Grzyby leśne
W tym tygodniu w Fruchthandel Magazine: Grzyby, owoce miękkie z Hiszpanii, konferencja robocza BLE
2023-03-23 00:00
W ostatnich tygodniach w całej Europie pojawiły się poważne problemy z produkcją pieczarek brunatnych. Jak podaje Bund Deutscher Champignon- und Kulturpilzanbauer e.V. (BDC), owocniki niektórych upraw nagle zamierają na krótko przed zbiorami.
czytaj dalej
"Popyt na grzyby Shiitake spadł pod koniec lutego"
2023-03-23 00:00
Wbrew oczekiwaniom, popyt na grzyby shiitake z Ukrainy wydaje się nieco spadać wraz z końcem lutego, mówi konsultant i doradca Nature Green, Peter Sutherland: "W zaskakujący sposób, popyt na grzyby shiitake zaczął spadać w okolicach końca lutego. Przed
czytaj dalej
czytaj dalej
Aldi uwikłany w skandal na Twitterze z powodu dziwnego etykietowania
2023-03-22 00:00
Supermarket Aldi spotkał się z ostrą krytyką za sprzedaż pieczarek w opakowaniach oznaczonych jako "brytyjskie", podczas gdy drobnym drukiem podano źródło pochodzenia jako Polska. Oprócz słowa "British", na opakowaniach pieczarek z zamkniętymi kubkami, sprzedawanych w północnej Anglii, widniała również flaga związkowa i Czerwony Krzyż.
czytaj dalej
czytaj dalej
Chiński producent shiitake otwiera produkcję w Polsce i Hiszpanii
2023-03-21 00:00
Bi ShuTong jest European Business Developer w QiHe Biotechnology. Firma jest ekspertem w produkcji logów substratowych dla shiitake, ostryg królewskich i ostryg oraz innych grzybów egzotycznych.
czytaj dalej
Francuski specjalista od grzybów inwestuje w technologię Ishida
2023-03-21 00:00
Wielogłowicowa waga Ishida umożliwiła francuskiemu specjaliście od grzybów i warzyw optymalizację pakowania nowej gamy produktów smażonych na patelni, znacząco zwiększając produkcję przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości podawanych produktów, co zapewniło atrakcyjny zwrot z inwestycji.
czytaj dalej
Turyngia: Powierzchnia produkcyjna grzybów jadalnych wynosiła 41.000 metrów kwadratowych w 2022 r.
2023-03-21 00:00
Według danych Urzędu Statystycznego Turyngii gospodarstwa rolne w Turyngii o minimalnej powierzchni 1.000 metrów kwadratowych każde uprawiały w ubiegłym roku powierzchnię produkcyjną grzybów jadalnych wynoszącą około 41.000 metrów kwadratowych.
czytaj dalej
Agroscope: Rozpoczęcie projektu ProMet dotyczącego produkcji drożdży biokontrolnych
2023-03-20 00:00
Firma Agroscope otrzymała dofinansowanie na szeroko zakrojony projekt badawczy dotyczący grzyba Metschnikowia pulcherrima. Przez okres czterech lat naukowcy będą badać wykorzystanie tego grzyba drożdżowego do biologicznego zwalczania niektórych chorób roślin.
czytaj dalej
BDC: Niedobór grzybów brunatnych
2023-03-20 00:00
W ostatnich tygodniach w całej Europie wystąpiły poważne problemy z produkcją pieczarek brunatnych. Jak podaje Bundes Deutscher Champignon- und Kulturpilzanbauer e. V. (BDC), owocniki niektórych upraw nagle obumierają na krótko przed zbiorami.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Rynek grzybów stabilny po podwyżce cen; grzyby kasztanowe drożeją z powodu problemów z uprawą"
2023-03-17 00:00
"Po znacznej podwyżce ceny pieczarek ustabilizowały się. Ta podwyżka też była jak najbardziej wskazana, biorąc pod uwagę wszystkie wysokie koszty. Coś w pewnym momencie musi się poddać. Na szczęście rynek jest teraz lepiej zrównoważony", mówi Rick Verhoeckx z holenderskiej hurtowni grzybów i najlepszych owoców o tej samej
czytaj dalej
czytaj dalej
Wykorzystanie grzybów do przetwarzania niedopałków papierosów na użyteczne produkty
2023-03-16 00:00
Śmieci papierosowe to prawdziwy problem, dlatego australijska organizacja charytatywna No More Butts i mykolodzy z Melbourne, Fungi Solutions, połączyli siły, aby rozpocząć projekt CigCycle. CigCycle to projekt badawczy, który ma określić, czy australijskie grzyby mogą być wykorzystane do stworzenia realnego strumienia recyklingu z niedopałków papierosów.
czytaj dalej
Zabiegi płomieniowe przeciwko mszycy wełnianej
2023-03-15 00:00
Officine Mingozzi wdrożyło zabieg płomieniowania, aby rozwiązać problem mszycy wełnianej, używając własnych maszyn.
czytaj dalej
Zbiory pieczarek w 2022 roku spadły o sześć procent
2023-03-15 00:00
W 2022 roku w Niemczech zebrano 76 100 ton grzybów. Jak podaje Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), było to o 6% mniej niż w roku poprzednim. Niemniej jednak, po 2021 i 2020 roku, była to trzecia największa wielkość zbiorów od czasu, gdy zbiory pieczarek zostały zarejestrowane w 2012 roku. W porównaniu
czytaj dalej
czytaj dalej
Niemcy: Zbiory pieczarek w 2022 roku spadną o 6 procent
2023-03-14 00:00
W ubiegłym roku w Niemczech zebrano 76 100 t grzybów. Jak informuje Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), było to o 6% mniej niż w roku poprzednim. Niemniej jednak były to trzecie co do wielkości zbiory od czasu rejestracji zbiorów grzybów jadalnych w 2012 roku, po 2021 i 2020 roku.
czytaj dalej
"Produkujemy 70 ton pieczarek dziennie"
2023-03-14 00:00
Skupiska śnieżnobiałych grzybów o trzonie aksamitnym, czyli Flammulina velutipes, przesuwają się na linii pakowania. Po posortowaniu i zapakowaniu trafiają do kartonów i są wysyłane w różne części kraju za pomocą szczelnej logistyki łańcucha chłodniczego.
czytaj dalej
Grzyby sprzedawane w azjatyckich sklepach spożywczych w całym Queensland i północnej Nowej Południowej Walii są wycofywane z powodu obaw o bakterie. Grzyby K-mama Enoki (300g) zostały wycofane przez Food Standards Australia New Zealand z powodu zanieczyszczenia mikrobiologicznego Listeria monocytogenes.
czytaj dalej
Bayer CropScience Niemcy: Nowy szef firmy skupia się bardziej na rozwiązaniach systemowych
2023-03-09 00:00
Dla Bayer CropScience Deutschland GmbH coraz ważniejsze staje się myślenie w kategoriach rozwiązań systemowych, a nie osobno w obszarach ochrony roślin, nasion i cyfryzacji. Podkreślał to nowy dyrektor zarządzający firmy, Karin Guendel Gonzalez.
czytaj dalej
"Ludzie mogą teraz uzyskać dostęp do ponad 40 produktów grzybowych w całych Niemczech"
2023-03-07 00:00
Od 7 marca Paris Direkt Ltd zacznie zaopatrywać Edeka Food Service w całych Niemczech. "Dzięki temu partnerstwu klienci mają teraz dostęp do ponad 40 produktów grzybowych, od grzybów suszonych po szeroką gamę produktów truflowych. Produkty premium są sprzedawane przede wszystkim pod sprawdzoną nazwą Black
czytaj dalej
czytaj dalej
"Ceny grzybów się poprawiają, ale plantatorzy i pośrednicy zawsze nadrabiają zaległości"
2023-03-06 00:00
Ceny na europejskim rynku pieczarek uległy ostatnio poprawie. "To też było potrzebne" - zaczyna Paul Delbeke z belgijskiej firmy VOC-Districhamp. "I będzie musiało trwać jeszcze przez jakiś czas. Zanim koszty będą mogły zostać przeniesione, w wielu przypadkach ludzie pracują ze stratą przez jakiś czas. Aby to zrekompensować, musimy
czytaj dalej
czytaj dalej
Sektor owocowo-warzywny nie wydaje się być w stanie spoczynku. Jak mówi Hans Deckers, przewodniczący Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Grzybów i Grzybów Uprawnych (BDC), popyt na pieczarki brunatne jest obecnie dobry lub bardzo dobry, "ale od kilku tygodni mamy problem, że małe i duże
czytaj dalej
czytaj dalej
Program hodowli jabłek w Centrum Badań Ogrodniczych Uniwersytetu Minnesoty wypuścił niedawno swoją najnowszą odmianę jabłek. Jabłko odmiany Triumph zawiera dwa różne geny odporności na parcha jabłoni, najczęstszą chorobę grzybową atakującą jabłonie w Minnesocie.
czytaj dalej