Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Niemcy – pietruszka i pasternak wracają do łask

Od wielu już lat pietruszka i pasternak pełniły zaledwie pomocniczą rolę w kuchniach niemieckich konsumentów – najczęściej jako niedoceniany składnik zup. A przecież te dwa warzywa korzeniowe były w XVIII w. filarami w niemieckim żywieniu.

Jednak w późniejszym okresie zarówno pietruszka, jak i pasternak mocno straciły na popularności, a na czoło w tej grupie warzyw wysunęła się marchew. Teraz jednak los się odmienił i pietruszka oraz pasternak znów zyskują na popularności i wracają na niemieckie talerze.

Pasternak i pietruszka nazywane są bliźniaczymi warzywami, a to ze względu na swój tak podobny wygląd. Tylko eksperci potrafią je od razu rozróżnić. Rozróżnia je bowiem tylko kilka widocznych detali.

Korzenie pietruszki maja około 20 cm długości i między 3 a 5 cm grubości, podczas gdy dorodny pasternak może osiągać i 40 cm długości, a górna część jego korzenia jest znacznie większa od pietruszki. Inny szczegół pozwalający je rozróżnić to nać. Jej łodygi w pietruszce wyrastają prosto z korzenia, a w przypadku pasternaku są lekko zakrzywione do wewnątrz.

Ale najprostszym sposobem na rozróżnienie pietruszki i pasternaku to ich degustacja. Pasternak jest słodki, orzechowy i aromatyczny. Korzeń pietruszki w smaku kojarzy się z natką tego warzywa, z całym jej aromatem, tylko jeszcze nieco bardziej intensywnym.

Zaletami zarówno korzeni pietruszki, jak i pasternaku, jest to, iż zbierane jesienią, pozostają świeże i smaczne bardzo długo, bo aż do wiosny. Dobrą jakość w przypadku tych warzyw rozpoznać można po ich jędrności i ładnej skórce (bez przebarwień i uszkodzeń). Klienci, którzy wybierają mniejsze korzenie, tracą relatywnie więcej przy obieraniu, ale są nagrodzeni intensywniejszym smakiem. Mniejsze korzenie są bowiem w smaku pełniejsze i delikatniejsze. Jeśli chodzi o przechowywanie po zakupie, to oba warzywa najlepiej trzymać w szufladzie lodówki. Dzięki temu utrzymają świeżość przez kilka co najmniej dni.

Słowa kluczowe: pietruszka, pasternak, warzywa, Niemcy
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE