Fresh Point Magazine - magazyn dla profesjonalistów rynku owoców i warzyw
Wzrost eksportu owoców i warzyw spowalnia
2023-07-18 00:00
Eksport owoców i warzyw spadł w kwietniu. Dane Istat za pierwsze 4 miesiące 2023 r. przetworzone przez Fruitimprese pokazują +2,6% w ujęciu ilościowym i +6,3% w ujęciu wartościowym w porównaniu z tym samym okresem w 2022 roku. W pierwszym kwartale liczby te wyniosły odpowiednio +6,5% i +10,7%. Import przekracza
czytaj dalej
czytaj dalej
Zmiany klimatyczne niosą ze sobą wzrost chorób roślin, które niszczą produkcję. Syngenta Vegetable Seeds koncentruje się na badaniach nad nowymi odmianami z pakietami odporności na nowe rasy Bremia (zaraza sałaty). To właśnie w tym kierunku zmierza Ice Country, sałata lodowa, która
czytaj dalej
czytaj dalej
Import owoców z Mołdawii jest nadal bezcłowy
2023-07-17 00:00
Zawieszenie ceł na import owoców z Mołdawii zostanie przedłużone o kolejny rok od 25 lipca. Taką decyzję podjął Parlament Europejski na posiedzeniu plenarnym w Strasburgu, który zagłosował za przedłużeniem środków liberalizujących handel między Mołdawią a Mołdawią.
czytaj dalej
czytaj dalej
L'Orto di Eleonora: "Oszałamiające opinie na temat arbuza Gavina" #vocidellortofrutta
2023-07-17 00:00
Kampania arbuzowa i melonowa ruszyła pełną parą. Podsumowujemy sytuację z Salvatore Lotta, dyrektorem handlowym Campidanese Agricultural Op, znanym z marki L'Orto di Eleonora, dzięki której dostarcza doskonałe owoce i warzywa z Sardynii do włoskich i europejskich sklepów wielkopowierzchniowych.
czytaj dalej
czytaj dalej
W sklepach Penny (Rewe) owoce i warzywa są eksponowane przy wejściu do punktu sprzedaży, a wybór ten jest zdeterminowany chęcią natychmiastowego przekazania konsumentowi idei świeżości, jakości i sezonowości. Do tych czynników dochodzą dwa ważne atuty, a mianowicie
czytaj dalej
czytaj dalej
Superfoods z awokado i spiruliny napędzają sprzedaż
2023-07-13 00:00
Atrakcyjność imbiru i kurkumy spada, podczas gdy spirulina, a także tradycyjne orzechy, takie jak orzechy laskowe i egzotyczne owoce, takie jak mango i awokado, rosną. Świat superfoods nieustannie się zmienia, a najnowsze trendy ujawnia 13. edycja rankingu.
czytaj dalej
czytaj dalej
Melone Mantovano Igp: mniejsza ilość, ale wyższa jakość
2023-07-13 00:00
Mniejsza ilość, ale jeden z najlepszych sezonów w historii pod względem jakości: tak można podsumować kampanię melonów Mantuan w 2023 roku. Ceny na poziomie 3-4 euro za kg Mauro Aguzzi
czytaj dalej
Del Monte wybiera papierowe banderole dla bananów
2023-07-12 00:00
Del Monte dba o środowisko i robi krok w kierunku zrównoważonego rozwoju swoich opakowań, zastępując plastikowe banderole papierowymi. Szacuje się, że wybór ten doprowadzi do oszczędności 2,16 ton plastiku rocznie, co jest niebagatelną liczbą.
czytaj dalej
Selenella, dodatni bilans 2022
2023-07-12 00:00
Selenella-Consorzio Patata Italiana di Qualità (Włoskie Konsorcjum Ziemniaków Wysokiej Jakości) zatwierdziło budżet na 2022 r.: wzrost wartości wynosi +7,4%, podczas gdy wolumeny są stabilne (zgodnie z trendem na krajowym rynku ziemniaków, który wzrósł pod względem wartości o +5,9%, ale spadł pod względem wolumenu o 2,8%), co daje obroty w wysokości
czytaj dalej
czytaj dalej
Trendy cenowe owoców i warzyw we Włoszech na dzień 10 lipca
2023-07-11 00:00
Popyt na arbuzy jest bardzo silny, a produkcja idzie pełną parą. Wysoka i zdecydowanie dobra jakość również dla melonów z cenami na historycznych szczytach. Dobre ilości brzoskwiń i nektaryn, ale popyt nie jest najlepszy, to samo dotyczy śliwek.
czytaj dalej
czytaj dalej
Brands Award 2023: zdobywcy nagród za warzywa i owoce
2023-07-11 00:00
Owoce i warzywa były również dobrze reprezentowane podczas Brands Award 2023, ceremonii wręczenia nagród organizowanej przez Mark Up, Gdoweek i FreshPoint Magazine, którą otworzyła redaktor Cristina Lazzati. Nagroda jest przyznawana na podstawie obiektywnych i weryfikowalnych kryteriów z trzema poziomami oceny. Dane
czytaj dalej
czytaj dalej
#Repartofresh. Todis: zwycięskie połączenie ceny i jakości
2023-07-11 00:00
1 z 3 .
czytaj dalej
F.lli Orsero wprowadza na rynek organiczną przekąskę kokosową
2023-07-11 00:00
F.lli Orsero wprowadza innowacje w czwartym segmencie asortymentu, wprowadzając absolutną nowość na rynek włoski - Cocco Snack, świeży, organiczny produkt. Szybka pasteryzacja, która przedłuża żywotność produktu
czytaj dalej
Owoce i warzywa dla osób starszych: zdrowe przekąski na początku RSA
2023-07-11 00:00
Istnieje wiele sposobów wspierania spożycia owoców i warzyw, które według badań naukowych są niezbędne w zapobieganiu wielu chorobom. Niewiele uwagi poświęcono osobom starszym. Tak więc, pod prąd, inicjatywa zdrowej przekąski w Casa di Cura San Giuseppe w
czytaj dalej
czytaj dalej
Barbera inwestuje w odmiany Arra
2023-07-10 00:00
"Chcą inwestować w winogrona Arra, aby stać się dla nich punktem odniesienia na Sycylii". Grupa Barbera zorganizowała konferencję poświęconą tej szczególnej odmianie winogron bezpestkowych w Canicattì, w prowincji Agrigento, w której wzięło udział wiele osób.
czytaj dalej
czytaj dalej
Naturitalia, otwórzmy więcej rynków dla produktów made in Italy #vocidellortofrutta
2023-07-10 00:00
Wojna rosyjsko-ukraińska i napięcia handlowe między Chinami a USA mają również wpływ na rynki eksportowe owoców i warzyw. Dobrą wiadomością jest na przykład otwarcie Chin, po raz pierwszy, na włoskie gruszki. Umowy fitosanitarne są obecnie jednym z kluczy do wprowadzenia
czytaj dalej
czytaj dalej
Tropea Experience, Festiwal Czerwonej Cebuli w Tropea Kalabria Igp
2023-07-07 00:00
Celem Tropea Experience jest pomoc w odsezonowaniu i umiędzynarodowieniu Kalabrii poprzez jedną z jej ikon rolno-spożywczych. W tym roku Festiwal Czerwonej Cebuli w Tropea Calabria Igp zostanie zainaugurowany w przeddzień równonocy jesiennej i będzie miał charakter międzynarodowy.
czytaj dalej
czytaj dalej
Sycylijscy producenci muszą przyjąć nowe techniki zimowej uprawy bakłażanów, jeśli chcą przeciwdziałać rosnącemu trendowi importu z zagranicy i jeśli nie chcą ryzykować odmowy dostępu do handlu detalicznego na dużą skalę z powodu niewłaściwego użytkowania.
czytaj dalej
czytaj dalej
L'Insalata dell'Orto, wzrost obrotów o 10% dzięki zrównoważonemu rozwojowi i technologii
2023-07-06 00:00
L'Insalata dell'Ortoc zamknęła pierwszą połowę 2023 r. znacznym wzrostem obrotów. "W pierwszych sześciu miesiącach roku odnotowaliśmy 10% wzrost obrotów w porównaniu z tym samym okresem w 2022 roku", wyjaśnia CEO Cinzia
czytaj dalej
czytaj dalej
Rosnący rynek czereśni, ale potrzebna technologia
2023-07-06 00:00
Wysokie ceny i zagrożone zbiory we Włoszech również z powodu powodzi. W rzeczywistości globalny popyt na wiśnie rośnie, a stacje pakowania są pod presją, ponieważ muszą obsługiwać większe ilości. Sytuacja kryzysowa, którą można przezwyciężyć dzięki
czytaj dalej
czytaj dalej