Brukselka
Nowe wymagania przy eksporcie warzyw z UE na Ukrainę
2011-06-10 00:00
Ministerstwo Polityki Rolnej Ukrainy - Główna Państwowa Inspekcja Ds. Kwarantanny Roślin Ukrainy wprowadzają tymczasowo, od 10 czerwca 2011 nowe wymagania przy wwozie na terytorium Ukrainy produktów pochodzenia roślinnego (warzyw).
czytaj dalej
Wznowienie eksportu warzyw? Tak… ale jak i od kiedy?
2011-06-10 00:00
Główny lekarz sanitarny Federacji Rosyjskiej Giennadij Oniszczenko poinformował, że Rosja wznawia dostawy warzyw z krajów UE. Warunkiem wznowienia handlu jest dawanie gwarancji bezpieczeństwa na poszczególne gatunki warzyw z konkretnych krajów Unii Europejskiej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Eksporterzy też ponoszą straty
2011-06-09 00:00
W związku z aferą „ogórkową” trwającą od kilku dni w Europie, bardzo dużo mówi się o stratach finansowych producentów. Przez doniesienia z Niemiec i ogólną panikę na rynku niektóre warzywa stały się produktem praktycznie „niesprzedawalnym”.
czytaj dalej
Wielka Brytania: zabraknie brukselki?
2010-12-10 00:00
W tym roku w Wielkiej Brytanii są problemy z podażą brukselki – warzywa tradycyjnie spożywanego w dużych ilościach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Najpierw uprawom
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Ceny brukselki na południu Polski
2010-01-07 00:00
W pierwszym tygodniu bieżącego roku, ceny brukselki skupowanej na rynek świeży w woj. podkarpackim wahają się w granicach 2,10-2,35 zł/kg (w ostatnim tygodniu 2009 r. było to
czytaj dalej
Brukselka: tradycyjne warzywo świąteczne w Wielkiej Brytanii
2009-12-22 00:00
Brukselka to jedno z najpopularniejszych warzyw na brytyjskich stołach podczas Bożego Narodzenia (jest niezbędnym składnikiem świątecznego obiadu).
W tym roku popyt na brukselkę był
czytaj dalej
Spadek cen brukselki
2009-12-07 00:00
W ubiegłym tygodniu firmy skupujące brukselkę na potrzeby handlu detalicznego obniżyły jej cenę o około 0,1 zł w stosunku do tygodnia poprzedniego.
Dość dobrą cenę
czytaj dalej
Nie ma chętnych na brukselkę
2009-12-03 00:03
W okolicach Przytyka (woj. mazowieckie) kłopoty ze zbytem produktów mają nie tylko producenci kapusty pekińskiej. Równie małe jest zainteresowanie brukselką. I to pomimo niskich cen
czytaj dalej
Brukselka najtańsza w Sandomierzu
2009-11-20 00:00
W handlu hurtowym ceny brukselki najniższe są w Sandomierzu, gdzie wahają się od 2 do 2,10 zł/kg. W Poznaniu i w Łodzi cena hurtowa brukselki wynosi 2-2,40 zł/kg.
W
czytaj dalej
Brukselka – skup nabiera tempa
2009-11-17 00:00
Coraz więcej brukselki przeznaczonej do przetwórstwa trafia do skupów. Ceny minimalnie lepsze niż rok temu w analogicznym okresie.
W poniedziałek płacono przeciętnie 1,60 czytaj dalej
W poniedziałek płacono przeciętnie 1,60 czytaj dalej
Brukselka już w skupie
2009-11-12 00:00
Rozpoczął się już skup kapusty brukselskiej. Niektórzy producenci narzekają, że plantacje zostały zaatakowane przez mszyce i jakość brukselki jest gorsza.
Niesprzyjające
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Unijny rynek brukselki
2009-10-28 00:00
Holandia i Wielka Brytania to czołowi producenci brukselki w UE. Holenderska brukselka w większości kierowana jest na eksport. W Wielkiej Brytanii zaś większość trafia
czytaj dalej