Grzyby leśne
Entomopatogenne grzyby, takie jak Beauveria bassiana i Metarhizium brunneum, są powszechnie stosowane jako środki biologiczne w produktach takich jak BotaniGard i Lalguard M52. Te biopreparaty są żywymi organizmami, a zarodniki muszą być żywe, aby produkt działał. Ten film przedstawia prosty sposób
czytaj dalej
Fungicyd Araw rozszerzony o nowe uprawy w Hiszpanii
2024-06-24 15:00
Amerykańska firma ochrony roślin Eden Research ogłosiła, że jej flagowy biopreparat fungicydowy otrzymał zezwolenie na stosowanie w nowych uprawach i patogenach grzybowych w Hiszpanii.
czytaj dalej
Nowe badania identyfikują patogeny grzybowe jako kluczowe czynniki w opadaniu owoców cytrusowych.
2024-06-21 00:00
Przez okres jedenastu lat Unia Europejska i KeyPlex prowadziły badania na Uniwersytecie w Turynie we Włoszech, identyfikując przyczyny opadania owoców w uprawach cytrusów. Studium ujawnia, że Colletotrichum gloeosporioides, między innymi patogeny grzybowe, odgrywają znaczącą rolę w tym procesie.
czytaj dalej
We Białorusi rozpoczyna się pozyskiwanie leśnych jagód i grzybów.
2024-06-21 00:00
Podczas konferencji prasowej Oksana Skinder, Kierownik Działu Zamówień i Działalności Gospodarczej Zagranicznej w Belkoopsojuz, ogłosiła, że organizacja rozpoczęła proces zamawiania borówek i kurtek. Według specjalistki, cena borówek wahają się od 1,7 do 2,3 euro, w zależności od
czytaj dalej
Guillaume Daverdin jest Kierownikiem Hodowli Roślin Szpinaku w firmie Enza Zaden od dwóch lat i wie wszystko o wyścigu z czasem, aby utrzymać się na prowadzeniu w walce z tym przeklętą chorobą szpinaku wywołaną przez mikroorganizm podobny do grzyba. Zadaliśmy Guillaume'owi pięć pytań na temat tej specjalnej rośliny. O co chodzi?
czytaj dalej
Pięć pytań na temat szpinaku i mączniaka rzekomego
2024-06-20 00:00
Guillaume Daverdin jest kierownikiem hodowli szpinaku w firmie Enza Zaden od dwóch lat i wie wszystko o wyścigu z czasem, aby pozostać krok przed tym przeklętym szpinakowym chorobom wywołanym przez mikroorganizm podobny do grzyba. Zadaliśmy Guillaume'owi pięć pytań na temat tej specjalnej uprawy. Co to jest
czytaj dalej
Nie wszyscy o tym wiedzą, ale uprawa naszych grzybów wykorzystuje dużo torfu wydobywanego z cennych obszarów naturalnych. Uprawcy przykrywają kompost warstwą gleby podsiewnej głównie z torfu, aby stymulować formowanie się grzybów podczas uprawy. W ramach projektu UE BIOSCHAMP, w którym uczestniczą badacze z Wageningen...
czytaj dalej
Badania: Uprawa grzybów z mniejszym wykorzystaniem torfu
2024-06-14 10:00
Jan van der Wolf, badacz w dziedzinie bakteriologii, wyjaśnia: "Grzyby rosną na kompoście, który jest wytwarzany z naturalnego nawozu, słomy i wapna. Hodowcy przykrywają kompost ziemią, która głównie składa się z torfu, wiekowej gromadki zgnilizny roślinnej."
czytaj dalej
Agroscope: Zapobieganie chorobom grzybów za pomocą grzybów z niskiej orbity atmosferycznej
2024-06-13 11:00
Zaczynają tam, gdzie oko przestaje widzieć: mikroskopijne nitki, które osiedlają się wszędzie, organizują się w gęste sieci i rozprzestrzeniają swoje potomstwo. To grzyby. W ciągu 800 milionów lat opracowały one najbardziej innowacyjne strategie do zasiedlania Ziemi i życia.
czytaj dalej
Wydarzenie skupiło się na technologiach automatyzacji zbioru grzybów. Koszty pracy są bardzo istotnym czynnikiem produkcji. Wszystkie grzyby produkowane w Irlandii są zbierane ręcznie, ponieważ jest to jedyny sposób dostarczenia wysokiej jakości produktów, które są obecnie wymagane. Praca jest kluczowym elementem w uprawie grzybów.
czytaj dalej
W małym litewskim mieście Varėna można znaleźć więcej grzybów niż ludzi. Litewskie kurki zyskują popularność w Europie, zwłaszcza w Niemczech. Marius Juškevičius, dyrektor generalny JSC M&KO, eksporterów grzybów z państw bałtyckich, mówi: "Jesteśmy zadowoleni, że nasze"
czytaj dalej
Wydarzenie skupiło się na technologiach automatyzacji zbioru grzybów. Koszty pracy są bardzo istotnym czynnikiem produkcji. Wszystkie grzyby produkowane w Irlandii są zbierane ręcznie, ponieważ jest to jedyny sposób na dostarczenie wysokiej jakości produktów, które są obecnie wymagane. Praca jest kluczowym elementem w produkcji grzybów.
czytaj dalej
"Użycie pestycydów w sposób celowany znacząco redukuje ryzyko infekcji grzybiczych i zapewnia bezpieczne zbiorów."
2024-06-13 00:00
W Niemczech liczne rodziny prowadzą biznesy produkujące i sprzedające truskawki. Przez cały rok pracują nad oferowaniem świeżo zebranych owoców z lokalnej uprawy dla wielu miłośników truskawek w kraju podczas letnich miesięcy. W końcu, mieszkańcy zgadzają się, że domowe truskawki
czytaj dalej
Sezon grillowania oferuje możliwości zwiększenia spożycia grzybów.
2024-06-11 00:00
Lato to pora roku, kiedy ludzie zaczynają kupować lokalne, sezonowe uprawy. W związku z sezonem grillowania, produkty takie jak słodka kukurydza i arbuz często są częścią promocji w sklepach. "Dlaczego nie uwzględnić grzybów w tych promocjach," mówi Devon Kennedy z Highline Mushrooms. "Są one świetne do.
czytaj dalej
Citrosol prezentuje system kontroli grzybów następnej generacji.
2024-06-10 10:00
Specjalista ds. pozbiorczych z siedzibą w Walencji, firma Citrosol, wprowadziła innowacyjny system automatycznej kontroli zabiegów fungicydowych. System CAT umożliwia utrzymanie stałej stężenia fungicydów, środków dezynfekcyjnych i dodatków spożywczych w roztworach do obróbki pozbiorczej, w określonym zakresie wartości.
czytaj dalej
"Jako liderzy w sektorze świeżych grzybów, postanowiliśmy podjąć proces wzrostu na lata 2024 i 2025"
2024-06-10 00:00
W lutym Neofungi zakończyło rozbudowę swoich zakładów, co pozwoliło im zwiększyć produkcję świeżych grzybów gotowych do spożycia w dowolnym momencie roku o od 800 000 do miliona kilogramów rocznie. "Po zakończeniu tego projektu, przystępujemy do kolejnych rozbudów w
czytaj dalej
czytaj dalej
Citrosol prezentuje CATsystem®
2024-06-10 00:00
Hiszpańska firma Citrosol z Walencji zaprezentuje na VI Spotkaniach dotyczących pierwszy na świecie Zautomatyzowany System Kontroli Obróbki grzybobójczej, CATsystem®.
czytaj dalejGrzyby i grzyby europejskie, pożywne i zrównoważone jedzenie produkowane w Europie.
2024-06-07 00:00
Grzyby i pieczarki uprawiane w Europie, wyróżniające się wyśmienitym smakiem i wszechstronnością kulinarną, są znacznie więcej niż tylko składnikiem; są wartościowym skarbem żywieniowym, który zasługuje na wyróżnione miejsce w każdej zrównoważonej diecie. Choć nie są uważane za warzywa z perspektywy botanicznej,
czytaj dalejZVG ocenia alternatywne źródła energii.
2024-06-06 11:00
W uprawie pod osłonami w Niemczech produkowane są młode rośliny, warzywa, grzyby oraz rośliny ozdobne. W zależności od uprawy, wymagane są wysokie nakłady energetyczne. W obliczu trwającej dyskusji na temat cen energii i dostaw energii, zakłady ogrodnicze muszą rozważyć wszystkie możliwości.
czytaj dalej
Funghi di Treviso gości delegację grupy europejskiej.
2024-06-03 00:00
W związku z trzydniową europejską konferencją na temat hodowli grzybów, która odbyła się od 23 do 25 maja w Treviso, delegacja Europejskiej Grupy Producentów Grzybów (GEPC) odwiedziła dwie plantacje grzybów należące do Konsorcjum Grzybów z Treviso. Grupę prowadził prezes GEPC, Paul Wilson.
czytaj dalej



