Hortidaily
Szklarnie w Szymkencie wyprodukowały 9 ton borówek za pomocą technologii zagranicznej.
2025-06-13 00:00
W Szymkencie, Kazachstan, lokalni przedsiębiorcy rolni odnoszą sukces w uprawie roślin typowych dla chłodniejszego klimatu. Wśród nich znajduje się także borówka, która rzadko jest spotykana w szklarniach na terenie Azji Środkowej. Według właścicieli kompleksu szklarniowego, trzy hektary ziemi.
czytaj dalej
Eksperci ocenią jakość truskawek z upraw wewnętrznych.
2025-06-13 00:00
W przypadku sporu między dostawcą systemów uprawnych z Holandii i Wielkiej Brytanii a producentem, który je zakupił, sędzia wyznaczył dwóch holenderskich ekspertów do oceny jakości dwóch szklarni na truskawki. Producent jest odpowiedzialny za dostarczenie dowodów.
czytaj dalej
Wielka Brytania: Monitorowanie zapylania w czasie rzeczywistym w celu promowania innowacji w produkcji owoców z poszanowaniem zrównoważonego rozwoju.
2025-06-13 00:00
Innowacyjna technologia zapylania będzie wykorzystana w nowym pilotażowym badaniu, które może zmienić sposób, w jaki brytyjscy producenci owoców zwiększają plony, poprawiają jakość i zrównoważoność. Brytyjska firma produkująca świeże produkty Dole UK oraz specjaliści z dziedziny agrotechnologii AgriSound rozpoczęli badanie w Wielkiej Brytanii, mające na celu zbadanie, w jaki sposób monitorowanie zapylania może...
czytaj dalej
Komisja rozwiewa nieporozumienia dotyczące zarzutów w sprawie Porozumienia w Sprawie Wstrzymania Importu Pomidorów.
2025-06-13 00:00
W kwietniu Departament Handlu Stanów Zjednoczonych ogłosił, że w dniu 14 lipca 2025 r. zakończy Umowę Zawieszenia Importu Pomidorów z Meksyku z 2019 roku. Zaledwie miesiąc pozostaje do tego wydarzenia, Robert Guenther z Florida Tomato Exchange dzieli się swoimi przemyśleniami na temat tego, co ta decyzja oznacza dla...
czytaj dalej
Kazachstan zaprzecza rosyjskim oskarżeniom dotyczącym wirusa w przesyłkach pomidorów.
2025-06-13 00:00
W połowie maja 2025 roku rosyjskie władze zwróciły przesyłkę 46 ton pomidorów od kazachskiej firmy Green Capital z siedzibą w Aktobe z podejrzeniem zanieczyszczenia wirusem Tomato brown rugose fruit (ToBRFV). Jednakże akredytowane laboratoria w Kazachstanie nie znalazły żadnych śladów tego wirusa.
czytaj dalej
"Zwiększyliśmy naszą zdolność do suszenia o więcej niż dwukrotnie"
2025-06-13 00:00
Botanicoir rozszerzył swoje możliwości produkcyjne poprzez modernizację w pełni zautomatyzowanego suszarki mechanicznej w swoim zakładzie produkcyjnym. Inwestycja więcej niż podwoiła codzienną pojemność suszenia firmy. Ten postęp następuje w krytycznym momencie, gdy globalne zapotrzebowanie na wysokiej jakości kokosząb.
czytaj dalej
Ceny pomidorów w Nigerii rosły w górę w obliczu trudności.
2025-06-12 00:00
Stowarzyszenie Plantatorów Pomidorów w Nigerii (TOGAN) podkreśla rosnące koszty na nigeryjskim rynku pomidorów, łącząc je z sezonowymi wzorcami i spowolnieniem produkcji. Według Saniego Danladi, przewodniczącego TOGAN w stanie Kano, podaż pomidorów zmniejszyła się wraz nadejściem poza sezonem.
czytaj dalej
"Nasz system został zaprojektowany tak, aby integrować się praktycznie z każdą istniejącą wielokanałową instalacją oświetleniową."
2025-06-12 00:00
Firma Crocus Labs opracowała system kontroli oświetlenia, który zamienia istniejące wielokanałowe instalacje LED w adaptacyjne platformy oświetleniowe. Firma z Berlina twierdzi, że system jest już testowany w szklarniach badawczych, w tym w próbach na sałacie, bazylii, borówkach i truskawkach w.
czytaj dalej
Co dzieje się po zakończeniu normalnego sezonu truskawek?
2025-06-12 00:00
Zbiory truskawek z szklarni w regionach Ilia i Achaia w Grecji właśnie się zakończyły, oznaczając kolejny dochodowy sezon. Wysokie temperatury w czerwcu w Grecji ograniczają krajową produkcję głównie do kilku upraw na dużych wysokościach, ale rośnie także uprawa hydroponiczna.
czytaj dalej
Szkoła Sadownicza Owoców Chakroi R.S. Pura rozwinęła szeroką gamę bloków macierzystych elitarnych odmian owoców oraz nowoczesne struktury chronionej uprawy. Szkoła Sadownicza posiada bloki macierzyste elitarnych odmian mango, cytrusów, guawy, jabłka, jagody dragon oraz struktury Hi-Tech, zabezpieczone przed insektami.
czytaj dalej
Sezon truskawkowy rozpoczął się w idealnych warunkach: było dużo słońca, chłodnych nocy i niewiele opadów deszczu. Zbiory w tunelu przebiegły sprawnie, a także zbiory na zewnątrz były udane do końca tygodnia kalendarzowego 21. Różnice temperatur między słonecznymi, ale umiarkowanie ciepłymi dniami a chłodnymi
czytaj dalej
Spółdzielnia Co-op uczci sezon brytyjskich pomidorów ofertą nowych produktów spożywczych.
2025-06-12 00:00
Koncepcje samoobsługowe: inteligentne, skalowalne i zyskowne
Greenfood zgłosił: "Koncepcje, w których klienci sami komponują swoje mieszanki w sklepie, są zarówno wygodnym rozwiązaniem dla konsumentów, jak i zyskowną strategią biznesową. Raport trendów Greenfood Insights #4 podkreśla, jak firmy odnoszące sukces w tej dziedzinie" czytaj dalej
Greenfood zgłosił: "Koncepcje, w których klienci sami komponują swoje mieszanki w sklepie, są zarówno wygodnym rozwiązaniem dla konsumentów, jak i zyskowną strategią biznesową. Raport trendów Greenfood Insights #4 podkreśla, jak firmy odnoszące sukces w tej dziedzinie" czytaj dalej
Analiza substancji odżywczych do wzrostu na Ukrainie.
2025-06-12 00:00
W wiosce Zoria w obwodzie rówieńskim uprawia się ponad pięć hektarów pomidorów i trzy hektary ogórków w szklarniach. Gotowe produkty są sprzedawane na targach w różnych regionach Ukrainy. W wiosce Zoria, położonej w obwodzie rówieńskim, znajdują się szklarnie, w których uprawia się pomidory.
czytaj dalej
Australia: Costa Group zmienia oprogramowanie w celu wspierania wzrostu upraw borówek.
2025-06-12 00:00
Costa Farms przyjęło platformę FarmRoad od WayBeyond do wsparcia swojego programu doskonalenia odmian borówki (VIP). Jest to pierwszy raz, kiedy Costa Group korzysta z FarmRoad do swoich działań hodowlanych w Australii. Rozszerza to istniejące relacje z Costa Berries International, które również korzysta z tej platformy.
czytaj dalej
Water Garden Farms jako pilotażowy projekt dla nowej platformy cyfrowego rolnictwa uruchomionej przez CEAd i Siemensa.
2025-06-12 00:00
"Nasz cel był prosty, ale ambitny" - mówi Thomas Larssen, prezes CEAd podczas wydarzenia ogłaszającego współpracę Greentech Amsterdam, razem z Rickiem Schneiders, szefem Future Foods w Siemensie i Dennisem Levine, CEO Water Garden Farms. "Chcieliśmy zniwelować przepaść między technologią".
czytaj dalej
Wraz z wahaniem cen, produkcja reklam wzrosła o 5%.
2025-06-12 00:00
Lokalnie i regionalnie uprawiane produkty rolne są kwintesencją lata w całym kraju, a sezon rozpoczął się bardzo dobrze. Kilka przykładów to kukurydza z Arizony, ogórki z Arkansas, morele z Kalifornii, fasolka szparagowa z Florydy, papryki z Georgii, szparagi z Michigan, buraki z New Jersey i jarmuż z Karoliny Północnej.
czytaj dalej
Sezon pomidorów w Almerii kończy się spadkiem cen.
2025-06-12 00:00
Na zbliżający się koniec sezonu szklarniowych owoców i warzyw w Almerii, analiza przeprowadzona przez Hortoinfo na podstawie cotygodniowych danych zebranych na lokalnych aukcjach, ujawnia ewolucję cen głównych odmian pomidorów (długotrwałych, gruszkowych i gałązkowych) przez cały sezon. Sezon pomidorów długotrwałych rozpoczął się w
czytaj dalej
To, co rozpoczęło się jako rodzinna firma zajmująca się tradycyjnym uprawianiem pomidorów ponad trzy dekady temu, stało się wzorcem innowacji rolniczych w regionie Ribera Alta. Javier Monrabal, członek Stowarzyszenia Rolników z Walencji (AVA-Asaja), oraz jego brat Jorge.
czytaj dalej
"Musimy zbudować spójny, zbiorowy rynek dla francuskich papryk"
2025-06-12 00:00
"Jesteśmy w środku sezonu na francuską paprykę," wyjaśnia Alexandre Picault, dyrektor Kultive. Od kilku lat firma pracuje nad rozwojem sektora francuskiej papryki. To nie jest łatwe wyzwanie, ale można je osiągnąć, jeśli zaangażują się w nie wszystkie podmioty w sektorze.
czytaj dalej
"Truskawki Inspire zdobywają nagrodę za najlepszy smak"
2025-06-12 00:00
Truskawka Inspire z firmy The Greenery otrzymała najwyższe wyróżnienie na 2025 Superior Taste Awards, zdobywając trzygwiazdkową ocenę. Według jury, truskawka ta znajduje się wśród najlepszych w swojej kategorii. Nagroda została przyznana na podstawie ślepych degustacji przeprowadzonych przez 250 szefów kuchni i
czytaj dalej



