warmolt Boer, członek holenderskiej grupy grzybów LTO, zastanawiając się nad sytuacją na rynku.
czytaj dalej
czytaj dalej
Czyste kasy PET na grzyby trafiające na półki sklepowe
2023-10-17 00:00
Highline Mushrooms kontynuuje swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwój, wprowadzając na rynek przezroczyste pojemniki PET. Ruch ten pokazuje zaangażowanie producenta-wysyłkodawcy w wywieranie pozytywnego wpływu na środowisko. Pojemniki PET nadają się w 100% do recyklingu, co prowadzi do gospodarki o obiegu zamkniętym.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowe strategie biokontroli grzybów w uprawach cytrusów po zbiorach
2023-10-16 00:00
Owoce cytrusowe są uprawą owoców i warzyw o najwyższej produkcji w Hiszpanii, a Wspólnota Walencka jest głównym regionem produkcji cytrusów na poziomie krajowym. Szacuje się, że 45% produkcji owoców i warzyw jest tracone z powodu wad jakościowych.
czytaj dalej
czytaj dalej