Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Wynikowy szacunek zbiorów warzyw w 2015 r.

Według  „Wynikowego szacunku produkcji głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2015 r.” opublikowanego właśnie przez GUS, powierzchnia upraw warzyw w roku bieżącym była zbliżona do tej w zeszłym roku. Do oszacowania zbiorów wzięto pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy przydomowe, aczkolwiek trzeba pamiętać, iż z powodu suszy z części tych obszarów zbiorów nie dokonano.

 Zbiory warzyw gruntowych oszacowano na 3,7 mln ton, czyli o 20 procent mniej niż w roku 2014, kiedy to zebrano ich 4,639 mln ton. To mniej również do średniej z lat 2006 – 2010, która wynosi 4,565 mln ton rocznie.

Jeśli chodzi o zmiany w prognozowanym poziomie zbiorów warzyw w stosunku do szacunków z września, to mamy do czynienia z kolejnym obniżeniem prognozy. W „Przedwynikowym szacunku…” eksperci GUS oceniali bowiem wielkość zbiorów warzyw gruntowych na 3,9 mln ton.

Nie jest tajemnicą co było przyczyną takiego spadku produkcji warzyw. Oczywiście chodzi o wyjątkowo niekorzystne warunki agrometeorologiczne. Pogoda utrudniła siewy i wschody warzyw. W czerwcu i lipcu wegetację zahamował brak opadów oraz bardzo wysokie temperatury dobowe. Po krótkotrwałej poprawie w końcówce lipca nad Polskę nadciągnęła druga fala suszy, tym razem jeszcze dłuższej niż ta pierwsza.

Największy spadek zbiorów w porównaniu do 2014 roku odnotowano dla warzyw kapustnych i korzeniowych, które najmocniej odczuły skutki suszy. Ale i warzywa z pozostałych grup wypadły słabiej niż przed rokiem, a bieżące szacunki dla wszystkich grup są gorsze od tych z września (z wyjątkiem pomidorów).

Szacunki zbiorów w roku 2015:

kapusta – 0,85 mln ton (poprzedni szacunek – 0,9 mln ton),

kalafiory – 190 tys. ton (poprzednio 200 tys. ton),

buraki ćwikłowe – 270 tys. ton (poprzednio 300 tys. ton),

marchew jadalna – 670 tys. ton (poprzednio 700 tys. ton),

cebula – 540 tys. ton (poprzednio 560 tys. ton),

pomidory – 230 tys. ton (poprzednio 230 tys. ton),

ogórki – 220 tys. ton (poprzednio 240 tys. ton),

pozostałe – 730 tys. ton (poprzednio 750 tys. ton).

Na koniec porównajmy jeszcze podane szacunki dla zbiorów tegorocznych ze zbiorami w roku 2014.

kapusta – 0,85 mln ton, a w roku 2014 – 1,156 mln ton (spadek o 26 procent),

kalafiory – 190 tys. ton, a w roku 2014 – 246 tys. ton (spadek o 23 procent),

buraki ćwikłowe – 270 tys. ton, a w roku 2014 – 358 tys. ton (spadek o 25 procent),

marchew jadalna –670 tys. ton, a w roku 2014 – 823 tys. ton (spadek o 19 procent),

cebula – 540 tys. ton, a w roku 2014 – 651 tys. ton (spadek o 17 procent),

pomidory – 230 tys. ton, a w roku 2014 – 272 tys. ton (spadek o 15 procent),

ogórki – 220 tys. ton, a w roku 2014 – 267 tys. ton (spadek o 18 procent),

pozostałe – 730 tys. ton, a w roku 2014 – 867 tys. ton (spadek o 16 procent).

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE