Papryka
Raport cenowy papryki na hiszpańskich rynkach – 8 marca 2025
2025-03-09 16:33
Na rynku w Hiszpanii, obserwujemy zróżnicowane ceny papryki w zależności od jej rodzaju i lokalizacji notowań. W Almerii, na rynku Agroejido, papryka california czerwona
czytaj dalej
Sycylia jest jednym z głównych obszarów produkcji papryki we Włoszech. Jednakże, sycylijscy producenci muszą dzisiaj stawić czoła skomplikowanym wyzwaniom, takim jak brak i koszt siły roboczej, zmiany klimatyczne oraz rosnąca agresywność patogenów.
czytaj dalej
Sezon papryki z Almerii zakończy się wcześniej niż planowano z powodu problemów jakościowych.
2025-03-06 00:00
Ceny rosną w Almerii prawie we wszystkich produktach warzywnych, chociaż sytuacja papryki jest szczególnie godna uwagi, z naprawdę wysokimi cenami ze względu na rzadkość produktów pierwszej klasy z powodu problemów jakościowych. "To był bardzo trudny rok dla sektora" - mówią.
czytaj dalej
Sezon papryki w Almerii zakończy się wcześniej niż planowano z powodu problemów jakościowych.
2025-03-06 00:00
Ceny warzyw w Almerii są wznoszące się, a sytuacja papryki jest szczególnie godna uwagi, z naprawdę wysokimi cenami spowodowanymi rzadkością produktów pierwszej klasy z powodu problemów jakościowych. "To był bardzo trudny rok dla sektora pod względem"
czytaj dalej
W ciągu ostatnich 100 lat supermarkety subtelnie kształtowały nasze oczekiwania dotyczące wyglądu owoców i warzyw. Zostaliśmy uwarunkowani, aby wierzyć, że czerwone papryki są naturalnie jednorodne, ogórki zawsze są proste, cebule nie są większe niż piłka do krykieta, a pomidory są niemal idealne.
czytaj dalej
Ceny papryki żółtej w Hiszpanii - 4 marca 2025
2025-03-05 09:33
W hiszpańskim regionie Costa de Almeria, cena papryki żółtej na dzień 4 marca 2025 roku wynosi 10.12 PLN za kilogram, co oznacza brak zmiany w porównaniu z poprzednimi notowaniami.
W czytaj dalej
W czytaj dalej
LGV zaczyna zbierać warzywa cieplarniane z lekkim opóźnieniem.
2025-03-05 00:00
Nowy sezon rozpoczyna się teraz z żniwem pierwszych papryk, ogórków, sałaty i rzodkiewek w szklarniach i tunelach foliowych LGV. W tym roku żniwo rozpoczęło się nieco późno, ponieważ warzywa otrzymały zbyt mało światła słonecznego, szczególnie w ostatnich miesiącach. Koszty energii.
czytaj dalej
LGV rozpoczyna zbieranie warzyw w szklarni z lekkim opóźnieniem.
2025-03-05 00:00
Nowy sezon właśnie rozpoczyna się od zbioru pierwszych papryk, ogórków, sałaty i rzodkiewek w szklarniach i tunelach foliowych LGV. W tym roku zbiory zaczęły się nieco późno, ponieważ warzywa otrzymały zbyt mało światła słonecznego, zwłaszcza w ostatnich miesiącach. Koszty energii
czytaj dalej
Pierwsze pomidory Coeur de Boeuf zostały uprawiane przez Wima Vertommena i jego synów Ferre'a i Brechta z gospodarstwa Den Overkant w Sint-Katelijne-Waver, a następnie zostały zakupione przez Fransa Michielsa & Synów z Sint-Katelijne-Waver. Rodzinna firma, która zajmuje się uprawą tego pomidora od 2011 roku,...
czytaj dalej
Warszawa (Bronisze), 4 marca 2025. Cena minimalna: 14.50 zł/kg. Cena maksymalna: 17.00 zł/kg. Zmiana: +5.0%.
Poznań (WGRO) Duży hurt, 3 marca 2025. Cena minimalna: 65.00 zł/5 kg. Cena czytaj dalej
Poznań (WGRO) Duży hurt, 3 marca 2025. Cena minimalna: 65.00 zł/5 kg. Cena czytaj dalej
Ceny importowanej papryki znów wzrosły i najpewniej nie jest to koniec trendu. Choć nie dotyczy to wszystkich kolorów tego warzywa. Jak wygląda obecnie sytuacja na hurtowym rynku importowanej papryki słodkiej?
czytaj dalej
"Wysokie zapotrzebowanie na marokańskie papryki spiczaste"
2025-03-04 00:00
"Obecnie mamy niesamowicie duże zapotrzebowanie na nasze marokańskie papryki stożkowe", mówi Robbert de Mie z Vegimex w Poeldijk. "Dostępność w Hiszpanii jest niska, a w Holandii jeszcze się nie rozpoczęła, dlatego całe zapotrzebowanie skupia się na marokańskich produktach. Zapotrzebowanie jest szczególnie wysokie z krajów skandynawskich."
czytaj dalej
"Wysokie zapotrzebowanie na marokańskie papryki stożkowate"
2025-03-04 00:00
"Obecnie mamy niesamowicie duże zapotrzebowanie na nasze marokańskie papryki spiczaste," mówi Robbert de Mie z Vegimex w Poeldijk. "Dostępność w Hiszpanii jest niska, a Holandia jeszcze nie rozpoczęła produkcji, dlatego całe zapotrzebowanie skupia się na marokańskim produkcie. Szczególnie wysokie zapotrzebowanie pochodzi z krajów skandynawskich."
czytaj dalej
Proste naklejki mogą pomóc paprykom wytrzymać dłużej.
2025-03-03 00:00
Ostatnie badania przeprowadzone w 2024 roku na Uniwersytecie Autonomicznym w Chapingo w Meksyku pokazują, że Vidre+ przedłuża okres przydatności do spożycia zielonych i czerwonych papryk, pomagając im zachować jędrność przez ponad 21 dni w porównaniu do nieobrobionych. Ta technologia może pomóc w ochronie papryki przed zepsuciem wywołanym etylenem.
czytaj dalej
Bioline Iberia oferuje rozwiązania w walce przeciwko Trips Parvispinus (tarczówce kalifornijskiej) i przeciwko czerwonym roztoczom.
2025-03-03 00:00
Bioline Iberia w ciągu ostatnich dni była w stanie wprowadzić kilka swoich wyłącznych rozwiązań w zakresie kontroli Thrips Parvispinus, który wywołał wiele obaw wśród rolników i producentów w południowo-wschodniej Hiszpanii, zwłaszcza wśród producentów papryki, ze względu na szkody, które zostały spowodowane.
czytaj dalej
"Pozostanie na czele wymaga ciągłego skupienia, ponieważ rentowność stanowi największe wyzwanie."
2025-03-03 00:00
Sektor rolnictwa w kontrolowanych warunkach (CEA) w Stanach Zjednoczonych rozwija się poza liśćmi sałaty i ziołami, z coraz większym zainteresowaniem dla upraw takich jak pomidory, papryka, ogórki i owoce jagodowe - ale istnieją wyzwania, które trzeba rozwiązać, mówi Suzanne Pruitt, dyrektor wydarzenia w
czytaj dalej
Raport o cenach papryki w Hiszpanii na dzień 1 marca 2025
2025-03-02 16:33
Analizując najnowsze dane dotyczące cen papryki na hiszpańskich rynkach, zauważamy znaczące wahania w zależności od lokalizacji i rodzaju papryki. Na rynku w Almerii
czytaj dalej
Zakup maszyn uprawowych to jedna z kluczowych decyzji dla każdego rolnika. Dobra maszyna to nie tylko oszczędność czasu i paliwa, ale także lepsza jakość upraw i mniejsze koszty eksploatacyjne. Na rynku dostępnych jest wiele modeli bron, kultywatorów, agregatów uprawowych czy siewników, ale nie każda maszyna sprawdzi się w każdych warunkach.
czytaj dalej
Fresh Inset ogłosił wyniki badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Autonomicznym Chapingoin w Meksyku, które wykazało, że Vidre+ przedłużył okres przydatności do spożycia zielonych i czerwonych papryk.
czytaj dalej
"Wyzwania związane z dostępnością papryki hiszpańskiej wzrastają w okresie końcowym sezonu"
2025-02-28 00:00
Paul van Groningen, który wspólnie z żoną, Maria Elena, działa jako agent handlowy w Hiszpanii, twierdzi, że tegoroczny sezon warzyw szklarniowych w Hiszpanii przebiegł dość pomyślnie. "Ceny były generalnie zadowalające dla producentów. Jednak coraz większe ciśnienie wirusów staje się coraz większym wyzwaniem."
czytaj dalej