Grzyby leśne
Popyt na grzyby rośnie teraz, gdy lato dobiega końca, a zbliża się jesień. Po ubiegłorocznych niskich plonach istnieje niepewność co do tego, jak będą wyglądać zasoby surowców w tym sezonie dla uprawy produktu, którego konsumpcja nadal rośnie wśród hiszpańskich konsumentów.
czytaj dalej
Umiarkowane spożycie dzikich grzybów jest nieszkodliwe.
2025-09-19 09:00
Grzyby zebrane z lasu mogą nadal zawierać radioaktywny cez-137, który pochodzi zarówno z katastrofy w elektrowni jądrowej, jak i z naziemnych testów broni jądrowej w XX wieku. Jednak nie ma powodu do niepokoju dla zbieraczy grzybów.
czytaj dalej
Fyffes przekracza cele zrównoważonego rozwoju, w tym redukcję odpadów i zarządzanie wodą w obliczu pogarszających się skutków zmian klimatu.
2025-09-18 18:00
Marka owoców Fyffes twierdzi, że jej producenci stoją w obliczu jednych z "najpoważniejszych" skutków zmian klimatycznych, takich jak wzmożone występowanie burz tropikalnych, zwiększone opady deszczu i upały, oraz wzrost liczby szkodników i wybuchy chorób grzybowych.
czytaj dalej
Naturalne środki grzybobójcze dla plantatorów idą do przodu po otrzymaniu dotacji na zastąpienie środków syntetycznych.
2025-09-17 00:00
Firma Akorn Technology, Inc. otrzymała grant National Science Foundation (NSF) Phase IIB Small Business Innovation Research (SBIR) w celu rozwinięcia roślinnych powłok spożywczych dla świeżych produktów. Ta rozwiązanie następnej generacji umożliwi pierwsze komercyjne stosowanie olejków eterycznych po zbiorach...
czytaj dalej
Ecovative sprzedaje holenderską kulturę mycelium rodzinie z Klerken.
2025-09-17 00:00
Ecovative sprzedał swoje holenderskie przedsiębiorstwo zależne, Ecovative Spawn & Substrate BV, rodzinie Klerken, założycielom Scelta Mushrooms. Firma będzie kontynuowana pod nową nazwą Ourcelia i skupi się na wspieraniu branży grzybów poprzez dostarczanie rozwiązań w postaci podłoża i strzępek.
czytaj dalej
Opróżnianie kas, zmiana marki, ulepszanie technologii łańcucha chłodniczego i wprowadzenie robotyki to tylko kilka przykładów innowacji w przemyśle grzybów w Ameryce Północnej. „Te innowacje można podzielić na dwie główne kategorie: widoczną innowację i niewidoczną innowację” - twierdzi Jose Cambon, dyrektor generalny Highline.
czytaj dalej
"Opróżnienie kas, rebranding, poprawa technologii łańcucha chłodniczego i wprowadzenie robotyki to tylko kilka przykładów innowacji w branży grzybów w Ameryce Północnej. "Te innowacje można podzielić na dwie dziedziny; widoczną innowację i niewidoczną innowację" - mówi Jose Cambon, dyrektor generalny firmy Highline.
czytaj dalej
"Ognica jest głównym problemem dotykającym drzew gruszy w La Rioja"
2025-09-12 00:00
"Zimowe i wiosenne deszcze okazały się bardzo korzystne dla zasobów wodnych, a drzewa są znacznie bardziej zielone i produktywne. Pod względem jakości jednak musieliśmy bardziej uważać na grzyby" - mówi Pedro Salvo, manager firmy Peras Pipín z hiszpańskiej regionu La Rioja. "Mimo to,
czytaj dalej
Od ostatniego tygodnia popyt na rynku grzybów zaczął ponownie rosnąć. "To był cichy lato," wyjaśnia Michel Lesage z firmy Lesage Champignons. "Latem zawsze jest trochę spokojniej. Ludzie są na wakacjach i mimo mojego sprzeciwu, grzyby wciąż zbyt często kojarzone są jako produkt zimowy."
czytaj dalej
Zbliża się jesień, a pierwsze zbioru dzikich grzybów już rozpoczęły się w niektórych regionach Hiszpanii. Pogoda sprzyja, a perspektywy są obiecujące. Suszone i świeże grzyby tracą popularność na rzecz mrożonych grzybów, które są łatwiejsze do dostarczenia i mają dłuższy czas przydatności do spożycia.
czytaj dalej
„Pokrywa opakowania z grzybów była wynalazkiem naszego ojca”.
2025-09-09 00:00
W tym roku firma Kolkman Verpakkingen z Hedel świętuje swoje czterdzieste urodziny. W 1985 roku Jan Kolkman Senior, razem z bratem Bertusem, założył Kolkman Thermoforming Wormerveer (KTW), wykorzystując swoją wiedzę techniczną z zakresu termoformowania do zbudowania pierwszych maszyn całkowicie samodzielnie. Wkrótce potem.
czytaj dalej
"Obiecujące początkowe wyniki nowej strategii przeciwko rozwojowi grzybów na pomidorach"
2025-09-02 00:00
W tym roku Nufarm przeprowadza dalsze próby, aby sprawdzić, czy efekt elicitorów można zoptymalizować poprzez połączenie ich z wzmacniaczami roślin lub nawozami. Skupia się na znanym produkcie Fado oraz nowym XSilem Plus, który zostanie wprowadzony na rynek jako certyfikowany nawóz CE w początkach 2026 roku.
czytaj dalej
Indian Council of Agricultural Research (ICAR) zwiększa swoje wysiłki w celu wzmocnienia społeczności tubylczych poprzez uprawę grzybów. Zaledwie dwa miesiące po przeszkoleniu grupy 22 tubylczych kobiet w produkcji grzybów ostrygowych, Centrum Badań i Szkoleń Grzybów ICAR (MRTC) w Basarze ma
czytaj dalej
Indyjska Rada ds. Badań Rolniczych (ICAR) zwiększa swoje wysiłki w celu wzmocnienia społeczności tubylczych poprzez uprawę grzybów. Zaledwie dwa miesiące po przeszkoleniu grupy 22 tubylczych kobiet w produkcji grzybów ostrygowych, Centrum Badawczo-Szkoleniowe w Basarze (MRTC) ICAR ma
czytaj dalej
Sezon na kurki zbliża się do końca.
2025-08-28 11:00
Aktualny sezon na kurki jest już w swojej drugiej połowie. Z powodu suszy w wielu częściach Europy, w tym także na Bałkanach, pozyskanie kurtek na początku było trudne. Początkowo dostępne były szlachetne gatunki grzybów, podczas gdy...
czytaj dalej
"Zostać globalnym liderem w automatyzacji zbioru grzybów sprawi, że nasza firma stanie się miliardowym przedsiębiorstwem."
2025-08-28 00:00
Kanadyjska firma 4AG Robotics uważa, że rozwiązaniem dla wyzwania braku siły roboczej w uprawie grzybów jest automatyzacja. Koszty pracy stanowiące ponad 40 procent produkcji na zachodnich rynkach i prognoza przekroczenia globalnego sektora ponad 70 miliardów dolarów do 2030 roku, sprawiają że branża jest pod presją, aby się dostosować.
czytaj dalej
"Stanie się globalnym liderem w automatyzacji zbioru grzybów uczyni nas firmą bilionową"
2025-08-28 00:00
Kanadyjska firma 4AG Robotics uważa, że rozwiązaniem wyzwania dotyczącego braku siły roboczej w uprawie grzybów jest automatyzacja. Koszty pracy stanowią ponad 40 procent produkcji na Zachodnich rynkach, a globalny sektor ma przekroczyć wartość 70 miliardów dolarów do 2030 roku, co sprawia, że przemysł ten jest narażony na konieczność adaptacji.
czytaj dalej
Walcząc z gnicie po zbiorach, nie pozostawiając śladu.
2025-08-27 00:00
Ziv Ben-Ami, dyrektor Auryon, twierdzi, że zbędnie surowe regulacje w RPA, łączące środki grzybobójcze o dużej sile działania z produktami uznawanymi za ogólnie uznane jako bezpieczne (GRAS) przez amerykańską Administrację Żywności i Leków, hamują innowację. To właśnie dlatego, jak twierdzi,
czytaj dalej
Owocniki jeżowca mają głównie białawe, bardzo miękkie kolce, osiągające długość do sześciu centymetrów. Dlatego nazywa się go również pomponem białym lub grzybem małpiej główki. Jego smak przypomina mięso cielęce lub drobiowe, a konsystencja jego miąższu to…
czytaj dalej
Igelstachelbart, Samthaube i inni przynoszą urozmaicenie do asortymentu grzybów jadalnych.
2025-08-22 09:00
Owocnik jeżowego kolca składa się głównie z białawych, bardzo miękkich kolców, osiągających długość do sześciu centymetrów. To przyniosło mu również nazwę Pom Pom blanc lub grzyb małpich głów. Jego smak przypomina mięso cielęce lub drobiowe, a konsystencja to
czytaj dalej



