Italiafruit.net
Karczoch z Paestum powraca do świętowania
2023-04-12 00:00
Powraca słynny festiwal poświęcony królowi wiosny: karczochowi ChOG Paestum. Impreza odbędzie się w miejscowości Gromola w Capaccio-Paestum od 22 do 25 kwietnia i ponownie 29 kwietnia i 1 maja 2023 r.
czytaj dalej
Truskawki Basilicata, oto wszystkie atuty
2023-04-12 00:00
W oczekiwaniu na europejskie uznanie Chronionego Oznaczenia Geograficznego (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), truskawka z Basilicaty przebija się na rynek dzięki inicjatywom tematycznym, takim jak "Strawberry of Basilicata Party". Impreza, której pomysłodawcami są Nicola Vallinoto i Antonio Orlando, to
czytaj dalej
czytaj dalej
92-letnia kobieta hoduje rekordowej wielkości pomidory
2023-04-12 00:00
92-letnia "młoda kobieta" o imieniu Sybil Gorby od ponad 58 lat sadzi w swoim ogrodzie w Tyler County w Zachodniej Wirginii nasiona tej samej "linii". Pierwsze nasiono posadziła w 1965 roku. Jak sama mówi, jej pomidory mają wyjątkowy, "szczególnie słodki" smak, ale co z tego?
czytaj dalej
czytaj dalej
Pomidory, projekt miseczek na nasiona wielokrotnego użytku
2023-04-12 00:00
AOP CIO, Stowarzyszenie Organizacji Producentów z siedzibą w Parmie, którego członkami są AINPO, Consorzio Casalasco del Pomodoro i Consorzio Agrario di Cremona, przedstawiło regionowi Emilia-Romania projekt badawczy TomatER, mający na celu poprawę zrównoważenia środowiskowego w zakresie
czytaj dalej
czytaj dalej
Selenella, sezon na nowelki rozpoczęty
2023-04-12 00:00
Od zeszłego tygodnia Nowe Ziemniaki Selenella wracają do działów owocowo-warzywnych najlepszych włoskich sklepów. Produkt wysokiej jakości, wynik pracy w 100% włoskiego młyna, kontrolowany i gwarantowany na każdym etapie. Zbiory rozpoczęły się na Sycylii,
czytaj dalej
czytaj dalej
'Morele, mróz spalił do 80 proc. owoców'
2023-04-12 00:00
W ciągu ostatnich kilku nocy mróz dał o sobie znać na produkcji owoców i warzyw w Emilii-Romanii. Jak przewidywaliśmy w naszym artykule (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), morele i owoce pestkowe w ogóle były wśród najbardziej dotkniętych upraw. W celu uzyskania aktualnych informacji na temat sytuacji mamy
czytaj dalej
czytaj dalej
Jakość i certyfikacja, wartości Agricola Lusia
2023-04-12 00:00
Na coraz bardziej uważnym i wymagającym rynku, jeśli chodzi o jakość i zdrowotność produktów, przejrzystość łańcucha dostaw i gwarancję jasnych certyfikatów obejmujących cały cykl produkcyjny, Agricola Lusia niestrudzenie pracuje, by oferować coraz bardziej kompletną i pełną ofertę.
czytaj dalej
czytaj dalej
Cinefrutta, rozpoczyna się głosowanie na nagrodę społeczną
2023-04-11 00:00
Od 13 kwietnia 2023 r. o godz. 10.00 ludzie sieci zdecydują o zwycięzcach nagrody specjalnej 10. edycji Cinefrutta, festiwalu krótkich filmów o dobrym jedzeniu promowanego przez organizacje producenckieAssoFruit Italia, AOA i Terra Orti i tworzonego z
czytaj dalej
czytaj dalej
Pośpiech nie jest przyjacielem zdrowego odżywiania.
czytaj dalej
Spółdzielnia rolnicza z Ceseny, 22 mln inwestycji
2023-04-11 00:00
Ponad 22 mln inwestycji, osiem tysięcy metrów kwadratowych nowej powierzchni w celu zwiększenia możliwości logistycznych i produkcyjnych spółdzielni: to liczby dotyczące rozbudowy Cooperativa Agricola Cesenate (Cac), które zostały przedstawione dziś rano radnym
czytaj dalej
czytaj dalej
Artichoke, międzynarodowe sympozjum powraca
2023-04-11 00:00
Z produkcją nieco ponad 370 000 ton w 2021 roku, Włochy są wiodącym krajem produkującym karczochy na świecie, przy czym Apulia i Sycylia stanowią łącznie trzy czwarte produkcji krajowej. W Apulii obroty z sektora kynarologii są warte ponad 190 mln euro,
czytaj dalej
czytaj dalej
W Saluzzo rodzi się Owocowa Dzielnica Żywności
2023-04-11 00:00
Kilka dni temu w prowincji Saluzzo (Cuneo) narodził się Owocowy Okręg Żywnościowy, skupiający 45 gmin.
czytaj dalej
Caab, dzień otwarty 14 kwietnia
2023-04-11 00:00
Dzień otwarty Caab (Centro Agro Alimentare di Bologna) odbędzie się w piątek 14 kwietnia w godzinach 6.00-10.00. Bramy Caab, struktury aktywnej zazwyczaj w nocy, zostaną otwarte o godzinie 6 rano, aby powitać każdego, kto chciałby odwiedzić bolońskie centrum.
czytaj dalej
czytaj dalej
Protofanousi wybiera technologie Icoel-Tomra
2023-04-11 00:00
PROTOFANOUSI FRUIT SA, lepiej znana jako PROTO, to historyczny lider w Grecji i w całej Europie z rekordem największej europejskiej produkcji kiwi, który w tym roku wybrał duetICOEL- TOMRA do odnowienia swojej linii produkcyjnej.
czytaj dalej
'I made this' rośnie, klementynki w drodze
2023-04-11 00:00
Kiedy jesteś pewien, że Twoje produkty są dobre, chcesz to pokazać. To właśnie z tej świadomości narodziła się marka Agribologna "Questo l'ho fatto io". Uruchomiona w 2017 roku, liczy obecnie29 członków z siedmiu regionów produkujących 51 różnych referencji, ale liczba ta rośnie o
czytaj dalej
czytaj dalej
Agrowłóknina jest dobra także dla paneli słonecznych
2023-04-11 00:00
Mówiąc o możliwościach agrowłókniny, do tej pory podkreślano jedynie korzyści dla upraw umieszczonych pod konstrukcjami wsporczymi paneli słonecznych (więcej na ten temat kliknij tutaj). Niezależnie od tego, czy mówimy o trawach, czy o ogrodnictwie
czytaj dalej
czytaj dalej
Mróz również we Francji, szkody w sadach brzoskwiniowych
2023-04-11 00:00
W ubiegłym tygodniu we francuskim departamencie Haute-Vienne temperatury spadły do 3 stopni poniżej zera. Dla plantatora Loica Kammera noce upłynęły na monitorowaniu sond, które w czasie rzeczywistym mierzą temperaturę w sadzie. "Temperatury spadły nawet do -3°.
czytaj dalej
czytaj dalej
Docenienie energii papieru z recyklingu jest celem gry wideo "Pack Hero - The Eco Adventure", jak również firmy Botta Eco Packaging, która ją stworzyła.
czytaj dalej
Dyniowate i pomidory, MedHermes idzie po premię
2023-04-11 00:00
Arbuzy bez pestek, melony i pomidory klasy premium są celem badań odmianowych firmy MedHermes z Ragusy, rozwijanych w ramach projektów Best Melon i Tomato Cult.
czytaj dalej
Dane opublikowane przez Istat dotyczące sprzedaży detalicznej w lutym pokazują trend wzrostu wartości +5,8%, co odpowiada spadkowi wielkości -3,5%;
czytaj dalej