Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Holandia – poprawa w podaży sałaty lodowej

„Tego lata z sałatą lodową robiło się gorzej i gorzej. Miałyśmy już zacząć sprowadzać ją drogą lotniczą, ale w ostatniej chwili dostępna stała się sałata wyhodowany bliżej nas i wykorzystaliśmy tę okazję"- mówi Kees van den Bosch z Freeland. Nadal trudno jest zdobyć duże ilości sałaty lodowej. A jej ceny to około 8 do 10 euro za pudełko.

„Freeland uważa, że ​​jakość towaru jest bardzo ważna, ale nie jest łatwo znaleźć odpowiednią jakość w tych okolicznościach, chociaż wielu klientów akceptuje teraz więcej." Sałatka była naturalnie tego lata bardzo poszukiwana, a kupujący byli skłonni zapłacić zza nią wysokie ceny . „Być może dlatego, że sałatka jako cała potrawa nie była zbyt droga, ponieważ pomidory były bardzo tanie w ostatnich tygodniach" - mówi Kees.

W związku z tym firma musiała szukać tego lata intensywnie szukać dostępnego produktu. Sieć Freeland jest rozproszona po całej Europie, a nawet poza nią. „Wprowadzamy produkt do regionów, w których występują niedobory i odwrotnie. Tego lata musieliśmy dużo podróżować. Różnice między krajami a nawet regionami były i są ogromne. W południowej Holandii było wiele problemów z jakością sałaty lodowej. Było cieplej o 5 stopni Celsjusza, niż na północy kraju, gdzie również było dużo więcej dostępnej wody. Na przykład dla kalafiora była to dziwna sytuacja, że ​​jeden region w Wielkiej Brytanii miał nadwyżkę, podczas gdy inny miał straszny niedobór."

Ekstremalna sytuacja pogodowa zaowocowała trudnym latem w handlu. „Lato w Holandii było ekstremalne, ale jeszcze bardziej w innych krajach. W Polsce całe pola kalafiora zostały utracone z powodu upałów. Pod względem handlu, takie warunki pogodowe są jednak korzystne. Z tego powodu mogliśmy wiele zdziałać dla naszych klientów i mieliśmy dobry rok. Jeśli jest więcej suchych lat, gdzie ta susza trwa długo, to staje się bardziej wątpliwe, czy będziemy dalej w stanie rozwiązywać takie problemy. Zwłaszcza, że ​​był to bardzo trudny rok dla wielu producentów, szczególnie dla tych, którzy mają podpisane kontrakty na dostawy i będą musieli poczekać i zobaczyć czy dadzą radę je zrealizować.

Zmiana klimatu powoduje napiętą sytuację: rośliny stają się zdezorientowane, co powoduje wiele problemów, a pestycydy są znacznie mniej skuteczne, gdy pogoda jest sucha. Producenci w żadnym wypadku nie mogą używać wielu pestycydów ze względu na upały właśnie Te środki w upale odparowują zbyt szybko. Właśnie dlatego wiele porów jest teraz dotkniętych wciornastkami."

Teraz, gdy lato się kończy, handel przechowywanymi warzywami zaczyna się rozwijać. „Handlujemy więcej tymi warzywami w porównaniu do innych lat. Zapasy pozostają małe i jest to korzystne, w sytuacji, gdy wkrótce dostępne będą większe ilości do magazynowania"- podsumowuje Kees.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE