Hortidaily
Eksplorowanie ekskluzywnych linii dostosowanych do indyjskiego krajobrazu rolniczego.
2024-04-22 00:00
Światowe Centrum Warzyw, mające swoją siedzibę w Indiach, od wielu lat prowadzi strategiczną misję oceny i selekcji linii pomidorów dostosowanych do zróżnicowanych warunków występujących w kraju. W ramach ciągłej pracy nad tym tematem, w marcu 2024 roku zespół badaczy spotkał się w WorldVeg South, aby dopracować...
czytaj dalej
Lokalne pomidory z szklarni pojawiły się na ukraińskim rynku.
2024-04-22 00:00
W tym tygodniu ukraiński rynek zobaczył pierwsze partie lokalnie uprawianych pomidorów z szklarni, zgodnie z analizą przeprowadzoną przez projekt EastFruit. Warto zauważyć, że w 2023 roku ukraińskie szklarnie dostarczyły swoje pierwsze partie pomidorów na rynek średnio tydzień i pół później niż
czytaj dalej
Nowa Zelandia: Otwarto 11-hektarową szklarnię przy ulicy Tucker.
2024-04-22 00:00
Firma LeaderBrand oficjalnie otworzyła swoje 11-hektarowe mega-szklarniowe przedsięwzięcie produkcyjne warzyw na Tucker Road. Ministrem Rozwoju Regionalnego Shane Jones dokonał tam wczoraj po południu. W październiku 2019 roku Jednostka Rozwoju Prowincjonalnego (obecnie Kānoa, Regionalny Równorzędny Rozwój)
czytaj dalej
US (WV): Gospodarstwa pracy Cuda rosną warzywa, firmy i możliwości dla młodzieży z Appalachów
2024-04-22 00:00
Podróżując przez pagórkowate, gęsto zalesione góry Wirginii Zachodniej i docierając do doliny, w której leży Wardensville (o populacji 379), zaskakująco trudno jest nie zatrzymać się. Być może przyciąga twoją uwagę rzeźba czerwonej krowy w kapeluszu kowbojskim w naturalnej wielkości w Lost River Trading Post. Albo te...
czytaj dalej
Zachowanie równowagi warunków konkurencji na rynku jest priorytetem dla europejskiego sektora pomidorowego.
2024-04-22 00:00
Grupa kontaktowa pomidorów hiszpańsko-francusko-włoskiego Komitetu ds. Owoców i Warzyw spotkała się po raz pierwszy we wtorek, 16 kwietnia, w Almerii. Podczas spotkania, które sponsorowało Coexphal, omówiono rzeczywistość i priorytety sektora. Konieczność zrównoważenia rynku europejskiego...
czytaj dalej
Centrum Warzyw Świata, z siedzibą w Indiach, od wielu lat prowadzi strategiczną misję oceny i selekcji linii pomidorów dostosowanych do zróżnicowanych warunków panujących w kraju. W ramach ciągłej pracy zespół badaczy spotkał się w marcu 2024 roku w Centrum Warzyw Świata na Południu.
czytaj dalej
USA (NC): Walcząc z plamistością bananowców w szklarni
2024-04-22 00:00
Banan to najpopularniejszy owoc na świecie. Amerykanie spożywają niemal 27 funtów na osobę każdego roku, według Departamentu Rolnictwa USA. Śmiertelna grzybica może zniszczyć większość plantacji na świecie, ale firma z Research Triangle Park próbuje uratować banany poprzez edycję genów.
czytaj dalej
Sezon truskawek zaczyna się wcześnie w stanie Arkansas.
2024-04-22 00:00
W Arkansas sezon truskawkowy rozpoczął się wcześniej niż zwykle, o jeden do dwóch tygodni, z prognozami, że szczytowy okres wystąpi pod koniec kwietnia lub na początku maja. Amanda McWhirt, specjalistka z Uniwersytetu Arkansas, przypisała wcześniejszy szczyt do cieplejszych temperatur i skuteczności.
czytaj dalej
Badacze będą korzystać z sztucznej inteligencji do monitorowania plonów w czasie rzeczywistym wraz z rolnikami z Ghany.
2024-04-22 00:00
Tropical Growers, producent owoców i warzyw z Ghany, z powodzeniem stosuje metodę 'hydroponiki' do uprawy swoich produktów, co oznacza, że rośliny są uprawiane w roztworze składników odżywczych bez użycia gleby. Oprócz zmniejszenia ilości zużywanej wody, metoda ta pozwala na produkcję większego zakresu upraw.
czytaj dalej
Nowa Zelandia: otwiera się 11-hektarowa szklarnia przy Tucker Road.
2024-04-22 00:00
Firma LeaderBrand oficjalnie otworzyła swoje 11-hektarowe mega-szklarniowe przedsięwzięcie produkcyjne warzyw na ulicy Tucker Road. Ministrem Rozwoju Regionalnego, który dokonał uroczystego otwarcia, był Shane Jones. W październiku 2019 roku Jednostka Rozwoju Regionalnego (obecnie Kānoa, Regionalne Rozwój Gospodarczy
czytaj dalej
Chiny: "Hodujemy nowe odmiany pomidorów o poprawionej teksturze i zwiększonej odporności na choroby"
2024-04-22 00:00
W szklarni spółdzielni rolniczej Liangze w wiosce Geshang, Shouguang, w chińskiej prowincji Shandong na wschodzie, pomidory w kolorze czerwonym, pomarańczowym, żółtym i zielonym rosną bujnie. "Tegoroczne pomidory mają dobrze wykształtowane kształty i wykwintny smak" - powiedział rolnik Han Yougong. Powiedział to w gazecie "People's Daily".
czytaj dalej
Optymalizowany protokół do kompleksowej oceny tolerancji soli w dostępach germplazmy roślin uprawnych: studium przypadku pomidora.
2024-04-22 00:00
Całkowita ocena materiału genetycznego roślin uprawnych służy do naukowego i obiektywnego ocenienia jakości różnych dostępów genetycznych zgodnie z określonymi standardami. W tym miejscu proponujemy zoptymalizowane podejście w celu poprawy stabilności wyników podczas oceny tolerancji roślin uprawnych na sól.
czytaj dalej
Lokalne pomidory z szklarni pojawiły się na ukraińskim rynku.
2024-04-22 00:00
W tym tygodniu ukraiński rynek zobaczył pierwsze partie lokalnie uprawianych pomidorów z szklarni, według analityków z projektu EastFruit. Warto zauważyć, że w 2023 roku ukraińskie szklarnie dostarczyły swoje pierwsze partie pomidorów na rynek średnio o półtora tygodnia później niż
czytaj dalej
W jednym z największych szklarni na terenie obwodu lwowskiego na Ukrainie uprawiane są arbuzę.
2024-04-22 00:00
Arbuzy niedawno zostały uprawiane na terenie całej Ukrainy. I nie tylko na polach otwartych. W regionie Lwowskim, arbuzy są nawet uprawiane w szklarniach. Tetyana Getman, dyrektor Departamentu Rozwoju Agroprzemysłowego Administracji Obwodu Lwowskiego, podzieliła się tą informacją na...
czytaj dalej
Optymalizowany protokół do kompleksowych ocen tolerancji soli u dostępów germplazmy roślin uprawnych: studium przypadku pomidora
2024-04-22 00:00
Kompleksowa ocena germplazmy roślin uprawnych służy do naukowej i obiektywnej oceny jakości różnych dostępów genetycznych na podstawie określonych standardów. W tym miejscu proponujemy zoptymalizowane podejście w celu zwiększenia stabilności wyników oceny tolerancji soli w germplazmie roślin uprawnych.
czytaj dalej
Uczestnicy wyzwania Autonomous Greenhouse Challenge korzystają z nowego modelu uprawy roślin.
2024-04-22 00:00
Czwarta edycja wyzwania Autonomous Greenhouse rozpocznie się w tym wiosną. W pierwszej fazie eksperci ds. sztucznej inteligencji i hortikultury będą uprawiać wirtualną roślinę, a mianowicie karłowate pomidory. W tym jesienią, najlepsze pięć zespołów będzie miało do dyspozycji swoją własną przestrzeń w szklarni w miejscowości Bleiswijk w Holandii, aby w niej umieścić swoje...
czytaj dalej
Nowe badanie podkreśla zrównoważoność owoców i warzyw z Ontario.
2024-04-22 00:00
Nowe badanie pokazuje, że w ciągu ostatnich dwóch dekad producenci owoców i warzyw w Ontario masowo przyjmowali różne praktyki wspierające zrównoważoną produkcję lokalnej żywności. Obejmuje to inwestycje w technologie i praktyki wspierające bardziej efektywne wykorzystanie wody, energii i
czytaj dalej
Zawsze panuje duże podekscytowanie podczas wprowadzania nowego rodzaju bomb na rynek.
2024-04-22 00:00
W firmie Mastronardi Produce corocznie przeglądanych jest około 4 000 do 5 000 odmian pomidorów uprawianych w szklarniach, a dzięki odrobinie szczęścia, udaje się wprowadzić na rynek jedną odmianę. "Spośród przeglądanych odmian próbujemy co najmniej 1 000 różnych, a około 400-500 z nich poddajemy próbie w naszych badaniach.
czytaj dalej
Badacze będą korzystać z sztucznej inteligencji do monitorowania upraw w czasie rzeczywistym wraz z gospodarzami z Ghany.
2024-04-22 00:00
Tropical Growers, producent owoców i warzyw z Ghany, z powodzeniem stosuje metody hydroponiczne do uprawy swoich produktów, co oznacza, że rośliny są uprawiane w roztworze składników odżywczych bez ziemi. Oprócz zmniejszenia ilości wody potrzebnej do uprawy, pozwala to na produkcję większego zakresu upraw.
czytaj dalej
"Od figurowania na liście 5 sklepów detalicznych do 99"
2024-04-22 00:00
Inouï nadal rośnie. Mikropianki francuskiej marki są teraz dostępne we wszystkich sklepach Metro. Wprowadzona do marki w maju 2023 roku poprzez wpis w Dolinie Loary, najnowsza seria opracowana przez Bioplants jest teraz dostępna dla wszystkich profesjonalnych kucharzy. Uprawiane na certyfikowanych HEV.
czytaj dalej