Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Wstępne szacunki zbioru warzyw w 2015 r.

30 lipca GUS opublikował pierwszą w tym sezonie prognozę na temat zbioru warzyw w roku 2015. Na razie są to wstępne szacunki oparte na niepełnych danych.

Ale już teraz eksperci GUS – u wskazują na szereg niekorzystnych czynników agrometeorologicznych, które niekorzystnie wpłynęły na tegoroczną wegetację. Należą do nich: późna i chłodna wiosna oraz letnie susze. Jak stwierdza komunikat:

„W bieżącym sezonie warunki początkowo na ogół nie sprzyjały wegetacji warzyw gruntowych, szczególnie wczesnych odmian. Wysadzanie rozsad oraz siewy były opóźnione w porównaniu do roku poprzedniego, a wschody przeważnie słabsze (z uwagi na brak dostatecznej ilości wilgoci wiosną, zimną glebę oraz duże wahania temperatur). Rozwój roślin przebiegał często w niesprzyjających warunkach i był spowolniony. Na niektórych plantacjach, po okresie długotrwałego braku opadów, wystąpiły ulewne deszcze i konieczne było dokonanie przesiewów. Z kolei na przełomie czerwca i lipca wegetacja warzyw została zahamowana na skutek braku opadów oraz bardzo wysokich temperatur powietrza.”

Warunki poprawiły się dopiero w drugiej połowie lipca, gdy zelżały upały i zaczęło obficiej padać. Nie mniej wiele szkód jest już nieodwracalnych. Zarówno w przypadku warzyw wczesnych, jak i tych uprawianych na główny zbiór. Dlatego plony warzyw odmian jest niższe od tego z roku 2014. jeśli chodzi zaś o plony odmian późniejszych jeszcze wiele będzie zależało od kształtowania się warunków pogodowych w dalszym okresie.

Na obecnym etapie GUS szacuje, iż łączne zbiory warzyw gruntowych wyniosą o blisko 5 procent mniej od ubiegłorocznych i będą kształtować się na poziomie 4,4 mln ton. Największy spadek produkcji przewiduje się dla warzyw kapustnych oraz korzeniowych. najmniejszy zaś dla warzyw ciepłolubnych, dla których wysokie temperatury są czynnikiem korzystnym.

Szacunki zbiorów w roku 2015:

kapusta – 1 038 tys. ton, o 10,3 procent mniej niż w roku 2014,

kalafiory – 232 tys. ton o 5,3 procent mniej niż w roku 2014,

buraki ćwikłowe – 338 tys. ton, o 5,4 procent mniej niż w roku 2014,

marchew jadalna – 795 tys. ton, o 3,4 procent mniej niż w roku 2014,

cebula – 632 tys. ton, o 3,0 procent mniej niż w roku 2014,

pomidory – 260 tys. ton, o 4,5 procent mniej niż w roku 2014,

ogórki – 259 tys. ton, o 2,8 procent mniej niż w roku 2014,

pozostałe – 870 tys. ton, czyli nieco powyżej poziomu zbiorów z 2014 roku.

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE