Znalezione w sieci
Rynek pomidorów odzyskał impet w ciągu ostatnich 2 tygodni.
2025-07-14 00:00
To względnie intensywny okres dla spółdzielni Solarenn z siedzibą w Bretanii. Sezon pomidorowy - główny produkt spółdzielni - jest obecnie w pełnym rozkwicie. "Wszystkie odmiany są w produkcji. Zbieramy około 1000 ton tygodniowo" - wyjaśnia Isabelle Georges, dyrektor zarządzający Solarenn.
czytaj dalej
Sztuczna inteligencja stosująca opryskiwanie zmniejsza użycie herbicydów w uprawie pomidorów o 71%.
2025-07-14 00:00
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Floryda wskazują, że zastosowanie precyzyjnej technologii opryskiwania chwastów może zmniejszyć zużycie herbicydów w uprawie pomidorów o 71%, jednocześnie obniżając koszty zarządzania chwastami o 75%. Te wyniki mają istotne implikacje dla przemysłu pomidorowego na Florydzie, który jest wyceniany na niemal
czytaj dalej
Kenia: Wykorzystanie hodowli do tworzenia zdrowszych warzyw.
2025-07-14 00:00
W ramach Programu Food Frontiers and Security (FFSP) Międzynarodowy Instytut Rolnictwa (IITA) we współpracy z Światowym Centrum Warzyw skupiają uwagę na promowaniu i wykorzystaniu wysokiej jakości sadzonek warzyw jako fundamentu poprawy odporności i bezpieczeństwa żywności w miastach.
czytaj dalej
Eksporter cytrusów z Przylądka utrzymuje kurs pomimo irytującej niepewności związanej z cełami.
2025-07-14 00:00
W swoich wieloletnich doświadczeniach w branży marketingu owoców cytrusowych, Piet Smit z firmy Favourite Fresh zauważa, że nigdy dotąd nie odnotował takiego poziomu niepewności wywołanej nowym reżimem celnym Stanów Zjednoczonych, który wciąż nie został ostatecznie ustalony. Stany Zjednoczone utrzymały swoją groźbę nałożenia 30% cła, ale przełożyły jego wprowadzenie o dwa
czytaj dalej
"Zbiór fasoli w pełnym toku, pozytywny rozwój dla edamame"
2025-07-14 00:00
Zbiory fasoli w 2025 roku są obecnie w pełnym rozkwicie. "Udało nam się zebrać pierwsze fasolki pod agrowłóknem w 25. tygodniu kalendarzowym, około tydzień wcześniej niż zwykle. Jesteśmy bardzo zadowoleni z plonu i jakości do tej pory. Rośliny wyglądają równomiernie" - informuje Andreas Urbach, specjalista ds. produktów.
czytaj dalej
Istnieje problem dotykający zarówno rolników, jak i środowisko: marnotrawstwo. Jedna trzecia wyprodukowanej żywności na świecie jest marnowana. W Hiszpanii, podczas kampanii 2023/2024, zostało wyrzuconych nawet 400 000 ton cytryn, w tym cytryny, które nie spełniają...
czytaj dalej
Mantua Symposium ma na celu zbadanie trendów na rynku melonów.
2025-07-14 00:00
Łańcuch dostaw melonów będzie głównym tematem dyskusji na Pierwszym Sympozjum Melone Mantovano PGI, które odbędzie się 23 lipca w Palazzo Ducale w Mantui we Włoszech. Organizowane przez Konsorcjum Promocji i Ochrony Melonu Mantovano PGI, wydarzenie zgromadzi kluczowych interesariuszy.
czytaj dalej
Tigros (Agorà) proponuje warzywa i owoce, które "Zasługują na spróbowanie". #DziałProduktówŚwieżych
2025-07-14 00:00
Sieć Tigros (Agorà) wzmacnia się poprzez otwarcie nowych placówek. Ostatnia, w kolejności, miała miejsce w Villanterio, w prowincji Pavia, przy Via del Commercio 2, z formatem, który replikuje już sprawdzony wzór tego znaku. Dział warzywno-owocowy.
czytaj dalej
Materiał geowłókninowy na plantacji borówki - ocena po pięciu latach
2025-07-14 00:00
W ramach projektu "Borówkowe Factory" od sześciu sezonów testowana jest innowacyjna tkanina ściółkująca, która została po raz pierwszy zastosowana w Polsce właśnie na plantacji dr. Pawła Krawca w Karczmiskach. Biało-czarna agrotkanina Agrola o gramaturze 100...
czytaj dalej
13 lipca w mieście Chodżand, Tadżykistan, otwarto nową fabrykę przetwarzania owoców i warzyw. Przedsiębiorstwo, prowadzone przez DoroArtFood LLC, jest zaprojektowane do przetwarzania nawet 600 ton surowych produktów miesięcznie, z roczną zdolnością przetwarzania 7 200 ton. Zakład składa się z dwóch.
czytaj dalej
"W odróżnieniu od cebuli, rynek ziemniaków w dużej mierze opiera się na zaufaniu konsumentów"
2025-07-14 00:00
Nowy sezon cebuli dopiero się rozpoczął. "Wiele pól ma słabe sadzonki cebuli. To powinno dać pewne spojrzenie, ale ostatecznie popyt będzie determinował stan rynku" - mówi Leon van Meir z firmy Van Meir Onions & Potatoes w Steenbergen. "Obserwujemy rozsądny popyt na
czytaj dalej
czytaj dalej
Produkcja pomidorów, ogórków i... wodoru?
2025-07-14 00:00
"Według Barta van Meursa z działu Q, dla wielu sektorów ciepło pozostałe poniżej 100°C jest produktem odpadowym. Dla ogrodnictwa jednakże, jest to surowiec. Oznacza to, że ogrodnictwo szklarniowe może odegrać rolę na przykład w przejściu na wodór." Firma holenderska, dział Q, prowadzi rozmowy z różnymi.
czytaj dalej
Wielka Brytania: Hodowca z Sussex uhonorowany za produkcję truskawek przez cały rok
2025-07-14 00:00
Firma uprawiająca owoce The Summer Berry Company (TSBC) z siedzibą w Sussex została uhonorowana nagrodą za Dydaktyfikację Biznesu podczas Sussex Chamber Business Awards 2025. To wyróżnienie docenia transformację brytyjskiego przemysłu owocowego przez TSBC poprzez ich Zielowe Rozwiązanie Energetyczne (GES) – wynalazek, który nie
czytaj dalej
Jak ewolucja pomidorów sprawiła, że stały się one bardziej podatne na ataki szkodników
2025-07-14 00:00
Dzikie pomidory kiedyś były małymi, owłosionymi, zielonymi owocami. Nieatrakcyjne nie tylko dla ludzi, ale także dla owadów. Gruba warstwa włosków powstrzymywała owady i inne szkodniki zarówno przez zapach, jak i toksyczne substancje. Po latach hodowli, krzyżowania i selekcji roślin o pożądanych...
czytaj dalej
"Samozapłodnienie, wczesność oraz smak stanowią serce naszych selekcji wiśni i moreli"
2025-07-14 00:00
W miarę zakończenia sezonu wiśniowego i rozpoczęcia sezonu morelowego, potwierdzane są pewne kluczowe trendy na rok 2025. "W COT International skupiamy się na odmianach samozapylających, które są dostosowane do zmian klimatycznych i stają się coraz smaczniejsze, aby sprostać oczekiwaniom.
czytaj dalej
Powierzchnia upraw ziemniaków w Polsce rośnie pomimo słabego popytu.
2025-07-14 00:00
Polski sektor ziemniaczany zanotował zmiany, z wieloma rolnikami zakładającymi nowe plantacje ziemniaków ze względu na relatywnie wysokie ceny obserwowane w poprzednich sezonach. Przejście na uprawę ziemniaków było podyktowane trudnościami w uprawie zbóż i kukurydzy, wynikającymi z niskiej rentowności. Ekspansja w uprawie
czytaj dalej
Tygodniowa recenzja rynku: dynie, arbuz i warzywa sezonowe dominują
2025-07-14 00:00
to znaczy "nowa linia" i jest używane w kodzie HTML do tworzenia nowej linii. W języku polskim można to przetłumaczyć na "nowa linia".
czytaj dalej
"Od zera do 9 500 paneli fotowoltaicznych w ciągu jednego roku"
2025-07-14 00:00
Hodowca pomidorów Martin van der Gaag zainstalował kompleksowy zestaw technologii energetycznych, aby dostarczać ciepło i elektryczność do swojej szklarni. Spółdzielnia hodowców Oxin Growers zainwestowała w panele fotowoltaiczne dla holenderskiego hodowcy, instalując je na istniejących zbiornikach wodnych. Zlokalizowany w
czytaj dalej
Esasem prezentuje arbuz z mikro nasionami #głos warzyw i owoców
2025-07-14 00:00
Non solo pomodoro e peperone, Esasem, azienda sementiera completamente italiana, punta decisamente anche sul segmento dell’anguria, grazie a un programma di ricerca pluriennale, che sta portando sul mercato una serie di varietà innovative, come ci racconta Giovanni Denaro, direttore
czytaj dalej
czytaj dalej
"Nie chcemy, aby pomidory stały się nowym kryzysem jajecznym" - powiedział Kongresmen Vicente Gonzalez, 34. Okręg Teksasu, który w piątek wziął udział w konferencji prasowej wraz z przedstawicielem stanowym Teksasu Ryanem Guillenem, 31. Okręg Teksasu oraz Stowarzyszeniem Międzynarodowych Producentów Owoców i Warzyw Teksasu (TIPA), aby poprosić o...
czytaj dalej



