Grzyby leśne
Obszar produkcji grzybów organicznych w Pensylwanii wzrósł ponad dwukrotnie od 2019 do 2021 r.
2023-10-18 00:00
W Stanach Zjednoczonych wiodącym producentem grzybów, zarówno organicznych, jak i konwencjonalnych, jest Pensylwania, a następnie Kalifornia. Pensylwania jest głównym producentem grzybów od lat 80-tych XIX wieku, a obecnie jej hodowcy rozwinęli specjalistyczną wiedzę i budynki mieszkalne wyposażone w odpowiedni sprzęt.
czytaj dalej
czytaj dalej
Czyste kasy PET na grzyby trafiające na półki sklepowe
2023-10-17 00:00
Highline Mushrooms kontynuuje swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwój, wprowadzając na rynek przezroczyste pojemniki PET. Ruch ten pokazuje zaangażowanie producenta-wysyłkodawcy w wywieranie pozytywnego wpływu na środowisko. Pojemniki PET nadają się w 100% do recyklingu, co prowadzi do gospodarki o obiegu zamkniętym.
czytaj dalej
czytaj dalej
Mycotal®, najbardziej agresywny bioinsektycyd przeciwko mączlikom
2023-10-16 00:00
Mycotal® to w 100% naturalny bioinsektycyd, który rewolucjonizuje biologiczną kontrolę mączlików, dzięki unikalnej nowej formule opartej na blastosporach pożytecznego grzyba Lecanicillium muscarium Ve6. Blastospory są najbardziej agresywną i najsilniejszą formą, która może być stosowana do zwalczania mączlików.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowe strategie biokontroli grzybów w uprawach cytrusów po zbiorach
2023-10-16 00:00
Owoce cytrusowe są uprawą owoców i warzyw o najwyższej produkcji w Hiszpanii, a Wspólnota Walencka jest głównym regionem produkcji cytrusów na poziomie krajowym. Szacuje się, że 45% produkcji owoców i warzyw jest tracone z powodu wad jakościowych.
czytaj dalej
czytaj dalej
Pomarańcze, zanieczyszczone dostawy z RPA są kontynuowane
2023-10-13 00:00
Republika Południowej Afryki znalazła się na celowniku unijnego organu kontroli fitosanitarnej owoców i warzyw. W związku z pięcioma przesyłkami zablokowanymi ostatnio z powodu pasożyta Phyllosticta citricarpa (grzyb powodujący czarną plamistość owoców cytrusowych, red.), które sumują się do 33 przechwyceń
czytaj dalej
czytaj dalej
"Zamknięty cykl surowcowy i zbiór grzybów uprawnych przy użyciu najnowocześniejszej technologii"
2023-10-12 00:00
To była wycieczka w przyszłość nowoczesnej produkcji grzybów uprawnych: w ramach 75. dorocznej konferencji BDC około 140 hodowców grzybów uprawnych i zainteresowanych stron odwiedziło nowy zakład Pilzkulturen Wesjohann GbR w Schwaigern. Po wprowadzeniu przez dyrektora zarządzającego dr.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Optymistycznie patrzymy w przyszłość"
2023-10-12 00:00
"Staramy się stworzyć pozytywną atmosferę w konsumpcji grzybów, zachęcając konsumentów do wypróbowania innych produktów o większej objętości", zaczyna Pieter Lenaerts, dyrektor zarządzający Fresh Mushroom Europe (FME). Jest on współwłaścicielem tej holenderskiej firmy wraz z Matthijsem i Arie Verburgiem i wyjaśnia znaczenie
czytaj dalej
czytaj dalej
UE wykrywa 5 kolejnych dostaw południowoafrykańskich cytrusów z czarną plamistością
2023-10-11 00:00
We wrześniu ubiegłego roku Unia Europejska wykryła pięć dostaw cytrusów z RPA skażonych kwarantannowym szkodnikiem Phyllosticta citricarpa, grzybem powodującym czarną plamistość cytrusów: jedno przechwycenie w cytrynach, jedno w mandarynkach i trzy w mandarynkach.
czytaj dalej
czytaj dalej
The Real Green Food Co wprowadza na rynek pierwszą hiszpańską markę świeżych grzybów premium
2023-10-06 10:00
The Real Green Food Co wprowadziła pierwszą markę grzybów premium na rynek hiszpański. Firma twierdzi, że The Real ChampiON, który zadebiutował w tym tygodniu na targach Fruit Attraction, uosabia jej zaangażowanie w zrównoważony rozwój, maksymalny smak i lokalną produkcję.
czytaj dalej
The Real Green Food Co wprowadza na rynek pierwszą hiszpańską markę świeżych grzybów premium
2023-10-06 10:00
The Real Green Food Co wprowadziła pierwszą markę grzybów premium na rynek hiszpański. Firma twierdzi, że The Real ChampiON, który zadebiutował w tym tygodniu na targach Fruit Attraction, uosabia jej zaangażowanie w zrównoważony rozwój, maksymalny smak i lokalną produkcję.
czytaj dalej
Sezon na włoskie persymony Rojo Brillante wkrótce się rozpocznie
2023-09-29 00:00
Spadek hiszpańskich plonów persymony Rojo Brillante o 50% może przynieść korzyści włoskim firmom zajmującym się uprawą i sprzedażą tego typowego jesiennego owocu. W Hiszpanii, w rzeczywistości, na wolumeny wpłynęła zła pogoda i późniejsze rozprzestrzenianie się grzybów (Mycosphaerellaspecies).
czytaj dalej
Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) wezwała do skomentowania wniosku złożonego przez Queensland University of Technology (QUT) o dopuszczenie do obrotu żywności z odpornego na choroby genetycznie zmodyfikowanego (GM) banana.
czytaj dalej
Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) wezwała do skomentowania wniosku złożonego przez Queensland University of Technology (QUT) o dopuszczenie do obrotu żywności z odpornego na choroby genetycznie zmodyfikowanego (GM) banana.
czytaj dalej
Silny jesienny popyt na polskie świeże grzyby shiitake
2023-09-25 00:00
Bi Shutong jest europejskim deweloperem biznesowym w QiHe Biotechnology. Firma jest ekspertem w produkcji kłód substratów dla shiitake, boczniaka królewskiego, boczniaka ostrygowatego i innych egzotycznych odmian grzybów.
czytaj dalej
Popyt na egzotyczne grzyby przekształca amerykański rynek grzybów
2023-09-22 00:00
Amerykański rynek grzybów przechodzi transformację, a konsumenci coraz częściej wybierają różne egzotyczne grzyby obok tradycyjnych ulubionych, takich jak pieczarki i brązowe grzyby. Shandong Imperial Garden Biotechnology, duży producent świeżych shiitake i kłód podłoża shiitake
czytaj dalej
czytaj dalej
Globalny rynek grzybów osiągnie wartość 114,40 mld USD w 2030 r.
2023-09-19 00:00
Wielkość globalnego rynku grzybów wyniosła 50,40 mld USD w 2021 r. i oczekuje się, że zarejestruje CAGR przychodów na poziomie 9,6% w okresie prognozy, zgodnie z najnowszą analizą Emergen Research.
czytaj dalej
The Green Line-DimmidiSì rozszerza gamę świeżych risotto
2023-09-13 00:00
Kierując się doskonałą reakcją rynku, gama świeżych risotto La Linea Verde-DimmidiSì została wzbogacona o nową recepturę, Risotto z czerwonym radicchio i orzechami włoskimi. Przygotowane bez konserwantów i w 100% z włoskiego ryżu
czytaj dalej
UE przechwytuje 11 kolejnych przypadków czarnej plamistości w południowoafrykańskich owocach cytrusowych
2023-09-12 00:00
Unia Europejska przechwyciła 11 przesyłek zainfekowanych kwarantannowym szkodnikiem Phyllosticta citricarpa, grzybem powodującym czarną plamistość cytrusów, w przesyłkach z RPA przeznaczonych na rynek europejski w sierpniu: cztery wykrycia w
czytaj dalej
czytaj dalej
Z Natural Foods wprowadza nową organiczną kawę grzybową
2023-09-08 00:00
Firma Z Natural Foods zaprezentowała swój najnowszy produkt: Organic Instant 7 Mushroom Coffee (Black). Ta niezwykła kawa łączy w sobie najwyższej jakości kawę organiczną z siedmioma wyjątkowymi grzybami organicznymi.
czytaj dalej
Grzyby chronią plony przed ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi
2023-09-07 00:00
Grzyby mogą uchronić rośliny przed ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi, zgodnie z badaniami koordynowanymi przez Wydział Nauk Rolniczych, Spożywczych i Środowiskowych na Katolickim Uniwersytecie w Piacenzie i Cremonie, przeprowadzonymi we współpracy z Leibniz Center for Agricultural.
czytaj dalej
czytaj dalej