Kapusta
Wysokie ceny kapusty białej na Ukrainie i w Rosji
2010-12-08 00:00
Ceny kapusty białej na ukraińskim i rosyjskim rynku są dużo wyższe w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego. Aktualnie za kapustę płaci się 2,6 razy więcej niż rok
czytaj dalej
Kapusta biała – wielu chce kupować, niewielu chce sprzedawać
2010-12-06 00:00
Kłopotów z podażą kapusty białej ciąg dalszy. Polscy producenci o ile mogą, nie śpieszą się ze sprzedażą białej kapusty czekając na dalszy wzrost cen. Na razie skupy oferują
czytaj dalej
Wyższe ceny kapusty czerwonej
2010-12-02 00:00
Ostatnie dni przyniosły zwyżkę cen wielu warzyw. Między innymi zdrożała kapusta czerwona. W czwartek za kapustę czerwoną płacono najczęściej 1,30 – 1,50 zł/kg, czyli o 0,20
czytaj dalej
Duży popyt na kapustę białą
2010-12-01 00:00
Kapusta biała to chyba najbardziej poszukiwane obecnie warzywo na rynku. Popyt na nią jest duży i na rynku świeżym i do przetwórstwa. Za to podaż niezmiennie jest niska. Żeby
czytaj dalej
Wzrost popytu na kapustę białą
2010-11-29 00:00
Początek nowego tygodnia przyniósł nieco ożywienia na rynku świeżych warzyw. Dotyczy to zwłaszcza kapusty białej. Nie zmieniła się natomiast sytuacja odnośnie podaży krajowej kapusty.
czytaj dalej
Nie ma wielu chętnych do sprzedaży kapusty białej
2010-11-25 00:00
Kto może i ma warunki ten trzyma kapustę w chłodni. Wzrost cen jest praktycznie pewny. Stąd na rynku nie tak łatwo o większe ilości kapusty. Sprzedają ci, którzy muszą.
czytaj dalej
Poszukiwana kapusta czerwona
2010-11-24 00:00
Podobnie jak w przypadku kapusty białej, to nie był dobry sezon dla kapusty czerwonej. Na rynku jest jej mało, a ceny choć niższe niż latem i tak pozostały wysokie. Dodatkowo, to
czytaj dalej
Moskwa: wzrost cen polskiej kapusty białej
2010-11-22 00:00
W końcu tygodnia ubiegłego na moskiewskim rynku zanotowano wzrost cen kapusty białej importowanej z Polski. Jej ceny wzrosły z 15-18 rubli (0,35-0,43 euro) do 18-22 rubli (0,43-0,52 euro)/kg.
czytaj dalej
Mało kapusty białej w chłodniach
2010-11-19 00:00
W tym roku do chłodni trafiło o wiele mniej kapusty niż zazwyczaj. Jest to oczywiście rezultat niższych zbiorów i tego, że dużo kapusty, ze względu na jakość, od razu trafia
czytaj dalej
Kapusta biała - coraz większa konkurencja ze strony importu
2010-11-17 00:00
Ogólna sytuacja krajowej kapusty białej jest stabilna. Podaż jest mniejsza w porównaniu do roku ubiegłego, na rynku dominuje kapusta o niskiej masie główek (maksymalnie do 2 kg),
czytaj dalej
Kapusta biała – najwięcej jest małych główek
2010-11-15 00:00
Kapusta nie dorastała na polach. Przez długi czas nie sprzyjała jej pogoda. Wielu producentów było zmuszonych zbierać kapustę o główkach małych, których masa nie przekraczała
czytaj dalej
Małopolska – drożej za białą kapustę
2010-11-12 00:00
Znów idzie w górę cena białej kapusty, a rejon województwa małopolskiego jest niejako prekursorem tego trendu. Na terenie tym, o czym wielokrotnie pisaliśmy, zbiory kapusty są
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Jakość handlowa kapusty białej
2010-11-08 21:03
Po okresie przechowywania kapusty białej, nawet w idealnych warunkach w chłodni, w temperaturze 0-1 stopni Celsjusza, przy wilgotności względnej 95-100 proc. należy zwrócić uwagę na jej kondycję.
czytaj dalej
czytaj dalej
Niska podaż kapusty na południu kraju
2010-11-08 00:00
Jak już informowaliśmy, zmalała podaż kapusty a powodem jest to, że producenci, o ile mogą wstrzymują się ze sprzedażą, licząc na lepszą cenę. Spadek podaży potwierdzają
czytaj dalej
Kapusta biała – kto może to chowa
2010-11-05 00:00
Na rynek trafia obecnie przede wszystkim kapusta mniejsza lub gorszej jakości. Często trudno o główki powyżej 2 kg. Producenci sprzedają towar, z którym mogą być kłopoty
czytaj dalej