Kaki
Popyt na kaki Rojo Brillante wciąż rośnie,
2023-11-01 00:00
Wydaje się, że nowy sezon włoskich persymonów Rojo Brillante otwiera się pod dobrymi auspicjami dla Gallicchio Frutta, firmy, która uczyniła z tej uprawy swoją podstawową działalność, do tego stopnia, że wprowadziła na rynek nową markę "Divino - the Italian Kaki".
czytaj dalej
"Liczba operatorów kaki w sektorze została zmniejszona, a podaż jest bardziej skoncentrowana".
2023-10-23 00:00
Kampania Rojo Brillante kaki rozpoczęła się około 3 tygodnie temu dla Anecoop, największego operatora tego produktu w Hiszpanii, który obsługuje około połowy krajowej produkcji. W tej kampanii podmiot spodziewa się, że zbiory kaki osiągną około 110 000 ton; ożywienie w porównaniu z poprzednim rokiem.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Z trudem osiągniemy 250 000 ton"
2023-10-18 00:00
"W tym sezonie jest dużo martwych owoców, w większości przypadków przekraczają one 50%. Dlatego nasze perspektywy produkcyjne są takie, że produkcja będzie znacznie mniejsza niż w poprzednim sezonie i ledwo osiągniemy 250 000 ton", powiedział Ximo Madramany, szef związku LA UNIÓ zajmującego się uprawą kaki.
czytaj dalej
W prowincji Walencja, głównym obszarze produkcji kaki w Hiszpanii, zbiory kaki Rojo Brillante postępują wolniej niż zwykle i obfitują w małe i średnie rozmiary ze względu na wpływ cieplejszej niż zwykle pogody. Popyt jest wysoki, a ceny pozostają na opłacalnym poziomie.
czytaj dalej
Khaki, niski wolumen, ale obiecujący sezon
2023-10-10 00:00
Rozpoczęcie sezonu kaki jest na blokach startowych dla odmiany Tipo, podczas gdy genialny Rojo będzie musiał poczekać do początku listopada. Zostało to ogłoszone IFN przez Filippo Fabbri z farmy o tej samej nazwie w Santarcangelo di Romagna (Rimini).
czytaj dalej
czytaj dalej
Winogrona stołowe, gwiezdne ceny w Bolonii
2023-10-10 00:00
W Centro Agroalimentare di Bologna (Caab) odnotowaliśmy wczoraj ożywiony handel. Biorąc pod uwagę wciąż wysokie temperatury, niektóre referencje osiągają pozytywne trendy, również dzięki interesującej jakości i ogólnemu brakowi podaży.
czytaj dalej
Winogrona stołowe, gwiezdne ceny w Bolonii
2023-10-10 00:00
W Centro Agroalimentare di Bologna (Caab) odnotowaliśmy wczoraj ożywiony handel. Biorąc pod uwagę wciąż wysokie temperatury, niektóre referencje osiągają pozytywne trendy, również dzięki interesującej jakości i ogólnemu brakowi podaży.
czytaj dalej
Khaki, niski wolumen, ale obiecujący sezon
2023-10-10 00:00
Rozpoczęcie sezonu kaki jest na blokach startowych dla odmiany Tipo, podczas gdy genialny Rojo będzie musiał poczekać do początku listopada. Zostało to ogłoszone IFN przez Filippo Fabbri z farmy o tej samej nazwie w Santarcangelo di Romagna (Rimini).
czytaj dalej
czytaj dalej
"Kaki, ponownie w tym roku nie będziemy mieli rywali".
2023-09-28 00:00
Chociaż na rynkach pojawiło się już kilka sporadycznych skrzynek hiszpańskich persymonów, sezon jeszcze się nie rozpoczął, a owoce oficjalnie pojawią się w październiku. Wraz z naszym korespondentem Paco Borrasem dokonaliśmy przeglądu owoców pod względem
czytaj dalej
czytaj dalej
"Kaki, ponownie w tym roku nie będziemy mieli rywali".
2023-09-28 00:00
Chociaż na rynkach pojawiło się już kilka sporadycznych skrzynek hiszpańskich persymonów, sezon jeszcze się nie rozpoczął, a owoce oficjalnie pojawią się w październiku. Wraz z naszym korespondentem Paco Borrasem dokonaliśmy przeglądu owoców pod względem
czytaj dalej
czytaj dalej
Kapusta Callaway triumfuje na Fresh Market 2023
2023-09-22 15:58
W dniu 20 września 2023 roku w MCC Mazurkas odbyła się XVII edycja wyjątkowego wydarzenia dla branży owocowo-warzywnej – Fresh Market 2023 B2B Meeting and Trade Show.
czytaj dalej
Kapusta Callaway triumfuje na Fresh Market 2023
2023-09-22 15:58
W dniu 20 września 2023 roku w MCC Mazurkas odbyła się XVII edycja wyjątkowego wydarzenia dla branży owocowo-warzywnej – Fresh Market 2023 B2B Meeting and Trade Show.
czytaj dalej
"Spodziewamy się dobrej sprzedaży kaki, biorąc pod uwagę, że nie będzie dużej podaży"
2023-09-22 00:00
Kampania Bright Red Kaki rozpoczyna się już w Hiszpanii, gdzie oczekuje się, że zbiory będą znacznie niższe od pierwszych prognoz ze względu na wpływ niekorzystnej pogody i szkodników. Oczekuje się, że Kaki, wraz z owocami cytrusowymi, zastąpi owoce pestkowe w supermarketach.
czytaj dalej
"Wkrótce rozpoczniemy eksport hiszpańskich migdałów do Chin"
2023-08-28 00:00
31 marca 2023 r. podpisano dwie umowy umożliwiające eksport migdałów i kaki do Chin. Podpisanie odbyło się w ramach wizyty hiszpańskiego prezydenta Pedro Sáncheza w Chinach i pozwoli hiszpańskim firmom posiadającym zarejestrowane działki na wysyłkę surowych migdałów łuskanych do Chin.
czytaj dalej
"Jesteśmy europejską firmą, która wprowadza najwięcej innowacji w zakresie owoców pestkowych"
2023-06-19 00:00
"Jesteśmy obecnie w połowie sezonu owoców pestkowych, pracując, zgodnie z naszym harmonogramem, z Metis® i Pluot®, zanim przejdziemy do nowych produktów, takich jak krwista nektaryna, która zafascynowała niektóre rynki europejskie zarówno w zeszłym sezonie, jak iw tym roku", powiedziała Macarena García-Otero Reina, CEO
czytaj dalej
czytaj dalej
Anecoop współpracuje z Koppert w celu promowania biologicznej kontroli cytrusów i kaki
2023-06-14 00:00
Opracowanie nowych rozwiązań biologicznych w celu zaoferowania hodowcom skutecznych środków zwalczania szkodników, zwłaszcza w uprawach cytrusów i kaki, jest jednym z celów, które grupa spółdzielcza Anecoop postawiła sobie we współpracy z Koppert, wiodącą firmą w produkcji i marketingu pożytecznych szkodników.
czytaj dalej
czytaj dalej
Staliśmy się największym importerem południowoamerykańskich kaki Rojo Brillante w Europie
2023-05-26 00:00
Kampania południowoamerykańskiego kaki Rojo Brillante nabiera rozpędu, a owoc ten staje się dobrą alternatywą do konsumpcji również w miesiącach wiosennych i letnich. Walencka firma The Natural Hand, specjalizująca się w wysyłce tego owocu na duże odległości, stała się już największym dostawcą kaki w Ameryce Południowej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Początek sezonu sprzedaży urugwajskiego kaki w Europie
2023-05-18 00:00
Hiszpański sezon Rojo Brillante kaki dobiegł końca między styczniem a lutym; wcześniej niż zwykle i z wysokimi cenami ze względu na znacznie mniejsze zbiory. Teraz kaki wraca na europejskie półki prosto z Ameryki Południowej.
czytaj dalej
"Kaki nadal jest najpopularniejszą odmianą persymony, ale owoc Sharon ostatnio zyskał na popularności".
2023-05-16 00:00
W Special Fruit rozpoczął się nowy sezon południowoafrykańskich owoców Sharon. Ten belgijski importer rozpoczął współpracę z owocami Sharon kilka lat po założeniu firmy. "Tegoroczne zbiory w RPA są wspaniałe, głównie w małych rozmiarach" - mówi kupiec Lore van Aert.
czytaj dalej
"Musimy zobaczyć, jak konsumenci zareagują na importowane kaki w środku kampanii owoców pestkowych"
2023-05-01 00:00
Przybycie do Hiszpanii pierwszej dostawy kaki eksportowanej przez Paragwaj do Europy, która następuje po innych wysyłkach poza sezonem dokonanych już z tego regionu przez takie kraje jak Peru i Urugwaj, było śledzone z zainteresowaniem przez sektor hiszpański.
czytaj dalej



