Italiafruit.net
Pan Datterino, projekt dedykowany konsumentowi końcowemu
2023-03-30 00:00
Projekt Signor Datterino opracowany przez firmę Bayer za pośrednictwem działu Warzywa powstał z myślą o zaspokojeniu rosnącego zapotrzebowania konsumentów na jakość w łańcuchu produkcyjnym poprzez jeden z najczęściej używanych produktów w kuchni włoskiej: pomidor daktylowy.
czytaj dalej
Mercamadrid wchodzi do sieci dzięki sztucznej inteligencji
2023-03-30 00:00
Czasy biegną i oprócz rozmów o zmianie godzin otwarcia, rynki hurtowe muszą pogodzić się również z online. Kto zresztą powiedział, że centra spożywcze muszą być tylko fizyczne? Punkt zwrotny pochodzi z Hiszpanii, gdzie postanowiono stworzyć m.in.
czytaj dalej
czytaj dalej
Późni mandaryni, kampania na rzecz ramki
2023-03-29 00:00
Późne mandarynki zbliżają się do końca błyskotliwej kampanii, zapytania ze strony rynków i handlu detalicznego na dużą skalę są zadowalające, a popyt stale rośnie, podczas gdy eksploatacja wielkanocna jest wyczekiwana. W ten sposób Paolo Scirè, właściciel firmy Canguretto Sas w
czytaj dalej
czytaj dalej
Jabłka i gruszki, prognoza spadkowa dla półkuli południowej
2023-03-29 00:00
Konsekwencje pozostawione przez negatywne zjawiska pogodowe na uprawach jabłek i gruszek są poważne. Informuje o tym Światowe Stowarzyszenie Jabłek i Gruszek (Wapa), które musiało skorygować w dół swoje prognozy zbiorów tych owoców dla półkuli południowej.
czytaj dalej
Sady odporne na ekstremalne zdarzenia, badanie Unibo
2023-03-29 00:00
Nowy pomysł sadów na walkę z konsekwencjami zmian klimatu, od ekstremalnych zjawisk pogodowych po utratę bioróżnorodności i kryzys wodny. Pracują nad nim naukowcy z DREAM (Diversified Orchards for REsilient and sustAinable Mediterranean farming systems),
czytaj dalej
czytaj dalej
Wysoki poziom siarki wykryty w cebuli i warzywach kapustnych
2023-03-29 00:00
Korzyści płynące z jedzenia warzyw są dobrze znane, ale na dzień dzisiejszy niektóre warzywa są również bardzo interesujące dla badań. Na podstawie badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Osace odkryto wysoki poziom związków siarki (reaktywnych polisiarczków) w 22 różnych warzywach.
czytaj dalej
Compagnia Italiana prezentuje Tempeh marynowany w sosie teriyaki
2023-03-29 00:00
Jest to jeden z najnowszych produktów marki Compagnia Italiana: Tempeh marynowany w sosie teriyaki;
czytaj dalej
Dole u boku maratończyków
2023-03-29 00:00
Dla miłośników biegania kolejnym terminem w kalendarzu, którego nie można przegapić, jest Milano Marathon, najszybsze zawody we Włoszech, które powracają, by animować miasto Mediolan w niedzielę 2 kwietnia 2023 roku. Dole Italia, lider w produkcji i dystrybucji świeżych owoców wysokiej jakości
czytaj dalej
czytaj dalej
Konsumpcja 2022: mięso i gastronomia zagłuszają owoce i warzywa
2023-03-29 00:00
W 2022 r. sprzedaż w wielkopowierzchniowym handlu detalicznym została również mocno zachwiana w działach świeżych w wyniku powszechnego wzrostu kosztów i cen. Z analizy makro wynika, że klienci preferowali inne kategorie świeże nad królową sektora,
czytaj dalej
czytaj dalej
Meloni, biggies przewidują spadek obszarów
2023-03-29 00:00
To wciąż niepewna kampania dla melonów. O ile ubiegły rok zakończył się optymistycznie ze względu na uzyskane notowania i wysokie temperatury, które sprzyjały konsumpcji, o tyle w tym roku wyłania się scenariusz lekkiego spadku areału, podają.
czytaj dalej
czytaj dalej
Hurtownie, efekt Ramadanu będzie hamulcem sprzedaży
2023-03-29 00:00
Na rynkach hurtowych zdarzały się krótkie przebłyski entuzjazmu, związane z sezonowymi nowościami, jak w przypadku fasolki szparagowej, bobu i groszku. Entuzjazm, który trwał zbyt krótko i nie przyniósł korzyści hurtownikom. "Nowe referencje wzbudzają ciekawość u kupujących, ale jest to.
czytaj dalej
czytaj dalej
Szparagi ekologiczne, dobre notowania dla pierwszych zbiorów
2023-03-29 00:00
Sezon szparagów ekologicznych w Apulii ma trudności z rozpoczęciem z powodu zmiennej pogody, która w bardzo krótkim czasie spowodowała na przemian wysokie temperatury i mróz, powodując duże szkody na obszarach wiejskich. Jednocześnie pierwsze zbiory szparagów osiągają notowania
czytaj dalej
czytaj dalej
Gruszka Emilia-Romagna Igp leci do Brukseli
2023-03-29 00:00
Gruszka ChOG Emilia Romagna będzie również obecna jutro na piątym "Europejskim wydarzeniu dotyczącym produktów o wysokiej jakości i pochodzeniu" w Brukseli, organizowanym przez Arepo, stowarzyszenie europejskich regionów pochodzenia, które odbędzie się w ramach
czytaj dalej
czytaj dalej
Choroby zawodowe, ryzyko w rolnictwie wzrasta
2023-03-29 00:00
W 2022 roku roszczenia z tytułu chorób zawodowych w rolnictwie wzrosły o 9,5%, obejmując 10 041 pracowników, w porównaniu do 9167 w roku poprzednim. Był to wynik inicjatywy promowanej w Rzymie przez Inac pod patronatem Cia-Agricoltori Italiani, gdzie
czytaj dalej
czytaj dalej
Wiosenne przymrozki w Piemoncie
2023-03-29 00:00
Na równinie Piedmontu między poniedziałkiem a wtorkiem była noc z późnym mrozem;
czytaj dalej
Powstaje Certis Belchim Italia
2023-03-29 00:00
Kwiecień otwieramy uruchomieniem nowej firmy: Certis Belchim Italia.
czytaj dalej
Narodowa Akademia Rolnicza, Forti potwierdzony na stanowisku prezesa
2023-03-29 00:00
Prof. Giorgio Cantelli Forti został ponownie wybrany na czwartą z rzędu kadencję, jednogłośnie przez Akademików, na stanowisko Prezesa Krajowej Akademii Rolniczej na trzyletni okres 2022-2025. Dzięki temu głosowaniu prof. Giorgio Cantelli Forti staje się drugim prezydentem na
czytaj dalej
czytaj dalej
Valfrutta z powrotem na antenie, świętując Włochy
2023-03-29 00:00
Valfrutta powraca w komunikacji celebrując tę "wyjątkową, prawdziwą, zieloną i pełną pasji" Italię, którą marka chce reprezentować na co dzień, wprowadzając doskonałość naszej ziemi na stoły milionów Włochów;
czytaj dalej
Więcej. Przejdź do artykułu
czytaj dalej
Więcej. Przejdź do artykułu
czytaj dalej