Freshplaza.com
"Nasze oprogramowanie dla farmy zwiększa efektywność uprawy bananów"
2025-02-28 00:00
Rozwiązanie Farms, opracowane przez Farms Digital, część technologiczną Compagnie Fruitière, obiecuje optymalizację uprawy bananów poprzez zwiększenie produktywności i efektywności. Poprzez zwiększenie średniego zysku w kwitnieniu o 7%, rozwiązanie ma na celu zapewnienie lepszego pokrycia i poprawę działki.
czytaj dalej
"W 2025 roku zwiększyliśmy naszą zdolność eksportową awokado i egzotycznych owoców z Dominikany."
2025-02-28 00:00
Firma eksportowa GL.Sila zamknęła 2024 rok jako przełomowy, stając się prominentnym eksporterem wysokiej jakości dominikańskich awokado na kluczowe rynki międzynarodowe. Rosanna Nin Cid, założycielka i dyrektor generalny GL.Sila, mówi, że firma planuje rozszerzyć swoją działalność na eksport bardziej egzotycznych owoców. "Nasza strategiczna ekspansja"
czytaj dalej
Dane dotyczące eksportu cebuli w tygodniu 5.
2025-02-28 00:00
Stowarzyszenie Cebuli Holenderskiej ponownie opublikowało cotygodniowe dane dotyczące eksportu holenderskich cebul. Kliknij tutaj, aby zobaczyć dane eksportowe.
czytaj dalej
Filipiny nie znalazły żadnych dowodów na akty gromadzenia cebuli w obliczu obaw o ceny.
2025-02-28 00:00
Departament Rolnictwa (DA) na Filipinach nie znalazł żadnych dowodów na gromadzenie cebuli po przeprowadzeniu kompleksowej kontroli magazynów chłodniczych w całym kraju. Ocena Biura Przemysłu Roślinnego wykazała, że w magazynach przechowywane jest jedynie 500 metrycznych ton czerwonej cebuli...
czytaj dalej
Wysokie temperatury sprawiają, że Nashi pears stają się słodsze, ale skraca się sezon.
2025-02-28 00:00
Zbiory gruszek Nashi w Południowej Australii rozpoczęły się na początku lutego. Cieplejsza pogoda sprawiła, że sezon zaczął się trochę wcześniej niż w ubiegłym roku. "Ciepło sprawia, że gruszki dojrzewają szybciej, mieliśmy tutaj w Południowej Australii pewne ekstremalne upały, które spowodowały ich szybsze dojrzewanie".
czytaj dalej
"W Europie i Nowej Zelandii wciąż jest sporo cebuli."
2025-02-28 00:00
Zbiory cebuli rozpoczęły się w styczniu w Premium Fresh na Tasmanii. "Luty był trochę wolniejszy z powodu deszczowej wiosny, jaką mieliśmy, i było trudno uzyskać oczekiwaną ilość," wyjaśnia Jim Ertler z Premium Fresh. "Jakość jest dobra; po prostu opóźniliśmy się o 2-3 tygodnie z naszą działalnością."
czytaj dalej
"Szybkie zapełnianie luk w dostawach w Skandynawii, gdy hiszpańskie dostawy okazują się niewystarczające"
2025-02-28 00:00
Sektor świeżych produktów zawsze był bliski Bauke Derksowi, pomimo jego długotrwałego skupienia na dostarczaniu wyrobów piekarniczych na rynek detaliczny. Teraz, wraz z najmłodszym synem Koenem, powraca do handlu owocami i warzywami poprzez ich firmę MK Food z siedzibą w Coevorden.
czytaj dalej
"Popyt na egipskie marchewki w końcu rośnie"
2025-02-28 00:00
Sezon marchewki egipskiej rozpoczął się w grudniu i do tej pory charakteryzuje się powolnym, ale stabilnym tempem eksportu. Jednak w tym momencie sezonu egipscy eksporterzy zauważają, że "popyt na egipską marchew wzrasta". Tak twierdzi Mohamed Maatouk, dyrektor generalny R M Fresh.
czytaj dalej
"Rosnące zapotrzebowanie klientów na mniejsze rozmiary mandarynek"
2025-02-28 00:00
Sezon hiszpańskich cytrusów dobiega końca w firmie Marni Fruit. "Otrzymujemy jeszcze kilka późnych odmian pomarańczy, takich jak Navel Lane. Ceny dla większych rozmiarów wahają się od 12 do 12,50 euro, średniej wielkości pomarańcze kosztują między 11 a 11,50 euro, a mniejsze rozmiary sprzedajemy za 10-10,50 euro" - mówi.
czytaj dalej
"Widocznie zmniejszona obecność hiszpańskich ogórków"
2025-02-28 00:00
Dostawy ogórków hiszpańskich przewyższały holenderskie. Dostawy belgijskie były uzupełniane; w Monachium dostępne były także kilka dostaw greckich. Dostępność ogólnie była ograniczona, a obecność ładunków hiszpańskich w szczególności wydawała się zmniejszona, ponieważ były one zaangażowane w promocje detaliczne.
czytaj dalej
"Andrea Pignato i Luca Pollarini z działu sprzedaży Firmy Fellini Patrizio oświadczyli: „Od Romanii po Kalabrię, przez Apulię i Lacjum, teraz produkujemy wyłącznie w Italii naszą chrupiącą sałatkę na farmach naszych członków spółdzielni”. Od lewej do prawej strony: Emile Fellini, Andrea Pignato, Deborah Frani, Luca…"
czytaj dalej
Czerwone śliwki cieszą się dużym popytem poza sezonem.
2025-02-28 00:00
Sprzedaż sezonowych czerwonych śliwek z RPA marki Granfrutta Zani już się rozpoczęła. Antonio Zani, włoski menedżer sprzedaży, potwierdza, że "popyt od samego początku był duży. Produkt ponownie spotkał się z pozytywnym przyjęciem, i mimo że ilości nie są duże, to zwiększają się".
czytaj dalej
"Nasz właściciel podjął odważną decyzję, aby poświęcić wszystkie 28 akrów naszej produkcji organicznej na uprawę papryki."
2025-02-28 00:00
Możliwość rozmnażania własnych roślin daje Great Lakes Greenhouses pełną kontrolę nad jakością od samego początku. "Zapewniamy, że do naszego procesu wzrostu trafiają tylko najlepsze rośliny, co przekłada się na doskonałe produkty docierające do naszych klientów w ciągu 12 do 24 godzin od zbioru" - mówi Jeff.
czytaj dalej
"Silna obecność na rynkach holenderskim i polskim przyczynia się do sukcesu w segmencie cebuli obranej"
2025-02-28 00:00
W 2010 roku Hans van Kemenade wraz z Pierre'em Sweepem przejęli firmę Jakova zajmującą się obieraniem cebuli od Jana Koosa Valstara. Firma działa na rynku od 1948 roku. Po kilku próbach wejścia na inne rynki, w tym pakowania warzyw, działalność związana z obieraniem cebuli została wznowiona pięć lat później.
czytaj dalej
Moldawskie jabłka zyskują pełny dostęp do indyjskiego rynku.
2025-02-27 00:00
25 lutego rząd Mołdawii ogłosił, że Indie w pełni otworzyły swój rynek dla jabłek z Mołdawii. Zgodnie z oficjalnym komunikatem, 21 stycznia Indyjskie Ministerstwo Rolnictwa zakończyło wszystkie niezbędne procedury i wpisało Mołdawię na listę krajów uprawnionych do
czytaj dalej
Telewidzowie krytykują program kulinarny za użycie mrożonych warzyw.
2025-02-27 00:00
Nowy program kulinarny kanału Channel 4 pt. "Batch From Scratch", prowadzony przez Joego Swasha i Suzanne Mulholland, spotkał się z krytyką ze strony widzów za promowanie mrożonych warzyw i trików kulinarnej organizacji pracy, takich jak zamrażanie kanapek na trzy miesiące. Wielu skrytykowało program za to, że nie polega on prawdziwie na gotowaniu "od zera" i zapytano...
czytaj dalej
Zwiększone zapotrzebowanie na sałatę lodową do szawarmy oraz pomarańcze do konfetti.
2025-02-27 00:00
Karnawał albo nie ma nic wspólnego z tobą, albo twój terminarz od dawna zablokował ten tydzień. Ale czy ma to wpływ na sprzedaż świeżych produktów? Zapytaliśmy kilku hurtowników z typowych regionów karnawałowych. "Karnawał rzeczywiście wpływa na sprzedaż, ale nie tak znacząco jak kiedyś. W Holandii wiele firm cateringowych.
czytaj dalej
"W tym roku obserwujemy wyjątkową jakość mandarynek ze Hiszpanii" - raportuje Benoît Maillard-Guillon z firmy Ets Meseguer. Obecnie dostępne są odmiany Nadorcott, Tangold i Orri, które trafiły na rynek między końcem stycznia a początkiem lutego. Wszystkie trzy odmiany spełniają wysokie...
czytaj dalej
Ceny cebuli zmiękczają się w związku z dostawami z Meksyku.
2025-02-27 00:00
Obecnie dostawy cebuli wyglądają obficie. "Wygląda na to, że na rynku jest zbyt wiele cebuli, ponieważ ceny bardzo szybko się cofają" - mówi Jessica Peri z farmy Peri & Sons, dodając, że firma jest w stanie zarządzać swoimi zapasami i faktycznie ma zbyt dużo zamówień w porównaniu do stanu posiadania.
czytaj dalej
"Ceny szparagów w końcu spadają, ale sprzedaż rozkręci się prawidłowo pod koniec przyszłego tygodnia"
2025-02-27 00:00
Na początku lutego ponownie rozpoczęto zbieranie pierwszych szparagów z szklarni. Dla wielu jest to długo oczekiwany moment, ale wysokie ceny w pierwszych tygodniach mogą nadal być zniechęcające. "Zawsze miło jest zaczynać od nowa, ale zaczęliśmy od cen w okolicach 45 euro za kilogram. W tych warunkach.
czytaj dalej



