Austria – jest popyt na cebulę w eksporcie
Skończył się już lipiec, ale to wciąż początkowa faza sezonu handlowego cebuli. Również w Austrii, gdzie etap ten ma przebieg bardzo korzystny z punktu widzenia producentów i handlowców.
W ubiegłym tygodniu skończył się tam zbiór cebuli ozimej, teraz trwają zbiory cebuli letniej (z dymki). Jej podaż na razie jeszcze pozostaje dość niska (chociaż rośnie), co jest jednym z czynników sprzyjających utrzymywaniu się stabilnych, i co ważne dla tamtejszych producentów, relatywnie wysokich cen.
Popyt na cebulę na austriackim rynku wewnętrznym nie jest może przesadnie wysoki. Mamy wszak okres wakacyjny. Niemniej jednak jest on stały i przy bieżącej podaży w pełni wystarcza, aby zapobiec presji zniżkowej na ceny.
Zwłaszcza, że popyt wewnętrzny jest wydatnie wspierany rosnącym zapotrzebowaniem na cebulę do eksportu. Pod tym względem zapowiada się powtórka z zeszłego sezonu, gdy austriacka cebula bardzo dobrze sprzedawała się na rynkach krajów europejskich, nawet mimo swoich wyższych cen.
I jeszcze pod jednym względem mamy powtórkę sprzed roku. Wtedy w Austrii, w odróżnieniu od wielu innych krajów, było generalnie sucho, co przełożyło się na niższe plony, ale i na lepszą jakość cebuli. Teraz też odczuwany jest tam deficyt opadów, co wpływa na pogorszenie warunków uprawy, zwłaszcza na plantacjach bez nawodnienia. I dla tych obszarów należy spodziewać się znacznych strat w plonie. Dodatkowo skutkiem suszy jest fakt, że cebule nie nabierają wielkości i masy, więc dominować będą mniejsze kalibry.
Jeśli chodzi o ceny dla producenta, to za cebulę oczyszczoną i przesortowaną, w boksach, ceny utrzymały poziom 28,00 – 32,00 euro/100 kg (1,20 – 1,37 zł/kg). Dla porównania – rok temu było to 14,00 – 17,00 euro/100 kg (0,60 – 0,73 zł/kg po obecnym kursie średnim).
Zobacz więcej: Cebula