Światowy rynek warzyw
W sumie na świecie w 2013 roku zebrane zostało 794,23 mln ton warzyw (przy czym szacunek pomija ziemniaki) – to jest o 1,7 procent więcej niż w roku 2012, ale za to o przeszło 6 procent więcej niż wynosi średnia wielkość globalnych zbiorów warzyw z lat 2009-2013.
Najwięcej na świecie zbierane jest co roku pomidorów, a w roku 2013 było to 130,4 mln ton. Na drugim miejscu znalazły się ex quo: kapusty i ogórki – po 63,9 mln ton. Ponadto 44,4 mln ton stanowiła produkcja bakłażanów, 33,4 mln ton marchwi, 27,8 mln ton papryki oraz 22,1 mln ton dyni. Po przeszło 21,0 ml ton zebrano czosnku i sałaty łącznie z cykorią.
Największy światowy producent warzyw, z wyłączeniem ziemniaków, to Chiny z produkcją w roku 2013 na poziomie ponad 420,9 mln ton. Drugi, co do wielkości zbiorów producent to Indie z wolumenem 88,95 mln ton i kolejno USA – 20,8 mln ton, Turcja – niecałe 17,5 mln ton, Iran– 13,7 mln ton i Egipt – 12,5 mln ton.
Według tych danych unijna „28” zebrała w 2013 roku łącznie 48,08 mln ton warzyw wobec 48,04 mln ton rok wcześniej (około 6,4 procent% udziału w łącznych, światowych zbiorach).
Więcej w poniższej tabeli:

Zobacz więcej: Bakłażany