Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 2. tydzień 2017 r.

2017-01-19 08:00

Drugi tydzień roku przyniósł wreszcie wyraźniejszą odmianę sytuacji cenowej na polskim rynku warzyw. Po okresie zastoju i nieregularnego handlu spowodowanego okresem świątecznym, rynek wrócił do normalnego trybu funkcjonowania. A ponieważ do Polski zawitała prawdziwa mroźna zima, to w omawianym okresie działo się w handlu warzywami więcej niż w kilku poprzednich tygodniach razem wziętych. Zmiana pogody wpłynęła na handel i ceny większości krajowych warzyw. Choć były i wyjątki. Swój trend wzrostowy kontynuowały ceny kapusty pekińskiej. Rosły się tez ceny buraków i ziemniaków. Pewne ruchy cenowe widać było na rynku marchwi. Stabilne pozostały natomiast ceny cebuli i białej kapusty, chociaż i tu zapowiadają się zmiany w dalszych tygodniach. Jeśli chodzi o warzywa z importu, w tym te szklarniowe, to również mieliśmy powrót trendów zwyżkowych. Wynikało to z faktu, że prawdziwą zimę mamy nie tylko na północy Europy, ale też i na południu, co uderzyło mocno w bieżącą produkcje tamtejszych warzyw. Indeks fresh-market wzrósł w stosunku do pierwszego tygodnia 2017 roku o 9,6 procent. Tydzień wcześniej była to zwyżka o zaledwie 1,0 procent.

Kapusta biała – Sytuacja na rynku białej kapusty pozostała wciąż stabilna. Popyt był niski i takie też były ceny. Jednak pod koniec tygodnia zainteresowanie kupujących zaczęło nieco rosnąc, co może oznaczać, iż w przyszłości ceny białej pójdą w ślad za cenami pozostałych kapust. Średnia cena sprzedażowa utrzymała poziom 0,25 zł/kg. W analogicznym okresie w zeszłym roku średnia cena wynosiła 0,9 zł/kg (spadek o 72,2 proc. rok do roku), bo ceny już zaczęły wówczas odbijać w górę.

Kapusta pekińska – Ceny kapusty pekińskiej kontynuowały wzrost z poprzedniego tygodnia. Popyt na to warzywo płynął nie tylko zza wschodniej granicy. Ożywił się również eksport na kierunku południowym. Średnia cena kapusty pekińskiej „na gotowo” wzrosła z 1,25 zł/kg do 1,35 zł/kg (+8,0 proc.). Rok temu „pekinka” też drożała. Jej średnia cena wzrosła do  1,80 zł/kg (spadek o 25,0  proc. rok do roku).

 

Cebula – Cebula była jednym z tych warzyw, dla których sytuacja na polskim rynku w omawianym okresie pozostawała stabilna. Cebuli wciąż jest dużo, więcej niż potrzebuje strona popytowa rynku krajowego, a na poważny eksport wciąż nie ma szans. Dlatego i w kolejnych tygodniach raczej nie należy oczekiwać znaczących zmian cenowych, choć wielu uczestników rynku jest zdania, że mroźna aura jakieś zmiany wymusi. Cena średnia cebuli w omawianym okresie utrzymała (piętnasty tydzień z rzędu) poziom 0,34 zł/kg. Rok temu było to 0,88 zł/kg (spadek rok do roku o 61,4 proc.).

Marchew – W drugim tygodniu roku średnia cena marchwi w dużym hurcie pozostała stabilna. Nie znaczy to jednak, że w tym segmencie rynku warzywnego nic się nie działo. Widać było, że ceny marchwi wykazują tendencje wzrostową, jednak na razie odbywało się to w tych rejonach kraju, gdzie dotąd marchew była najtańsza (np. Małopolska). Poza tym na rynku wciąż jest dużo towaru słabszej jakości, który zaniża przeciętną cenę. Średnia cena w omawianym okresie utrzymała poziom 0,45 zł/kg. Rok temu było to 1,15 zł/kg (spadek rok do roku o 60,9 proc.).

Buraki ćwikłowe – Drugi tydzień nowego roku przyniósł wreszcie dodatnią zmianę przeciętnej ceny buraków. Zwyżka ta jednak nie była efektem zmian popytowych. To skutek mroźnej pogody, a więc raczej nie przerodzi się on w dłuższą tendencję, co nie znaczy, że został już wyczerpany cały potencjał wzrostowy czynnika pogodowego. Średnia cena buraków wzrosła w omawianym okresie z 0,36 zł/kg do 0,37 zł/kg (+2,8 proc.). Rok temu cena ta wynosiła 0,73 zł/kg (spadek o 49,3 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – Zmiany zawitały również na rynek ziemniaków. Z tym, że tu zadziałała zarówno zimowa aura, jak również aktywizacja popytu w eksporcie. Na razie głównie na kierunku rumuńskim. Średnia cena sprzedażowa ziemniaków dobrej jakości wzrosła z 0,32 zł/kg do 0,34 zł/kg (+6,3 proc.). Rok temu w tym czasie ziemniaki też drożały, a cena przeciętna wynosiła 0,52 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 34,6 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – Na rynku importowanych warzyw szklarniowych mogliśmy obserwować powrót ogólnej tendencji zwyżkowej. Był to wynik kłopotów podażowych głównych europejskich dostawców tychże warzyw. Zima bowiem dała się we znaki południowej części kontynentu europejskiego mocno uderzając w uprawy hiszpańskie, włoskie, ale także greckie i te z krajów bałkańskich. W wyniku tego dostępność warzyw takich jak pomidory, ogórki, papryka oraz cukinia, bakłażany, sałaty gwałtownie się skurczyła, a ich ceny ostro zaczęły zwyżkowaća worek, co buduje nacisk na towar jakościowo lepszy sprzedawany w cenach ię szybko pozbyć i który nie ma szans na dłuższen krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Jeśli chodzi o ogórki szklarniowe, to ich podaż stosunkowo najmniej jeszcze ucierpiała, co nie znaczy, że segment ten ominęły problemy podażowe. Nie, problemy są i to niemałe, tyle że odrobinę mniejsze niż choćby w przypadku pomidorów. Średnia cena ogórków wzrosła w omawianym okresie z 8,00 zł/kg do 9,00 zł/kg (+12,5 proc.). Rok temu średnia cena importu była na poziomie 4,05 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 122,2 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) – Podaż pomidorów mocno ucierpiała przez pogodę. Dał to asumpt do dynamicznej zwyżki cen. Tym mocniejszej, że wspartej wysokim popytem na te warzywa. W omawianym okresie średnia cena wzrosła z 7,00 zł/kg do 8,00 zł/kg (+14,3 proc.). Rok temu cena średnia wynosiła 6,50 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 23,1 proc.).

Papryka czerwona – Również na rynku papryki dały się we znaki problemy podażowe, co oznaczało koniec stabilizacji cenowej z początku 2017 roku. Średnia cena papryki czerwonej importowanej z Hiszpanii wzrosła z 7,00 zł/kg do 7,50 zł/kg (+7,1 proc.)do ła zczerwona z importu drożała w omawianym okresie. Jej ilości papryki (wobec czego mocno skurczył sie owego.  i cebuliniski. Rok temu papryka drożała jeszcze szybciej, a jej przeciętna cena wzrosła do 9,40 zł/kg (spadek rok do roku o 20,2 proc.), ale można oczekiwać, iż ta różnica szybko zostanie w tym roku zniwelowana.

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE