Hortidaily
Dorosła turecka ćma introdukowana w pilotowym badaniu pomidorów.
2024-09-03 00:00
Celem próby z pomidorami bez siarki jest zrozumienie, w jaki sposób naturalni wrogowie, takie jak Trichogramma i Macrolophus, radzą sobie z jajami i gąsienicami oraz jak ewoluują te szkodniki i inne szkodniki. W ostatnich tygodniach Sergio Harinck z firmy Vertify przeprowadził dwie introdukcje dorosłych ćmian tureckich (z...
czytaj dalej
Badacze wirusologii pracują nad ocaleniem papryki na całym świecie.
2024-09-03 00:00
Pochodzące sprzed tysięcy lat z Ameryki Południowej papryki (Capsicum spp.) są głównym uprawianym na całym świecie roślinem przynoszącym dochody. Uprawiający paprykę w Stanach Zjednoczonych i innych krajach coraz częściej borykają się jednak z występowaniem wirusowych epidemii, które powodują plamistość, mozaikę, pasma żył, plamy pierścieniowe, nekrozę.
czytaj dalej
Woda do nawadniania może wpływać na bezpieczeństwo produktów rolniczych i stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów, jeśli nie jest odpowiednio zarządzana. Producenci warzyw i owoców, którzy korzystają z wody do nawadniania i aplikowania oprysków na uprawy, mają trudności z identyfikacją i priorytetowaniem ryzyka związanego z ich źródłami wody. Nowe narzędzie umożliwia ocenę na miejscu.
czytaj dalej
Hotel Mission De Oro w Santa Nella to nie tylko malowniczy kurort, ale także centrum innowacji i zrównoważonego rozwoju. W centrum jego najnowszych działań jest projekt szklarni o powierzchni 18 000 stóp kwadratowych, który ma na celu rozwinięcie koncepcji jedzenia prosto z farmy na stół oraz promowanie badań rolniczych. Szklarnia, to
czytaj dalej
Nowe stanowisko: Systemy nasiennictwa i agrobioróżnorodność na Uniwersytecie i Centrum Badawczym Wageningen.
2024-09-03 00:00
Stef de Haan został mianowany profesorem specjalnego powołania do dziedziny Systemów Nasiennych i Agrobioróżnorodności na Uniwersytecie i Centrum Badawczym w Wageningen. Od 1 września, nowa katedra będzie częścią grupy katedralnej Biosystematyki. Wsparcie w tym zakresie będzie zapewnione przez Międzynarodowe Centrum Ziemniaka (CIP).
czytaj dalej
"Dobrych danych trudno obalić"
2024-09-03 00:00
Wyobraź sobie szklarnię położoną między polami kukurydzy i pszenicy, pełną papryki, chronioną przed warunkami atmosferycznymi, a jej klimat precyzyjnie kontrolowany przez inteligentne algorytmy. To nie jest science fiction, ale rzeczywistość w Twin Creeks Greenhouse, rozległym 40-akrowym cudownym ogrodzie papryki.
czytaj dalej
Szef kuchni, który stał się chemikiem, Vayu Hill-Maini, ma pasję: przekształcanie odpadów spożywczych w przysmaki kulinarnie przy użyciu grzybów. Jeden z jego współpracowników to Rasmus Munk, szef kuchni i współwłaściciel dwugwiazdkowej restauracji Michelin Alchemist w Kopenhadze, który serwuje deser - pomarańczowy pleśń Neurospora uprawianą na
czytaj dalej
Rynki dość aktywne w przypadku polnych ogórków.
2024-09-03 00:00
Krajowa, bardziej lokalna produkcja ogórków gruntowych w dużej mierze dobiegła końca w tym sezonie. "Gorąca pogoda spowodowała opadanie kwiatów wcześniej w tym miesiącu i w rezultacie zaszkodziła zarówno drugiemu, jak i trzeciemu zbiorowi ogórków gruntowych" - mówi Tony Incaviglia z firmy GR Fresh. Oprócz gorącej pogody padły także deszcze.
czytaj dalej
Wprowadzone do sprzedaży odmiany sałaty odporne na bremię.
2024-09-03 00:00
Enza Zaden, hodowca warzyw, oferuje szeroki zakres odmian odpornych na Bremia lactucae (Bremia), patogen odpowiedzialny za mączniaka rzekomego. „Te odmiany pomagają rolnikom uprawiać zdrowe plony przy użyciu mniejszej ilości chemikaliów, co korzystnie wpływa zarówno na środowisko, jak i konsumentów”, twierdzą. Wartość Bremii.
czytaj dalej
Strategiczna koncepcja rządu Arabii Saudyjskiej "Wizja 2030", która ma na celu dywersyfikację gospodarki kraju i zmniejszenie jego zależności od ropy naftowej, wskazuje bezpieczeństwo żywności jako jedno z kluczowych obszarów działań. Ostatnie wydarzenia w regionie Bliskiego Wschodu, takie jak blokowanie szlaków żeglugowych i rosnąca…
czytaj dalej
"Musimy zainwestować i stać się o wiele lepsi"
2024-09-03 00:00
Mimo gorszych wyników finansowych za rok 2023, ze stratą około 600 000 euro, na dorocznym Zgromadzeniu Ogólnym Niemieckiego Rynku Owoców i Warzyw Mittelbaden eG (OGM) panuje duch optymizmu. Po zerwaniu współpracy z OGA-OGV i odejściu
czytaj dalej
Według raportu Hortoinfo opartego na danych z Obserwatorium Cen i Rynku Junty Andaluzji, średnia cena płacąca producentom za cukinie szklarniowe spadła o 24,19% w ciągu ostatnich trzech sezonów, z 0,77 euro za kilogram w sezonie 2021-2022 do 0,62 euro za kilogram w sezonie 2023-2024.
czytaj dalej
Wczesna diagnoza Cladosporium fulvum za pomocą podczerwieni
2024-09-02 00:00
Choroby roślin mogą zadawać różne stopnie szkód produkcji rolniczej. Dlatego też identyfikacja szybkiej, nieinwazyjnej metody wczesnej diagnostyki jest kluczowa dla ochrony roślin. Cladosporium fulvum (C. fulvum) to jedna z głównych chorób w uprawie pomidorów. Ostatnio opublikowana praca
czytaj dalej
Przy mniejszej parowalności i niewielkim nasłonecznieniu nadal można skutecznie uprawiać ogórki na otwartej przestrzeni.
2024-09-02 00:00
Ograniczając parowanie, eksponowany uprawa ogórków może być prowadzona przy bardzo niewielkim zużyciu ciepła. Pokazało to projekt „Roczna bilans ogórków z minimalnym zużyciem energii”. Główne wyniki projektu to wzrost plonu o prawie 45% i oszczędności energetyczne wynoszące ponad 21%.
czytaj dalej
Nieoczekiwanie ciepłe zimowe temperatury mają prowadzić do obniżenia cen niektórych warzyw w supermarketach w nadchodzących tygodniach i miesiącach. Jednakże, cieplejsze warunki zostały pozytywnie przyjęte przez niektórych producentów rolnych. Rekordowe temperatury zostały
czytaj dalej
Pierwsza arbuzowa zbiór z tunelu foliowego
2024-09-02 00:00
Oprócz prób z melonami odmiany Charentais, Stacja Doświadczalna Warzyw prowadzi badania nad arbuzami od kilku lat. W tygodniu 12 sierpnia ze szklarni został zebrany pierwszy arbuz. Te dojrzałe arbuzy, które stanowią część próby odmianowej, zostały zasadzone na
czytaj dalej
Wysokie zapotrzebowanie na kalifornijskie truskawki na Dzień Pracy
2024-09-02 00:00
W Kalifornii podaż truskawek jest normalna jak na tę porę roku, a większość owoców pochodzi z dystryktów Santa Maria i Salinas-Watsonville. Obecnie podaż wygląda podobnie jak w zeszłym roku o tej samej porze. "Popyt na truskawki jest bardzo dobry, gdyż jesteśmy w trakcie obchodów Dnia Pracy".
czytaj dalej
Szwecja: Warzywa w szklarni słuchające muzyki filharmonicznej
2024-09-02 00:00
Rośliny ogórków w szklarni Roya Rosendahla w Klagstrop w Szwecji nie tylko rosną dobrze dzięki delikatnemu traktowaniu, strategii nawadniania czy światłom LED. Mogą także słuchać melodii Królewskiej Orkiestry Filharmonicznej. Szwedzki detalista Lidl zainstalował system dźwiękowy w jego zakładzie.
czytaj dalej
Wielka Brytania jest świetnym rynkiem zbytu dla borówek z Maroka.
2024-09-02 00:00
Maroko osiągnęło nowy rekord w sektorze eksportu borówki w sezonie 2023/24, który trwa od lipca do czerwca, eksportując 67 300 ton świeżych borówek, co oznacza wzrost o 25% w porównaniu z poprzednim sezonem. Ten wzrost podkreśla rosnącą obecność Maroka w sektorze upraw.
czytaj dalej
Dojrzewanie owoców pomidora wiąże się z złożonymi zmianami biochemicznymi i strukturalnymi, szczególnie w obrębie ściany komórkowej, które są istotne dla ostatecznej tekstury i jakości owocu. Te zmiany obejmują modyfikacje w polisacharydach i białkach, ale konkretna rola różnych składników ściany komórkowej,
czytaj dalej