Grzyby leśne
Grzyby podbijają dział
2023-10-26 00:00
Jesień to czas, w którym sprzedaż grzybów staje się bardzo ważna w działach owocowo-warzywnych, napędzana przez bardziej znane borowiki (dzikie). Uprawiane odmiany są również bardzo popularne i mają tę zaletę, że są zawsze obecne przez cały rok, a zatem mogą być sprzedawane przez cały rok.
czytaj dalej
czytaj dalej
Eksport serbskich grzybów wyniósł 25 mln euro w 2022 r.
2023-10-23 00:00
W ubiegłym tygodniu, na szczycie Procesu Berlińskiego w Tiranie, serbska premier Ana Brnabic powiedziała, że Serbia popiera koncepcję ustanowienia wspólnego rynku regionalnego na Bałkanach Zachodnich. Pani Brnabic powiedziała, że wdrożenie tej koncepcji zwiększyłoby możliwości rozwoju gospodarczego.
czytaj dalej
czytaj dalej
Sektor owoców jagodowych w Serbii ma potencjał
2023-10-23 00:00
Wiadomości z Berry Business Forum; serbskie stosunki handlowe w regionie i na świecie; wprowadzenie ustawy o kontroli żywności; waga handlu grzybami i nowy budżet na rolnictwo - Nasz cotygodniowy briefing na temat rolnictwa, żywności i wiadomości przyrodniczych w Serbii.
czytaj dalej
Nowe polskie centrum opakowań oferuje Limax więcej możliwości sprzedaży w krajach sąsiednich
2023-10-23 00:00
Ponad 20 lat temu firma Limax rozpoczęła swoją działalność w zachodniej Polsce, w Wolsztynie. "W tamtych czasach Polska była dynamicznie rozwijającym się krajem produkującym grzyby na świeży rynek. Zaczęliśmy jako firma zajmująca się zakupami dla Limax Holandia, ale wkrótce zaczęliśmy szukać możliwości ekspansji w Europie Północnej. Oprócz
czytaj dalej
czytaj dalej
Według prezesa IFA, Tima Cullinana, wykluczenie sektora pieczarek z funduszu Horticulture Crisis jest nie do uwierzenia. We wtorek Departament Rolnictwa ogłosił, że program jest teraz otwarty dla wniosków, a kwalifikujący się hodowcy otrzymają jednorazową płatność w styczniu
czytaj dalej
czytaj dalej
Koszty determinują holenderski rynek grzybów
2023-10-20 00:00
"Popyt na grzyby uprawiane i zbierane w sposób zrównoważony oraz grzyby dzikie zdecydowanie rośnie", zaczyna Rik Spronk ze Spronk Champignons. Każdego tygodnia ta holenderska firma sprzedaje 150,000 kg grzybów uprawnych - białych i kasztanowych - oraz grzybów Shiitake, boczniaków i portobello uprawianych przez
czytaj dalej
czytaj dalej
Roślinne alternatywy dla mięsa, w centrum uwagi mykoproteiny
2023-10-20 00:00
Podczas gdy rynek roślinnych alternatyw dla mięsa nadal spada, istnieją produkty, które przełamują ten trend; mówimy o mykoproteinach, białkach roślinnych pochodzących z grzybów. Ich wykorzystanie do produkcji żywności roślinnej rośnie i staje się coraz bardziej popularne dzięki
czytaj dalej
czytaj dalej
Szanse dla tych zdrowych grzybów są ogromne
2023-10-19 00:00
"Boczniaki ostrygowate są coraz bardziej doceniane w postaci świeżej i częściej wchodzą w skład mieszanek grzybów w supermarketach". W ten sposób John Verbruggen z Verbruggen Paddestoelen - który organicznie uprawia 15 ton, między innymi boczniaków tygodniowo - podsumowuje rosnące grzyby
czytaj dalej
czytaj dalej
"Dobrze zbilansowane rynki grzybów i kiełków fasoli"
2023-10-18 00:00
Kiedy nadchodzi jesień, sezon grzybowy zwykle się rozkręca. "Ale nie możemy narzekać na ostatnie kilka tygodni. Sprzedaż poszła całkiem dobrze, a podaż i popyt na grzyby białe i kasztanowe były dobrze dopasowane. Poszło tak, jak powinno ", mówi Arno van den Oord z holenderskiego grzyba i kiełków fasoli
czytaj dalej
czytaj dalej
Obszar produkcji grzybów organicznych w Pensylwanii wzrósł ponad dwukrotnie od 2019 do 2021 r.
2023-10-18 00:00
W Stanach Zjednoczonych wiodącym producentem grzybów, zarówno organicznych, jak i konwencjonalnych, jest Pensylwania, a następnie Kalifornia. Pensylwania jest głównym producentem grzybów od lat 80-tych XIX wieku, a obecnie jej hodowcy rozwinęli specjalistyczną wiedzę i budynki mieszkalne wyposażone w odpowiedni sprzęt.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Popyt konsumentów na grzyby powoli osiąga normalny poziom. Rynek po pandemii był nieco rozczarowujący. Grzyby organiczne radziły sobie nieco gorzej, ale i tam popyt rośnie" - zaczyna Warmolt Boer, członek holenderskiej grupy grzybów LTO, zastanawiając się nad sytuacją na rynku.
czytaj dalej
czytaj dalej
Czyste kasy PET na grzyby trafiające na półki sklepowe
2023-10-17 00:00
Highline Mushrooms kontynuuje swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwój, wprowadzając na rynek przezroczyste pojemniki PET. Ruch ten pokazuje zaangażowanie producenta-wysyłkodawcy w wywieranie pozytywnego wpływu na środowisko. Pojemniki PET nadają się w 100% do recyklingu, co prowadzi do gospodarki o obiegu zamkniętym.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowe strategie biokontroli grzybów w uprawach cytrusów po zbiorach
2023-10-16 00:00
Owoce cytrusowe są uprawą owoców i warzyw o najwyższej produkcji w Hiszpanii, a Wspólnota Walencka jest głównym regionem produkcji cytrusów na poziomie krajowym. Szacuje się, że 45% produkcji owoców i warzyw jest tracone z powodu wad jakościowych.
czytaj dalej
czytaj dalej
Mycotal®, najbardziej agresywny bioinsektycyd przeciwko mączlikom
2023-10-16 00:00
Mycotal® to w 100% naturalny bioinsektycyd, który rewolucjonizuje biologiczną kontrolę mączlików, dzięki unikalnej nowej formule opartej na blastosporach pożytecznego grzyba Lecanicillium muscarium Ve6. Blastospory są najbardziej agresywną i najsilniejszą formą, która może być stosowana do zwalczania mączlików.
czytaj dalej
czytaj dalej
Pomarańcze, zanieczyszczone dostawy z RPA są kontynuowane
2023-10-13 00:00
Republika Południowej Afryki znalazła się na celowniku unijnego organu kontroli fitosanitarnej owoców i warzyw. W związku z pięcioma przesyłkami zablokowanymi ostatnio z powodu pasożyta Phyllosticta citricarpa (grzyb powodujący czarną plamistość owoców cytrusowych, red.), które sumują się do 33 przechwyceń
czytaj dalej
czytaj dalej
"Zamknięty cykl surowcowy i zbiór grzybów uprawnych przy użyciu najnowocześniejszej technologii"
2023-10-12 00:00
To była wycieczka w przyszłość nowoczesnej produkcji grzybów uprawnych: w ramach 75. dorocznej konferencji BDC około 140 hodowców grzybów uprawnych i zainteresowanych stron odwiedziło nowy zakład Pilzkulturen Wesjohann GbR w Schwaigern. Po wprowadzeniu przez dyrektora zarządzającego dr.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Optymistycznie patrzymy w przyszłość"
2023-10-12 00:00
"Staramy się stworzyć pozytywną atmosferę w konsumpcji grzybów, zachęcając konsumentów do wypróbowania innych produktów o większej objętości", zaczyna Pieter Lenaerts, dyrektor zarządzający Fresh Mushroom Europe (FME). Jest on współwłaścicielem tej holenderskiej firmy wraz z Matthijsem i Arie Verburgiem i wyjaśnia znaczenie
czytaj dalej
czytaj dalej
UE wykrywa 5 kolejnych dostaw południowoafrykańskich cytrusów z czarną plamistością
2023-10-11 00:00
We wrześniu ubiegłego roku Unia Europejska wykryła pięć dostaw cytrusów z RPA skażonych kwarantannowym szkodnikiem Phyllosticta citricarpa, grzybem powodującym czarną plamistość cytrusów: jedno przechwycenie w cytrynach, jedno w mandarynkach i trzy w mandarynkach.
czytaj dalej
czytaj dalej
The Real Green Food Co wprowadza na rynek pierwszą hiszpańską markę świeżych grzybów premium
2023-10-06 10:00
The Real Green Food Co wprowadziła pierwszą markę grzybów premium na rynek hiszpański. Firma twierdzi, że The Real ChampiON, który zadebiutował w tym tygodniu na targach Fruit Attraction, uosabia jej zaangażowanie w zrównoważony rozwój, maksymalny smak i lokalną produkcję.
czytaj dalej
The Real Green Food Co wprowadza na rynek pierwszą hiszpańską markę świeżych grzybów premium
2023-10-06 10:00
The Real Green Food Co wprowadziła pierwszą markę grzybów premium na rynek hiszpański. Firma twierdzi, że The Real ChampiON, który zadebiutował w tym tygodniu na targach Fruit Attraction, uosabia jej zaangażowanie w zrównoważony rozwój, maksymalny smak i lokalną produkcję.
czytaj dalej