Pomidory
Do końca 2030 roku szklarnie mają pracować w 80 proc. bez paliw kopalnych, a następnie w 100 proc. do końca 2040 roku. Obciążenie zapotrzebowania na energię dla szklarni dzieli się na obciążenie podstawowe (80 %) i obciążenie szczytowe (20 %). Te ostatnie muszą być szybko dostępne. Dlatego na razie obciążenie bazowe powinno być wolne od kopalin.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Teraz po raz pierwszy oferujemy ekologiczne tureckie granaty"
2023-01-27 00:00
Turcja, jako jeden z najważniejszych krajów źródłowych dla owoców i warzyw, boryka się również ze znacznym wzrostem kosztów w obszarach produkcji i logistyki owoców. "Odczuwalna jest pewna niechęć do zakupów, co po prostu ma wpływ na wolumen kupowany przez naszych
czytaj dalej
czytaj dalej
AlmerÍa: Mniejsza podaż powoduje wzrost cen
2023-01-27 00:00
Mroźna aura w Almerii w ostatnim tygodniu stycznia doprowadziła do znacznego spadku produkcji. Zgodnie z oczekiwaniami ceny wzrosły dla wszystkich produktów, ale najbardziej dla papryki i pomidorów. Ponadto wiele upraw jest zakończonych, podczas gdy popyt jest stabilny.
czytaj dalej
czytaj dalej
Różnice w cenach produktów z pomidorów między Włochami północnymi a środkowo-południowymi
2023-01-27 00:00
"W porównaniu z poprzednimi latami, cena półkowa produktów pomidorowych wzrosła, sprawiając, że nie można znaleźć niczego, co kosztuje tylko 59 eurocentów", wyjaśnia Giuseppe Stasi, kierownik sprzedaży w Rosso Gargano.
czytaj dalej
Rząd Wielkiej Brytanii wyeliminuje taryfy na ponad 3000 produktów, które importuje z Nigerii. Nigeryjscy eksporterzy platanów, nawozów, pomidorów i innych produktów są wśród tych, którzy skorzystają z nowego systemu taryfowego nakreślonego w nowym brytyjskim systemie handlowym dla gospodarek rozwijających się, który jest ukierunkowany na
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowy produkt dla pomidorów kiściowych i maszyny ważącej
2023-01-27 00:00
Grupa Sorma jest gotowa do wzięcia udziału w największych międzynarodowych targach sektora owocowo-warzywnego z nowym produktem do pomidorów kiściowych i wszystkimi swoimi najnowszymi innowacjami w zakresie przetwarzania i pakowania po zbiorach.
czytaj dalej
Enza Zaden: jakość z wysoką odpornością na ToBRFV
2023-01-27 00:00
W 2014 r. w Izraelu pojawił się niszczycielski dla upraw pomidorów wirus ToBRFV, popularnie zwany wirusem rugose. Problem, który obecnie dotyczy wielu krajów, w tym Hiszpanii, Włoch i Maroka. Niski niedobór podaży spowodowany występowaniem wirusów i
czytaj dalej
czytaj dalej
Ceny pomidorów gwałtownie rosną na rynku Koyambedu w Chennai
2023-01-25 20:00
Spadła podaż pomidorów na rynku hurtowym Koyambedu w Chennai. Doprowadziło to do gwałtownego wzrostu cen tego warzywa. Niektórzy sprzedawcy warzyw stwierdzili jednak, że ceny innych warzyw nieco spadły po festiwalu Pongal. Normalnie na rynek trafiają m.in.
czytaj dalej
czytaj dalej
Włochy eksportują co roku około 60% swoich pomidorów do USA
2023-01-25 20:00
Fresh Up Your Life to projekt promowany przez CSO Italy i finansowany przez Unię Europejską. Powrócił on do USA na targach Winter Fancy Food, które zakończyły się 17 stycznia w Las Vegas, a w których uczestniczyła firma Conserve Italia.
czytaj dalej
Libretti: Owady drapieżne dla zerowej ilości pozostałości na pomidorach #vocidellortofrutta
2023-01-16 21:00
Założona 70 lat temu firma Libretti, w rejonie Ragusano, jest wzorcem w produkcji pomidorów o śladowej i wysokiej jakości, z całkowitą kontrolą łańcucha dostaw. Celem firmy, która stale inwestuje w rozwój innowacyjnych odmian i jest licencjobiorcą Camone, jest.
czytaj dalej
czytaj dalej
Pomidor+, owoce i warzywa ze strączków jak kawa #vocidellortofrutta
2023-01-10 21:00
Na targach Fruit Logistica 2023 (hala 3.1, stoisko A-42) zadebiutują innowacyjne rozwiązania Tomato+. Założone w 2016 roku MŚP proponuje model uprawy hydroponicznej indoui generis: rodzinę modułowych szklarni (w Berlinie pojawi się 11-metrowy kontener, który można w całości zwiedzać) opartych na
czytaj dalej
czytaj dalej
Jeszcze w roku 2021 nad branżę produkcji warzyw szklarniowych nadciągnęły czarne chmury. Rok 2022 tylko pogorszył sytuację i produkcja takich warzyw w całej Europie znalazła się w obliczu dużych problemów. Ale kasandryczne przepowiednie wieszczące wręcz zagładę w tym sektorze rynku warzywnego w Europie, nie sprawdziły się. Na razie, dodają niektórzy uczestnicy rynku.
czytaj dalej
Jeszcze w roku 2021 nad branżę produkcji warzyw szklarniowych nadciągnęły czarne chmury. Rok 2022 tylko pogorszył sytuację i produkcja takich warzyw w całej Europie znalazła się w obliczu dużych problemów. Ale kasandryczne przepowiednie wieszczące wręcz zagładę w tym sektorze rynku warzywnego w Europie, nie sprawdziły się. Na razie, dodają niektórzy uczestnicy rynku.
czytaj dalej
Rodzime pomidory (zwłaszcza czerwone) i ogórki szklarniowe zniknęły niemal zupełnie z zimowej oferty rynku świeżego. Ale przed Świętami Bożego Narodzenia część producentów wróciła do gry, starając się wykorzystać wyższy popyt i lepsze ceny. Jak kształtują się zatem ceny tych warzyw w polskim hurcie?
czytaj dalej
Wynikowy szacunek warzyw gruntowych 2022 r.
2022-12-19 08:09
Główny Urząd Statystyczny opublikował trzecie i ostatnie z corocznych oszacowań dotyczących zbioru ziemiopłodów, w tym warzyw. Jakie są te prognozy?
czytaj dalej
Przedwynikowy szacunek zbioru warzyw gruntowych 2022
2022-10-05 09:30
Główny Urząd Statystyczny opublikował drugi z trzech corocznych oszacowań dotyczących zbioru ziemiopłodów, w tym warzyw. Poniżej analizujemy te dane.
czytaj dalej
Polskie pomidory znikną ze sklepowych półek?
2022-09-20 09:00
Zapowiada się bardzo trudny czas dla branży warzyw pod osłonami. Czy nasze rodzime pomidory znikną ze sklepowych półek na całą zimę i wiosnę?
czytaj dalej
Produkt nominowany do Fresh Market Award - Pomidor YOOM
2022-09-05 09:41
Jedyny i niepowtarzalny pomidor YOOM, który przyciąga uwagę nie tylko swoim kolorem, ale także i smakiem.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wstępny szacunek zbioru warzyw gruntowych 2022
2022-08-01 09:01
Główny Urząd Statystyczny opublikował pierwsze z trzech corocznych oszacowań dotyczących zbioru ziemiopłodów, w tym warzyw. Poniżej analizujemy te dane.
czytaj dalej
Belgia – dobra jakość i popyt na warzywa szklarniowe
2022-05-10 12:00
„Ciepła pogoda sprawia, że warzywo w szklarni jest dobre” – mówi przedstawiciel branży z Belgii.
czytaj dalej



