Italiafruit.net
Hazel, rozpoczyna się drugi Dzień Otwarty Ferrero HCo Demo Farm
2023-09-25 00:00
Terremersee Fondazione per l'Agricoltura F.lli Navarra, we współpracy z Rivulis i FRV, organizuje drugi Dzień Otwarty na eksperymentalnym polu orzechów laskowych - Demo Farm Italia firmy Ferrero HCo, założonym kilka lat temu w Fondazione per l'Agricoltura F.lli Navarra w Ferrarze. Spotkanie
czytaj dalej
czytaj dalej
Opuncje, kundle rozświetlają drugą fazę sezonu
2023-09-25 00:00
Kwitnienie opuncji między majem a czerwcem zapowiadało pozytywny sezon (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej) i tak też się stało... kampania odmiany Agostana przyniosła doskonałe wyniki, szczególnie pod względem jakości, wydajności i smaku; teraz druga część kampanii
czytaj dalej
czytaj dalej
"Koszyk antyinflacyjny musi zapewniać zgodność z obowiązującymi przepisami dotyczącymi zwalczania nieuczciwych praktyk handlowych określonych w dekrecie ustawodawczym 198/2021, a w szczególności z przepisami dotyczącymi zakazu sprzedaży poniżej kosztów oraz zapewniać, że w dystrybucji nie powstają żadne zakłócenia".
czytaj dalej
czytaj dalej
Inicjatywa "Dobre do jedzenia" rusza we wszystkich sklepach Sole365
2023-09-25 00:00
Wraz z rozpoczęciem nowego sezonu, w dziale owocowo-warzywnym Sole365, nagrodzonym drugi rok z rzędu przez CX STORE AWARD jako "Najlepszy dział owocowo-warzywny 2023/24" we Włoszech, konsolidowany jest projekt "Good to Eat": wewnętrzna inicjatywa, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania.
czytaj dalej
czytaj dalej
To ostatni taniec dla letnich referencji. Ale czy warto?
2023-09-25 00:00
Zmiana sezonu w asortymencie działów owocowo-warzywnych jest ważnym i bardzo złożonym momentem, którym należy zarządzać. W rzeczywistości, jeśli jest to zrobione w odpowiednim czasie, pozwala to wykorzystać okazje dla tych produktów, które są w natarciu, a zamiast tego zapobiec problemom z tymi, które są pod koniec sezonu.
czytaj dalej
czytaj dalej
Rolnictwo ekologiczne zwiększa bioróżnorodność nawet o 30%
2023-09-25 00:00
Utrata różnorodności biologicznej jest trzecim najpoważniejszym zagrożeniem w ciągu najbliższych 10 lat. Potwierdza to raport Lampkina i Padela, który podkreśla korzyści środowiskowe, społeczne i ekonomiczne, jakie rolnictwo ekologiczne może przynieść, osiągając 25% gruntów rolnych.
czytaj dalej
czytaj dalej
Glifosat, Italia Bio mówi nie
2023-09-25 00:00
Agencja Badań nad Rakiem, jeden z organów operacyjnych WHO, umieściła go na liście "prawdopodobnych czynników rakotwórczych dla ludzi" w 2015 roku. W przypadku glifosatu Komisja Europejska zaproponowała odnowienie pozwolenia na dopuszczenie do obrotu na kolejne dziesięć lat. Wniosek, który po
czytaj dalej
czytaj dalej
Mylenie oleocelozy z antraknozą prowadzi do szkodliwego leczenia
2023-09-25 00:00
Antraknoza i oleoceloza mają podobną symptomatologię we wczesnych stadiach choroby i z tego powodu często powodują zamieszanie wśród hodowców cytrusów, którzy myląc je, przeprowadzają niewłaściwe i ryzykowne zabiegi fitosanitarne. Tak mówi IFN Salvatore
czytaj dalej
czytaj dalej
"Dziś, 23 września 2023 roku, obchodzony jest Europejski Dzień Rolnictwa Ekologicznego, ustanowiony przez Komisję Europejską i Parlament Europejski w celu uczczenia wartości rolnictwa ekologicznego, a tym samym uznania naszego sposobu produkcji. W tym roku obchody są również
czytaj dalej
czytaj dalej
Symbol winogron stołowych produkt 41 edycji Macfrut
2023-09-25 00:00
Region Puglia partnerem Macfrut 2024 i winogron stołowych, symbolicznego produktu 41. edycji targów zaplanowanych w Rimini Expo Centre od 8 do 10 maja. Apulia i winogrona stołowe: połączenie, które idzie w parze, ponieważ Apulia jest krajowym liderem w produkcji winogron stołowych.
czytaj dalej
czytaj dalej
Afrykańskie owoce o niewykorzystanym potencjale - badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Johannesburgu
2023-09-25 00:00
Niektóre owoce pochodzenia afrykańskiego mogą stać się nowymi uprawami, biorąc pod uwagę ich niezbadany potencjał; niektóre owoce, dotychczas znane tylko lokalnie, mogą uzupełniać niezrównoważoną dietę, a tym samym zapobiegać niedoborom żywieniowym. Według badań przeprowadzonych przez University of
czytaj dalej
czytaj dalej
"Ziemniaki, wciąż jest miejsce na innowacje i kulturę
2023-09-25 00:00
Sieć ziemniaczana jest gotowa na innowacje, komunikację i rozwój. Wspólnie z firmą Antonio Ruggiero zidentyfikowaliśmy etapy rozwoju marki, koncentrując się na wynikach uzyskanych dzięki inwestycjom reklamowym i wzmocnieniu segmentacji według miejsca docelowego.
czytaj dalej
czytaj dalej
Po szeroko zakrojonych dyskusjach ze stowarzyszeniami branżowymi sektora rolnego w prowincjach Forlì-Cesena i Rimini, Rada Izby Handlowej Romanii zatwierdziła na posiedzeniu w czwartek 21 września nadzwyczajną interwencję dla firm działających w sektorze rolnym.
czytaj dalej
czytaj dalej
Przepisywanie owoców i warzyw w leczeniu chorób układu krążenia
2023-09-25 00:00
Ostatnie badanie naukowe, opublikowane przez American Heart Association, wykazało, że gdy lekarze i pracownicy służby zdrowia przepisują owoce i warzywa, pacjenci zwiększają ich spożycie, tracą na wadze i wykazują znaczne obniżenie ciśnienia krwi.
czytaj dalej
Jabłko jest niezbędne, ale potrzeba więcej atrakcyjności
2023-09-25 00:00
Większość Europejczyków - w tym Włosi - wskazuje jabłko jako owoc, z którego nie zrezygnowaliby, ale w głównych krajach starego kontynentu konsumpcja słabnie i chociaż Covid pomógł w częściowym ożywieniu, nie osiąga ilości sprzed dziesięciu lat.
czytaj dalej
Niech żyje Apulia
2023-09-25 00:00
Gwałtowne gradobicie nawiedziło Barese i Foggię w sobotę 23 września. Mocno ucierpiały obszary Ruvo, Terlizzi, Lucera, San Severo i Torre Maggiore. Deszcz padał z różną intensywnością na prawie całym terytorium Apulii. Poważne szkody są obecnie rejestrowane
czytaj dalej
czytaj dalej
Korzyści płynące z IV gamma w filmie promowanym przez Uif
2023-09-22 00:00
Powszechnie wiadomo, że lato kusi nas do zmiany diety, przechodząc na lżejsze, świeższe pokarmy, takie jak warzywa i owoce, co przyczynia się do fizycznego uczucia lekkości, które jest charakterystyczne dla sezonu letniego ze względu na składniki odżywcze obecne w tych produktach. Jeśli
czytaj dalej
czytaj dalej
"Meloni, spadek produkcji nie został zrekompensowany notowaniami
2023-09-22 00:00
To czas przejścia między kampaniami letnimi i jesiennymi, czas, w którym zwykle wyciągamy wnioski z sezonu, który zostawiliśmy za sobą i zwracamy się ku temu, który nadejdzie. Wraz z Giuseppe De Filippo, kierownikiem sprzedaży Futuragri, przeanalizowaliśmy
czytaj dalej
czytaj dalej
Duży park rolno-spożywczy Fico w Bolonii zamknie swoje podwoje pod koniec roku na kilka miesięcy; jego ponowne otwarcie planowane jest na kwiecień 2024 r.
czytaj dalej
Coop Alleanza 3.0 zawsze wspierała "lokalnych" producentów, małe i średnie regionalne lub prowincjonalne firmy rolno-spożywcze, które reprezentują i chronią typowe lokalne produkty. Są to założenia projektu "Localissimo", we współpracy między Coop Alleanza 3.0 i Agribologna,
czytaj dalej
czytaj dalej