Italiafruit.net
In&Out, w Macfrut opowiedzieć o wyzwaniach sektora
2023-04-27 00:00
Pierwsze wyniki są pozytywne i zachęcające, zarówno w skali krajowej, jak i w Trentino, w ramach klasycznego programu kontroli biologicznej opartego na wykorzystaniu owadów do zrównoważonego zwalczania, poprzez ograniczenie stosowania środków ochrony roślin, pluskwy azjatyckiej i Drosophila suzukii, dwóch
czytaj dalej
czytaj dalej
Więcej owoców w dżemie, domaga się tego Unia Europejska
2023-04-27 00:00
Przepisy europejskie stają się surowe dla niektórych produktów rolnych i wymagają większej ilości owoców w dżemach, obowiązkowego oznakowania orzechów, suszonych owoców, przetworzonych i pokrojonych warzyw, takich jak sałatka w torebkach.
czytaj dalej
'Przemierzam świat w poszukiwaniu dziwnych owoców'
2023-04-27 00:00
Owoce mogą być sposobem na sprawdzenie się i zabawę, a jednocześnie nauczyć czegoś innych. Taką inicjatywę podjął Riccardo, młody człowiek z Padwy, który postanowił połączyć swoją pracę z pasją podróżowania, wyruszając na poszukiwanie konkretnych owoców do degustacji.
czytaj dalej
czytaj dalej
Kategoria w liczbach: melon
2023-04-27 00:00
Rok 2022 był dobrym rokiem dla włoskich melonów, dlatego należy mieć nadzieję, że uda się to powtórzyć w tej kampanii, która jest obecnie na bardzo wczesnym etapie;
czytaj dalej
Macfrut jest tuż za rogiem i również w tym roku nie zabraknie miejsca dla biosolutions. 4 maja odbędzie się Międzynarodowy Kongres Biosolutions (kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji w broszurze), międzynarodowe wydarzenie z udziałem czołowych graczy ze świata produkcji
czytaj dalej
czytaj dalej
Owoce i warzywa wyruszają w rejs
2023-04-27 00:00
MSC Cruises zainstalował na swoim nowym statku World Europa trzy szklarnie do hydroponicznej uprawy warzyw. "Podróżuj po świecie poprzez swoje podniebienie" - tak brzmi informacja na stronie internetowej armatora. Gigant oferuje niespotykane pomysły kulinarne, m.in. poprzez.
czytaj dalej
czytaj dalej
Cinefrutta w końcowym rozruchu
2023-04-27 00:00
Po tym, jak z powodu pandemii przez trzy lata odbywał się online, finał dziesiątej edycji Cinefrutty, czyli Festiwalu Zdrowej Żywności, w końcu odbędzie się w obecności. 5 maja 2023 roku to właśnie sala Truffaut w Cittadella del Cinema w Giffoni będzie gościć bohaterów
czytaj dalej
czytaj dalej
'Morele: za dużo towaru i jeszcze nie gotowe'
2023-04-27 00:00
Wprawdzie włoskie morele zadebiutowały już na rynkach butów (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), ale wyniki nie zawsze są zgodne z oczekiwaniami. Rozmawialiśmy o tym z Dennisem Boarinem z firmy Sover Frutta, która prowadzi stoisko na Veronamercato.
czytaj dalej
Almaverde Bio, nadchodzi nowa linia napojów Fruttagel
2023-04-27 00:00
W wiosennym katalogu Almaverde Bio przybywa pięć nowych produktów: pięć nowych ekologicznych napojów bez dodatku cukru i z wysoką zawartością owoców i warzyw (70%). Nowa gama produkowana przez Fruttagel pod marką Almaverde Bio ma na celu zaspokojenie rosnącego zapotrzebowania na
czytaj dalej
czytaj dalej
Arbuzy mini, midi i bezpestkowe: zakład w San Lidano
2023-04-27 00:00
W sezonie, który właśnie się rozpoczął, arbuzy mini bez pestek lub z mikro pestkami stanowią segment o największym potencjale modernizacyjnym dla San Lidano, jednej z wiodących firm zajmujących się tą produkcją. Jeżeli obszary przeznaczone pod tradycyjne arbuzy pozostałyby stabilne w porównaniu z
czytaj dalej
czytaj dalej
'Pomarańczowa Walencja, zaskakująca prośba'
2023-04-26 00:00
W tym roku rolnicy musieli walczyć najpierw z upałami, a następnie ze złą pogodą, co doprowadziło do spadku produkcji na niektórych obszarach. Jednakże Op CAI w Furci Siculo, w prowincji Messyna, udaje się doprowadzić do końca sezon, który jest satysfakcjonujący pod względem
czytaj dalej
czytaj dalej
Boom na rynku infuzji, +20% w stosunku do okresu przed Covidem
2023-04-26 00:00
We Włoszech rośnie publiczne zainteresowanie i uznanie dla naparów. Choć tradycyjnie mniej popularne od zwyczajów konsumpcyjnych, zwłaszcza w krajach Europy Północnej, napoje infuzyjne zyskują coraz większą uwagę ze względu na swoje zdrowe działanie i
czytaj dalej
czytaj dalej
UK rozprawia się fitosanitarnie z europejskimi owocami i warzywami
2023-04-26 00:00
Wraz z wyjściem Wielkiej Brytanii z Europy, od jesieni 2024 roku europejskie towary wwożone do kraju będą musiały posiadać świadectwo fitosanitarne. Wśród produktów, dla których dokumentacja będzie wymagana, są oczywiście owoce i warzywa;
czytaj dalej
Centrum-Północ, grad uderza ponownie
2023-04-26 00:00
Nie ma w tym roku spokoju dla rolników z Romanii. Najpierw nocny mróz, potem grad i jeszcze raz grad. Gwałtowna burza rzeczywiście nawiedziła w poniedziałek okolice Rawenny i Ceseny, przynosząc sadom, winnicom i gajom oliwnym kolejny średniej wielkości grad. Jak podaje
czytaj dalej
czytaj dalej
Fruitimprese, dyrektorzy wybrani na kolejne trzy lata
2023-04-26 00:00
W ubiegłym tygodniu odbyło się 74. Zgromadzenie Krajowe Fruitimprese, podczas którego przeprowadzono głosowanie na Zarząd na trzyletnią kadencję 2023-2025. Poniżej przedstawiamy listę wybranych i z urzędu radnych stowarzyszenia reprezentującego operatorów międzynarodowych
czytaj dalej
czytaj dalej
Vanity, zwycięska dynia
2023-04-26 00:00
"Vanity, dla nas w Levantia Seed, reprezentuje ważny wygrany zakład, który nigdy nie przestaje nas zaskakiwać i jest punktem odniesienia dla konsumentów". tak Samuele Pellegrini, dyrektor Levantia Seed, opisuje dynię o szarej skórce i intensywnie pomarańczowym sercu.
czytaj dalej
Rozporządzenie w sprawie opakowań, Assomela nie stoi
2023-04-26 00:00
Assomela oficjalnie odpowiedziała na konsultacje publiczne rozpoczęte przez Komisję Europejską w sprawie proponowanego rozporządzenia dotyczącego opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR).
czytaj dalej
Złote czereśnie z Hiszpanii: 20 EUR za kilogram
2023-04-26 00:00
Hiszpańskie czereśnie okazały się prawdziwym wyczynem. Pierwsze owoce, pochodzące z Terragony, zostały wyprzedane w ciągu kilku minut.
czytaj dalej
Pełna identyfikowalność, cel Assosementi
2023-04-26 00:00
Dostarczenie konsumentom wysokiej jakości produktów ogrodniczych gwarantowanych przez pełną identyfikowalność produkcji, od nasionka do talerza, co gwarantuje włoskie pochodzenie produktu. Takie są cele Road to Quality, projektu Assosementi przedstawionego jako wzorcowy przykład podczas
czytaj dalej
czytaj dalej