Grzyby leśne
South Mill Champs i Grupo APAL tworzą strategiczną spółkę joint venture w celu rozszerzenia produkcji grzybów w Meksyku
2024-03-04 00:00
South Mill Champs, wiodący północnoamerykański producent i dostawca świeżych grzybów i żywności funkcjonalnej na bazie grzybów, ogłosił transgraniczny sojusz z Grupo APAL w celu utworzenia meksykańskiej spółki joint venture 50/50, Royal Champs S. de R.L. de C.V. Royal Champs zbuduje i będzie obsługiwać ...
czytaj dalej
Dynamika rynku grzybów przesuwa się w kierunku importu
2024-03-04 00:00
W Bułgarii lokalne grzyby, takie jak grzyby białe, są robaczywe i niskiej jakości. Dlatego bułgarskie firmy coraz częściej preferują import z Rumunii, jak stwierdził Julian Kolev, prezes Stowarzyszenia Przetwórców Grzybów i Owoców Leśnych. Obecnie nacisk kładziony jest na
czytaj dalej
czytaj dalej
Włoskie grzyby na arenie międzynarodowej
2024-03-01 00:00
Sezon grzybowy dla Sipo jest w pełnym rozkwicie. "Sprzedaż idzie bardzo dobrze we Włoszech", mówi Riccardo Giacomini, menedżer ds. rozwoju Sipo, "ale otrzymujemy również doskonałe opinie za granicą, w szczególności z Grecji. Ponadto nawiązujemy ważne relacje biznesowe w innych krajach.
czytaj dalej
czytaj dalej
South Mill Champs i Grupo APAL tworzą strategiczną spółkę joint venture w celu rozszerzenia produkcji grzybów w Meksyku
2024-03-01 00:00
South Mill Champs, wiodący północnoamerykański hodowca i dostawca świeżych grzybów i funkcjonalnej żywności grzybowej, ogłosił, że zawarł transgraniczne partnerstwo z Grupo APAL w celu utworzenia meksykańskiej spółki joint venture 50/50, Royal Champs S. de R.L. de C.V.
czytaj dalej
Naukowcy z Goa twierdzą, że dokonali przełomu w produkcji nanocząstek przy użyciu grzybów
2024-02-29 00:00
Naukowcy z Uniwersytetu Goa opracowali nowatorską metodę produkcji nanocząstek złota, kluczowych w dostarczaniu leków przeciwnowotworowych, przy użyciu określonego gatunku grzyba pochodzącego z Goa. Metoda ta, opisana szczegółowo w czasopiśmie Geomicrobiology Journal, stanowi znaczący krok w kierunku
czytaj dalej
czytaj dalej
Grzyby w drodze za granicę
2024-02-29 00:00
Sezon grzybowy dla Sipo jest w pełnym rozkwicie. "Sprzedaż postępuje we Włoszech", wyjaśnia Riccardo Giacomini, szef działu rozwoju Sipo, "ale także za granicą mamy doskonałe wyniki, zwłaszcza w Grecji. Nawiązujemy również ważne kontakty na innych rynkach,
czytaj dalej
czytaj dalej
Roboty do obrony sadów? Coraz bardziej konkretna rzeczywistość. Przykładem jest rewolucyjny Icaro X4, opracowany przez Maschio Gaspardo i Free Green Nature, który wykorzystuje promieniowanie UV-C w celu zmniejszenia zużycia pestycydów nawet o 70%.
czytaj dalej
Innowacje w ogrodnictwie, w tym grzyby wzbogacone o witaminę D, zostaną zaprezentowane na Krajowych Targach Ogrodniczych w Indiach. Naukowcy z ICAR-Indyjskiego Instytutu Badań Ogrodniczych wykorzystali promieniowanie UVB, aby zwiększyć zawartość witaminy D w grzybach, wykorzystując
czytaj dalej
czytaj dalej
Holenderski producent grzybów Mitrofresh, po osiągnięciu punktu finalizacji swoich dwóch rosnących obiektów w Kosowie, odnowi swoją lokalizację odbioru zamówień w Maasdijk (NL). "Rozwój ten stanowi ważny kamień milowy w naszym rozwoju i sukcesie", powiedziała firma w oświadczeniu.
czytaj dalej
Obrona perepathes obejmuje również uprawę gleby między rzędami, w celu usunięcia spontanicznej roślinności, poprzez zerwanie darni. To właśnie w roślinności zielnej rosnącej między rzędami znajduje się grzyb odpowiedzialny za perepatię.
czytaj dalej
czytaj dalej
Producenci grzybów z całej Europy spotkają się w Treviso (Włochy) od 23 do 25 maja, aby omówić najważniejsze kwestie stojące przed sektorem i przeanalizować sytuację rynków europejskich w świetle przepisów UE. W spotkaniu weźmie udział 30 delegatów Europejskich Producentów Grzybów.
czytaj dalej
czytaj dalej
Antagonistyczne drożdże, takie jak Metschnikowia pulcherrima, są atrakcyjną alternatywą dla konwencjonalnych środków ochrony roślin, ponieważ są zazwyczaj łatwe w produkcji i uważane za bezpieczne. M. pulcherrima bardzo silnie hamuje inne grzyby i niektóre bakterie oraz tłumi zarazki o większym znaczeniu
czytaj dalej
czytaj dalej
Choroby owoców pestkowych, skuteczny sojusznik
2024-02-15 00:00
Istnieje kilka chorób grzybowych, które mogą zaszkodzić produkcji owoców pestkowych. Wśród nich warto wymienić mączniaka prawdziwego, zarazę monilową, zarazę brzoskwini, czerwoną plamistość moreli i wiśni oraz czernienie drzew moreli. Niektóre z nich są szeroko rozpowszechnione w różnych kontekstach,
czytaj dalej
czytaj dalej
Firma Spacegoods z powodzeniem pozyskała inwestycję zalążkową o wartości 2,9 mln euro.
2024-02-15 00:00
Spacegoods, podmiot zajmujący się wellness w sektorze grzybów funkcjonalnych i nootropów, z powodzeniem pozyskał inwestycję zalążkową w wysokości 2,9 mln euro, której przewodzi Five Seasons Ventures, firma venture capital koncentrująca się na foodtech, wraz z wkładem Redrice Ventures, Slingshot Ventures, i
czytaj dalej
czytaj dalej
Ukraińscy producenci owoców i jagód wzięli udział w wystawie Fruit Logistica w Berlinie, demonstrując wysoką jakość ukraińskich towarów i wskazując na gotowość do kontynuowania współpracy i wypełniania warunków umowy. Ponad 20 firm zaprezentowało swoje produkty: świeże owoce, jagody,
czytaj dalej
czytaj dalej
Eksplodujący popyt na grzyby Lion's Mane
2024-02-14 00:00
Popularność egzotycznych grzybów szybko rośnie. "Aby nadążyć za rosnącym zapotrzebowaniem konsumentów, rozszerzamy nasze możliwości uprawy" - mówi Mark Kreiner, koordynator sprzedaży zewnętrznej w Mother Earth Organic Mushrooms. Szczególnie Lion's Mane wykazuje ogromny wzrost, zarówno w
czytaj dalej
czytaj dalej
Antraknoza straszy włoskie owoce cytrusowe
2024-02-14 00:00
Wśród chorób grzybiczych dotykających sektor owoców cytrusowych, antraknoza zasługuje na poczesne miejsce. W ostatnich latach, dzięki tropikalizacji klimatu (cieplejszy i bardziej wilgotny), nastąpił jej ponowny wzrost, co niepokoi patologów roślin w tym sektorze.
czytaj dalej
The Real ChampiON otrzymuje nagrodę Smak Roku 2024
2024-02-13 11:00
The Real ChampiON został pierwszą marką świeżych grzybów, która otrzymała prestiżową nagrodę Flavour of the Year. Znak jakości opiera się na wynikach konsumenckich paneli degustacyjnych i jest zatwierdzany przez wyspecjalizowane zewnętrzne laboratorium ALS Global- 5senses.
czytaj dalej
Owoce i warzywa bez pozostałości, Włosi coraz bardziej uważni, a dystrybucja na dużą skalę może pomóc
2024-02-08 00:00
Wprowadziła markę "Paniere Zero Residui", aby wzbogacić ofertę segmentu w dystrybucji na dużą skalę: sieć firm gotowych zaangażować się w budowanie nowej kategorii owoców i warzyw. Paniere Zero Residui zaczyna się od 14 rodzin produktów: pomidor, arbuz, jagody, dynia,
czytaj dalej
czytaj dalej
Sipo, grzyby stale rosnąca nisza #vocidellortofrutta
2024-02-06 00:00
Głębokość asortymentu i przeznaczenie. Sipopoldo dużo o ofercie marki funghia Sapori del Mio Orto. "Ė jedna z rodzin doskonałości w naszej ofercie i rośnie z wolumenami w 2023 r. o 7% rok do roku i jest to dla nas rozwój
czytaj dalej
czytaj dalej



