Znalezione w sieci
Lekki wzrost konsumpcji hiszpańskich świeżych produktów spożywczych.
2024-12-02 12:00
Nowe dane zebrane przez Hiszpański Panel Konsumpcji Żywności i przetworzone przez Fepex sugerują, że doszło do lekkiego wzrostu spożycia owoców i warzyw w kraju.
czytaj dalej
Bigbucks podbija południowoafrykański przemysł jabłkowy
2024-12-02 12:00
W wyniku wzrostu nowych sadzonek odmiany jabłek Bigbucks, głównie w latach 2018-2020, coroczne zbiory szybko rosną.
czytaj dalej
Chile prognozuje rekordową liczbę eksportu owoców pestkowych.
2024-12-02 12:00
Prognozuje się, że eksport owoców kamienia z Chile w sezonie 2024/25 wyniesie niemal 38 milionów kartonów (8,3 kg), co oznacza wzrost o 4 procent w porównaniu z poprzednim sezonem. Wstępna prognoza, opublikowana przez Chilean Stonefruit Committee, ustanawia nowy rekord dla sektora.
czytaj dalej
Kalettes znowu na półkach w Wielkiej Brytanii.
2024-12-02 11:00
Zimowa odmiana brukselki Kalettes powróciła na półki sklepowe i będzie dostępna na terenie całego kraju do końca marca.
czytaj dalej
Nowy centrum dystrybucyjne Edeki ma podwoić ilość owoców i warzyw.
2024-12-02 11:00
Niemiecki największy detalista spożywczy Edeka twierdzi, że jego zupełnie nowy centrum dystrybucyjne w centrum Hamburga pozwoli mu podwoić ilość owoców i warzyw, które dystrybuuje przez port miasta.
czytaj dalej
Dużo potencjału dla peruwiańskich orzechów pekan na chińskim rynku.
2024-12-02 11:00
"Dávila powiedział mediom „A Noticias“, że Chiny spożywają orzechy pecan w skorupce i są największym na świecie konsumentem. Ponieważ w Chinach mieszka ponad 1,7 mld ludzi, cała produkcja Peru jest zbyt mała dla tej populacji."
czytaj dalej
Peru wyeksportowało dotychczas 15 milionów kartonów świeżych szparagów - spadek o 10,8 procent.
2024-12-02 10:00
Wskazała, że w tym sezonie 80 peruwiańskich firm dostarczyło świeży szparag na 37 międzynarodowych rynków, co potwierdza pozycję kraju jako dostawcy tego warzywa. Stany Zjednoczone są najważniejszym miejscem przeznaczenia, odpowiadając za 73% całkowitego eksportu.
czytaj dalej
Berries Australia podpisuje list intencyjny z CFNA w celu promowania zrównoważonego rozwoju branży borówkowej.
2024-12-02 06:00
26 listopada podczas Konferencji Międzynarodowej Borówki w Chinach, Berries Australia podpisało memorandum o porozumieniu (MoU) z Chińską Izbą Handlu Importem i Eksportem Artykułami Spożywczymi, Produktami Krajowymi i Pobocznymi Zwierzęcego Pochodzenia (CFNA) w celu promowania zrównoważonego rozwoju.
czytaj dalej
Fundacja Sydney Markets Foundation pobiła rekord zebranych środków podczas aukcji wiśniowej.
2024-12-02 05:00
Pudełko wiśni z regionu Warby Ranges w północno-wschodniej Wiktorii zostało sprzedane za rekordową kwotę 165 000 dolarów australijskich podczas corocznej Aukcji Wiśniowej Fundacji Sydney Markets.
czytaj dalej
IG International, jeden z wiodących importerów świeżych produktów spożywczych w Indiach, ogłosił, że otrzymał pierwszą dostawę premium owoców cytrusowych z Egiptu, oficjalnie rozpoczynając nowy sezon cytrusowy.
czytaj dalej
Melinda, długa historia sukcesu.
2024-12-02 00:00
W ramach 25. edycji Specjalnego Wydania Owoców i Warzyw mieliśmy gościa Ennio Magnaniego, historycznego dyrektora Melindy, byłego wiceprezesa, który opowiedział nam historię sukcesu Konsorcjum, zbudowaną na ludziach, wspólnych wartościach i zrównoważonym rozwoju.
czytaj dalej
Słabe zbiory warzyw w całej Europie doprowadziły do zwiększonego popytu na produkty z Litwy, co skłoniło lokalnych rolników do zwiększenia eksportu nie tylko do sąsiednich Łotwy i Estonii, ale także do docierania na odległe rynki. Saulius Zakas, rolnik z rejonu Joniškis, podkreślił
czytaj dalej
Delegat ds. ds. Agricultura, Rybołówstwa, Wody i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Huelvie, Álvaro Burgos, oraz koordynator działań I+D+F w Instytucie Andaluzyjskich Badań i Szkoleń
czytaj dalej
Z okazji dziesiątej rocznicy istnienia Surberry ponownie potwierdziło swoje zaangażowanie w utrzymanie ustalonego kursu działania na nadchodzącą dekadę. „Chcieliśmy być gwarantem owoców i taka będzie nadal nasza droga” - oświadczył Harold Huot, menadżer firmy, podczas.
czytaj dalej
Kalifornia napędza wzrost produkcji organicznej w USA pomimo wyzwań związanych z polityką, cenami i badaniami.
2024-12-02 00:00
Kalifornia odpowiada za 40% konsumowanych w Stanach Zjednoczonych produktów ekologicznych, w tym 68% organicznych warzyw, jak podaje University of California Agriculture and Natural Resources. Chris Ford, który ma 30 lat doświadczenia w sektorze produkcji organicznych produktów spożywczych, obecnie...
czytaj dalej
Zmiany klimatyczne przesuwają pory roku, doprowadzając rośliny uprawne do granic swoich możliwości. Na przykład nagłe przymrozki pod koniec wiosny mogą być szkodliwe dla truskawek rosnących na grządce. Dzikie gatunki natomiast często są bardziej odporne. Badacze z Instytutu Technologicznego w Karlsruhe (KIT) zajmują się tym tematem.
czytaj dalej
Tygodniowe podsumowanie rynku produktów rolnych EastFruit - gwałtowny wzrost podaży jabłek i cen.
2024-12-02 00:00
W 48. tygodniu 2024 roku zanotowano znaczące zmiany na regionalnych platformach handlowych, z zauważalnymi przesunięciami zarówno w podaży, jak i popycie na różne segmenty owoców i warzyw. Ta analiza zagłębia się w kluczowe trendy, zmiany cen oraz dynamikę rynku, które kształtowały ten tydzień.
czytaj dalej
Brak szkód spowodowanych przez sztorm Bora w sadach morelowych.
2024-12-02 00:00
Chalkidiki, jedno z najważniejszych obszarów uprawy moreli w Grecji, było również jednym z najbardziej dotkniętych przez burzę Bora, która wybuchła w zeszły weekend w północnej Grecji. Drogi zamieniły się w rzeki, domy i sklepy zostały zalane, a błoto i gruzy pokryły duże części wiosek. Sithonia...
czytaj dalej
Szczycimy się ogromnym zainteresowaniem wydarzenia BASF Nunhems. Możemy się spodziewać dużego zainteresowania dla Summit Carciofo.
2024-12-02 00:00
Podróż na "planecie" karczocha, podczas której eksperci z branży przedstawili obecną sytuację na rynku, zinterpretowali preferencje i oczekiwania konsumentów, oraz przedstawili zaangażowanie przemysłu i badań naukowych w celu zaspokojenia coraz większego popytu na rynku.
czytaj dalej
Badanie wykazuje, że większe spożycie owoców i warzyw jest związane z redukcją depresji u osób dorosłych powyżej 45 roku życia.
2024-12-02 00:00
Badania przeprowadzone przez Centrum Zdrowego Starzenia Mózgu (CHeBA) na Uniwersytecie Nowej Południowej Walii w Sydney wykorzystały cztery główne międzynarodowe badania nad bliźniakami, aby zbadać wpływ spożycia owoców i warzyw na objawy depresji u dorosłych w wieku 45 lat i starszych. To badanie obejmuje Australię, Danię, Szwecję i
czytaj dalej