Kapusta włoska będzie droższa
Ceny kapusty włoskiej na polskim rynku pozostają stabilne od początku grudnia. Właśnie na początku bieżącego miesiąca wzrosły one nieco po wcześniejszej redukcji, wracając na poziom 0,90 – 1,20 zł/kg. Wcześniej był to przedział 0,80 – 1,10 zł/kg – najniższy w tym sezonie.
Najniższy, ale nie znaczy to, że niski. Porównanie z sezonem poprzednim wypada zdecydowanie na korzyść tegorocznego. W grudniu 2012 roku ceny zawierały się bowiem w przedziale 0,70 – 0,90 zł/kg, a przecież ten zeszły sezon był całkiem udany.
Choć zatem generalnie kapusta włoska sprzedaje się, w ostatnich tygodniach, dość słabo, to i tak sytuacja w tym segmencie rynku kapust jest całkiem dobra. A producenci włoskiej kapusty mogą z optymizmem patrzeć w przyszłość. Kapusty włoskiej na pewno nie jest więcej niż rok temu. Stąd wniosek, że dalsza część sezony będzie przebiegać według analogicznego, jak zeszłoroczny scenariusza.
Wszystko więc wskazuje na to, ze po Nowym Roku popyt na włoską kapustę znów zacznie rosnąć. I będzie rosła do wiosny – do końca sezonu. Trudniej oszacować do jakiego poziomu tym razem dobije, bo w grę wchodzi tu duża liczba zmiennych, ze szczególnym uwzględnieniem fluktuacji pogodowych. Ale przy mroźnej i długiej zimie ceny znów mogą przebić barierę 2,00 zł/kg.
Zobacz więcej: Kapusta
Chwilowa stabilizacja cen włoskich winogron
czytaj dalej