Hortidaily
Holenderskie uprawy pomidorów wracają do normy.
2024-11-19 00:00
Podczas spotkania, na którym państwa członkowskie Unii Europejskiej przedstawiały aktualizacje dotyczące swoich rynków, Holandia niedawno sygnalizowała powrót do normalności w uprawie pomidorów. Produkcja letnia była już prawie na standardowym poziomie po trudnościach związanych z wirusami i kosztami energii. Z powrotem używano oświetlenia.
czytaj dalej
Ceny awokado wzrosły do 74,25 dolarów za duże awokado odmiany hass, natomiast ceny ogórków spadły.
2024-11-19 00:00
Ten raport zawiera analizę trendów dotyczących wolumenu i cen sezonowych towarów łatwo psujących się. Wolumen reprezentuje bieżący tydzień, a ceny odnoszą się do sprzedaży na otwartym rynku (spot) przez pierwszych pośredników, dotyczą produktów zazwyczaj dobrej jakości i stanu, chyba że zaznaczono inaczej, i mogą obejmować.
czytaj dalej
Hiszpania: Geny truskawek sprzed wieków przechowywane w banku germplazmatycznym w Maladze.
2024-11-19 00:00
Bank Germoplasmy Truskawek z Malagi (Malaga strawberry germplasm bank) przechowuje kolekcję nieocenionej wartości, unikatową w Europie. Niektóre z jej części pochodzą sprzed dwóch wieków, podczas gdy inne zostały dodane w ciągu lat, aby uczynić ją międzynarodowym punktem odniesienia w dziedzinie doskonalenia genetycznego.
czytaj dalej
Zmieniający się klimat negatywnie wpływa na ilość warzyw i owoców orientalnych w Hondurasie.
2024-11-19 00:00
Zmieniająca się klimat i inne wyzwania mają negatywny wpływ na ilość owoców i warzyw uprawianych i eksportowanych z Hondurasu. Julio Cesar Pineda, dyrektor generalny producenta i eksportera warzyw wschodnich Agromar z Hondurasu, powiedział: "Głównymi wyzwaniami są migracja, klimat.
czytaj dalej
Etiopia rozpoczyna pierwszą eksportową dostawę owoców i warzyw do Europy w chłodzonych kontenerach.
2024-11-19 00:00
Addis Abeba była świadkiem inauguracji pierwszej wysyłki chłodzonych owoców i warzyw z Etiopii na rynek europejski, co było możliwe dzięki zaangażowaniu prywatnej firmy Ethio Vegfru zajmującej się handlem eksportem i importem. Wysłano z niej cukinię snap oraz strączkowe warzywa Mangetout.
czytaj dalej
Badanie analizuje okres przydatności do spożycia truskawek.
2024-11-18 00:00
Na podstawie technologii nieinwazyjnej, grupa badawcza na Uniwersytecie w Kordobie stworzyła narzędzie, które gwarantuje optymalną jakość truskawek i minimalizuje marnowanie jedzenia. W 2019 roku, według ONZ, na świecie marnowano 930 milionów ton jedzenia. Te straty występują na różnych etapach...
czytaj dalej
W szkole średniej Selma uczniowie uprawiają jedzenie, które pomaga karmić dzieci w całym dystrykcie. Teraz pracują nad rozszerzeniem tego procesu dzięki grantowi państwowemu. Jeden po drugim nauczyciel rolnictwa z Selma High, Robert Calvert, wyjmował siewki ogórków z ich pierwszego domu i przekazywał je dalej.
czytaj dalej
Stany Zjednoczone (MO): Ograniczenia budżetowe państwa pozostawiają rolników w niepewności
2024-11-18 00:00
Budżet stanu Missouri na rok 2025 obejmuje mniej niż jedną trzecią środków federalnych, jakie stan otrzymał na dotacje programu Infrastruktury Odpornych Systemów Żywnościowych. Ponad tuzin producentów z wybranymi projektami pozostaje obecnie bez finansowania. Emily Wright spodziewała się usłyszeć tego dnia, czy jej warzywa otrzymają finansowanie.
czytaj dalej
Producent zwiększa obszar uprawy rozmarynu, aby zaspokoić niedobory.
2024-11-18 00:00
Australijski producent warzyw i ziół, Thorndon Park Produce, niedawno zwiększył powierzchnię plantacji rozmarynu na swoim terenie nad rzeką Grawler. "To wcześniej nieużywany kawałek ziemi przy granicy rzeki, zajmuje około 1/4 hektara. Nigdy wcześniej nie korzystaliśmy z tej ziemi, ponieważ znajduje się w trudnym miejscu, żeby...
czytaj dalej
Uniwersalny stróż upraw: Neoseiulus californicus
2024-11-18 00:00
Neoseiulus californicus, po raz pierwszy zidentyfikowany przez McGregora w 1954 roku na drzewach cytrynowych w Kalifornii, jest obecnie jednym z najbardziej skutecznych i wszechstronnych narzędzi w zintegrowanym zarządzaniu szkodnikami (IPM). Od swojego pochodzenia na Zachodnim Wybrzeżu, ten drapieżny roztocz rozprzestrzenił się globalnie, rozwijając się w regionach takich jak Argentyna.
czytaj dalej
Family Fresh Farms prowadzi pięciohektarowe szklarnie w stylu Venlo wyposażone w system pozwalający na ciągłą produkcję ogórków przez 365 dni w roku. "Uprawiamy mini ogórki Qukes®, produkując je każdego dnia w roku" - wyjaśnia Nicky Mann, Kierownik BHP i Pracy. Ten intensywny harmonogram jest konieczny ze względu na charakter.
czytaj dalej
Podróż holenderskiej szklarni w Szwecji
2024-11-18 00:00
W Frövi, małym miasteczku w centralnej Szwecji, znajduje się zakład produkcji papieru i tektury. Bezpośrednio obok znajduje się szklarnia pomidorów, o powierzchni równoważnej 40 boiskom piłkarskim, produkuje lokalnie uprawiane pomidory. Między nimi istnieje innowacyjne partnerstwo: poprzez gruby przewód, ciepła woda z fabryki papieru.
czytaj dalej
Tanzania: Od absolwenta do lidera w biznesie rolnym
2024-11-18 00:00
W bujnych krajobrazach Iringa, w Tanzanii, Mauren Govin Molen, dyrektor generalny firmy Hot Living Horticulture, prowadzi 8-akrową farmę, na której kwitną pomidory, papryka, buraki, pieprz, mięta i truskawki. Molen rozpoczęła swoją przygodę z rolnictwem w 2021 roku, odbiegając od swojego akademickiego tła w dziedzinie społecznej.
czytaj dalej
Stan upraw w szklarniach w Andaluzji na początku listopada
2024-11-18 00:00
W pierwszym tygodniu listopada Służba Informacyjna Rolnictwa i Rybołówstwa Junty Andaluzji opublikowała raport na temat stanu fenologicznego upraw w szklarniach w regionie. W Almerii producenci nadal zbierają paprykę z szklarni. W późniejszych plantacjach owoce wciąż są jeszcze dojrzałe.
czytaj dalej
Greccy producenci ogórków napotykają trudności z eksportem.
2024-11-18 00:00
Zbiór ogórków na Krecie rozpoczął się i mimo że jakość jest wysoka, eksporterzy do krajów bałkańskich mają praktycznie zerowe marże zysku, ze względu na konkurencję z Albanii. Jak tłumaczy pan Labros Pervolarakis, eksporter z Krety: "Sprzedaż rozwija się bardzo powoli. Nie otrzymujemy znacznego popytu, ponieważ..."
czytaj dalej
Nowe rozumienie świeżości owoców i warzyw
2024-11-18 00:00
Hessing i PerfoTec ogłosili strategiczne partnerstwo w celu zdefiniowania świeżości owoców i warzyw. Poprzez połączenie swojej wiedzy i doświadczenia, Hessing – wiodący dostawca świeżych, gotowych do spożycia warzyw i owoców, sałatek, oraz paczek ze świeżymi produktami – oraz PerfoTec – pionier w
czytaj dalej
Badanie dotyczy jakości nasion w różnych systemach zarządzania uprawami rolniczymi.
2024-11-18 00:00
Nowe badanie, przeprowadzone przez Uniwersytet Floryda, dotyczące produkcji kapusty dziedziczonej, rzuca światło na to, w jaki sposób różne systemy zarządzania uprawami wpływają na jakość nasion. Badania te podkreślają potencjał zrównoważonych i odpornych praktyk rolniczych w poprawianiu jakości nasion dla tej cenionej odmiany.
czytaj dalej
W pomidorach zawartość cukru jest silnie skorelowana z preferencjami konsumentów, z większością konsumentów preferujących słodsze owoce. Jednak zawartość cukru w odmianach komercyjnych jest zazwyczaj niska, ponieważ jest ona odwrotnie skorelowana z wielkością owoców, a producenci priorytetowo traktują plonowanie nad jakością smaku. Tutaj...
czytaj dalej
W odpowiedzi na parlamentarny wniosek Bernarda Durkana, posła Fine Gael z Kildare, minister rolnictwa, żywności i morza Charlie McConalogue ujawnił, że Irlandia w zeszłym roku importowała warzywa o wartości ponad 400 milionów euro. Centralny Urząd Statystyczny (CSO) regularnie dostarcza dane na ten temat.
czytaj dalej
Family Fresh Farms prowadzi pięciohektarowe szklarnie typu Venlo, wyposażone do ciągłej produkcji ogórków przez 365 dni w roku. "Uprawiamy mini ogórki przekąskowe Qukes®, produkując je codziennie przez cały rok" - wyjaśnia Nicky Mann, Kierownik WHS i pracy. Ten intensywny harmonogram jest konieczny ze względu na charakter
czytaj dalej