Koniec sezonu polskiej papryki
Wstępne podsumowanie tegorocznego sezonu krajowej papryki zamieściliśmy na portalu www.fresh-market.pl (tutaj) jeszcze na początku października. Cóż można do niego dodać obecnie? Tegoroczny sezon z pewnością nie przyniósł rekordowych cen. Pod tym względem było nawet odrobinę gorzej niż w roku poprzednim.
Dla porównania – papryka czerwona w dużym hurcie kończyła sezon ze średnia ceną 3,85 zł/kg, a rok temu było to 4,25 zł/kg. Papryka zielona zaś kończyła z ceną średnią 2,35 zł/kg, a rok wcześniej było 2,70 zł/kg.
Jednak większość producentów i handlowców podkreśla, że mimo nieco słabszych cen, był to dobry rok dla polskiej papryki. Znów dużo trafiało jej za granicę, a i na krajowym rynku popyt był generalnie dobry. Producenci i handlowcy wskazują, że ocenę tegorocznego sezonu należy umieścić w kontekście tego jaka była kondycja całego rynku świeżych warzyw. I dopiero na tym tle widać, że w segmencie papryki sytuacja była relatywnie dobra.
Papryka krajowa znika z dużego hurtu, zaraz zniknie też z hurtu małego, z bazarów i ze sklepów. Na jej miejsce wchodzi papryka importowana. I tu nie ma na razie dobrych wiadomości dla konsumentów. Ceny w Europie rosną. Rosną zwłaszcza ceny papryki w Hiszpanii, gdzie w ostatnich tygodniach dominowała zimna aura, niesprzyjająca wegetacji warzyw. Ceny papryki czerwonej California przekroczyły na aukcjach hurtowych w Almerii poziom 1,00 euro/kg. Obecnie jest to 1,00 – 1,26 euro/kg. W Polsce ceny są na poziomie 6,00 – 7,00 zł/kg, ale pewnie jeszcze wzrosną.
Zobacz więcej: Papryka?preview=1