Grzyby leśne
Odkryto mikroskopijnego grzyba, który zmniejsza o połowę zapotrzebowanie pomidorów na wodę
2023-12-06 00:00
Jednym z najtrudniejszych wyzwań stojących obecnie przed rolnictwem jest susza, która obciąża różne rodzaje produkcji rolnej. Eksperci planują wiele rozwiązań, które mimo trudności zagwarantują gospodarstwom rolnym rentowność,
czytaj dalej
czytaj dalej
"Grzyby Lion's Mane stały się bardzo interesującą opcją ze względu na ich smak i konsystencję".
2023-12-05 00:00
Produkcja egzotycznych grzybów, a w szczególności Lion's Mane (Hericium erinaceus), rośnie wraz ze wzrostem popularności tego gatunku, pochodzącego z półkuli północnej. "Tegoroczne zbiory zostały opóźnione przez upały. Podczas fazy inkubacji, temperatury
czytaj dalej
czytaj dalej
Nadchodzi super cukinia Bolognese Zucchin-Bo
2023-12-05 00:00
Stworzenie niezniszczalnej i nierdzewnej cukinii "Bolognese". A przynajmniej odpornej na choroby, które najbardziej ograniczają jej produkcję, przede wszystkim choroby grzybowe i wirozę, tak aby zwiększyć konkurencyjność sektora świeżej cukinii na rynku poprzez skupienie się na
czytaj dalej
czytaj dalej
IVG: Podaż regionalnych grzybów jest zagrożona
2023-12-04 11:00
Wynika to z faktu, że produkcja najpopularniejszego grzyba jadalnego, pieczarki, wymaga użycia górnej warstwy podłoża, która obecnie składa się w 90% z czarnego torfu. Jak dotąd nie ma odpowiedniego surowca zastępczego dla tego zastosowania. Industrieverband Garten (IVG) e.V. zwraca zatem uwagę na następujące kwestie
czytaj dalej
czytaj dalej
Johan van Namen przekazuje stery swoim siostrzeńcom
2023-12-04 00:00
"Po 35 latach handlu grzybami i 40 latach ich uprawy nadszedł czas, aby spojrzeć w przyszłość. Zdecydowałem się przekazać mój biznes trzem synom mojego brata Mari, Bartowi, Royowi i Mike'owi. Bart zajmie się logistyką, planowaniem i sprzedażą. Roy będzie odpowiedzialny za uprawę i
czytaj dalej
czytaj dalej
Śledzenie Escavox zapewnia bezpieczeństwo grzybów
2023-12-01 04:00
Firma Costa Mushrooms, należąca do Grupy Costa, wykorzystała moc danych z łańcucha dostaw na żywo z Escavox, aby spełnić specyfikacje łańcucha chłodniczego klientów supermarketów firmy i utrzymać zaufanie konsumentów.
czytaj dalej
"Grzyby są jedną z najbardziej zrównoważonych upraw, wymagającą niewielkiej ilości światła i stosunkowo niewielkiej ilości energii. Produkcja grzybów może być również wykorzystywana do ponownego wykorzystania odpadów organicznych jako substratu, dzięki czemu wpływ na środowisko jest bliski zeru" - mówi Eldad Arnon, dyrektor generalny niemieckiej firmy produkującej grzyby.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Ze względu na osłabienie drzew, w tym roku wystąpił poważny problem z grzybem powietrznym".
2023-12-01 00:00
Już za kilka tygodni na wybrzeżu Costa Tropical w Granadzie rozpoczną się zbiory owoców męczennicy, po kampanii mango, która w przypadku Finca El Edén była całkiem udana. "Specjalizujemy się w produkcji i sprzedaży ekologicznych owoców tropikalnych, a jeśli chodzi o mango, to uprawiamy najbardziej popularne owoce.
czytaj dalej
czytaj dalej
Mączniak prawdziwy (Podosphaera leucotricha) w ostatnich latach ponownie spowodował wzrost problemów w Szwajcarii. Grzyb zimuje jako grzybnia w pąkach. Zainfekowane pąki kiełkują pięć do ośmiu dni później na wiosnę niż zdrowe pąki i można je łatwo rozpoznać po mączystym nalocie.
czytaj dalej
czytaj dalej
Boczniaki królewskie: trudno zaspokoić popyt
2023-11-27 00:00
Do Świąt Bożego Narodzenia pozostało jeszcze kilka tygodni, czas, w którym spożycie boczniaków królewskich (Pleurotus eryngii) ma tendencję do znacznego wzrostu. Jednak popyt wydaje się być żywy już na początku kampanii 2023, podczas gdy podaż jest raczej niska.
czytaj dalej
Zidentyfikowano i zniszczono przesyłkę grzybów zawierających bakterię, która może powodować poważne choroby u niektórych osób. "Kilka palet" grzybów enoki wysłanych do King's Lynn zawierało bakterię listerii, która może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia noworodków, kobiet w ciąży i osób z chorobami układu krążenia.
czytaj dalej
czytaj dalej
Krajowa konsumpcja grzybów na Węgrzech stale rośnie
2023-11-23 00:00
Grzyby coraz częściej pojawiają się na węgierskich talerzach. W oparciu o wspólną mapę rynku Krajowej Izby Rolniczej i Węgierskiej Międzybranżowej Organizacji Owoców i Warzyw, FruitVeB, węgierską produkcję grzybów szacuje się na 22 000-23 000 ton rocznie. Chociaż
czytaj dalej
czytaj dalej
Irlandzki poseł twierdzi, że bezczynność rządu w sprawie dostaw torfu dla ogrodnictwa jest "skandaliczna".
2023-11-23 00:00
Według Matta Carthy'ego z Sinn Féin TD, torf jest obecnie importowany do Irlandii na potrzeby sektora pieczarek, podczas gdy jego pozyskiwanie nie jest tu dozwolone. Bezczynność rządu w rozwiązaniu kwestii dostaw torfu nazwał "skandaliczną". Carthy jest posłem z okręgu Cavan-Monaghan. On
czytaj dalej
czytaj dalej
To szczyt sezonu dla północnoamerykańskiego przemysłu grzybowego. Konsumpcja i produkcja zaczyna rosnąć we wrześniu i trwa do pierwszych miesięcy nowego roku. "Popyt gwałtownie wzrasta w okresie świątecznym" - mówi Mark Kreiner z Mother Earth Organic Mushrooms.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Sezon na boczniaki królewskie dobrze się rozpoczął. Podczas gdy pod koniec września sytuacja była jeszcze dość powolna, od października działalność jest znacznie lepsza, a działalność bożonarodzeniowa również stopniowo nabiera tempa", mówi Torsten Jonas, dyrektor zarządzający Pilzgarten GmbH.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wszystkie gospodarstwa na obszarze Syracuse dotknięte mal secco, zagrożona uprawa cytryn
2023-11-21 00:00
Cytryna ma zaprzysięgłego wroga, który zagraża jej uprawie na Sycylii, zwłaszcza w rejonie Syrakuz. Mowa o mal secco, wywoływanym przez grzyba Plenodomus tracheiphilus. Patogen ten nie jest nowy na obszarze Sycylii; zawsze był obecny, ale dopiero od niedawna.
czytaj dalej
czytaj dalej
Holenderskie firmy projektują pojemniki do uprawy shiitake
2023-11-14 00:00
Mobi Mushroom to inicjatywa entuzjasty grzybów Keesa de Jonga i eksperta od sklepów rolniczych Hansa Ravensbergena. Opracowali oni innowacyjny pojemnik, w którym shiitake są uprawiane w kontrolowanym środowisku.
czytaj dalej
Hiszpania jest trzecim co do wielkości producentem grzybów dzikich i uprawnych w Europie
2023-11-14 00:00
W Europie roczna sprzedaż w sektorze grzybów jadalnych przekracza 1,5 miliarda euro. Polska i Holandia są największymi europejskimi producentami, odpowiadającymi za 50% całkowitej europejskiej produkcji. Tuż za nimi plasuje się Hiszpania, która produkuje łącznie 130 700 ton rocznie.
czytaj dalej
Inteligentne rozwiązanie do pakowania małych owoców i grzybów
2023-11-14 00:00
Dzięki zaawansowanej elektronice nowa linia składa się z inteligentniejszych, bardziej interaktywnych maszyn, które mogą być automatycznie sterowane i dostosowywane do produktu za pomocą zaawansowanego oprogramowania wewnętrznego. Zajmuje również mniej miejsca w pomieszczeniu pakowania.
czytaj dalej
Region Kaługi zwiększył w tym roku eksport kurków o 42 procent.
2023-11-10 00:00
Wyeksportowano około 570 ton kurki, co oznacza wzrost o 170 ton w porównaniu do poprzedniego roku.
czytaj dalej