Grzyby leśne
Hodowla grzybów poprawiająca źródła utrzymania w Hurungwe, Zimbabwe
2023-02-28 00:00
Eksperci twierdzą, że produkcja pieczarek stała się jednym z najszybciej rozwijających się przedsięwzięć agrobiznesowych w Zimbabwe. Wydaje się, że hodowla pieczarek pozostaje nisko wiszącym owocem, który pozwoli na osiągnięcie krajowego bezpieczeństwa żywnościowego, zgodnie z założeniami Narodowej Strategii Rozwoju nr 1, która określa bezpieczeństwo żywnościowe i
czytaj dalej
czytaj dalej
"Szczególnie w przypadku organicznych shiitake i portobello wciąż widzimy potencjał w górę".
2023-02-24 00:00
W listopadzie 2022 roku grzyby ekologiczne Tyrol przeszły gruntowny relaunch marki. Od tego czasu ekologiczne pieczarki są sprzedawane pod nową tożsamością marki Tyrolpilz i w nowoczesnych, trwałych kartonowych tackach.
czytaj dalej
Brytyjski dostawca grzybów przechodzi na zrównoważone opakowania
2023-02-23 13:00
Smithy Mushrooms, wiodący brytyjski hodowca egzotycznych grzybów, nawiązał współpracę z firmą Graphic Packaging International, zajmującą się opakowaniami konsumenckimi opartymi na włóknach, aby dostarczać swoje najwyższej jakości grzyby do brytyjskich supermarketów w nadających się do recyklingu kartonowych opakowaniach;
czytaj dalej
Nowy zakład produkcji grzybów egzotycznych w Australii Południowej
2023-02-20 05:00
Epicurean Food Group (EFG) ujawniła plany przekształcenia byłej lakierni samochodów Holden w Australii Południowej w pionowo zintegrowany zakład produkcji grzybów egzotycznych o powierzchni 35 000 m2.
czytaj dalej
"Z wysokich cen niemal wszystkich warzyw korzystają grzyby"
2023-02-20 00:00
Europejski rynek pieczarek ma pełne ręce roboty. "Na pewno nie możemy narzekać na sprzedaż. Inne warzywa będąc tak drogie działają na naszą korzyść, a popyt na pieczarki gwałtownie rośnie. Ponieważ pozostają one tanim produktem, sprzedajemy ładne ilości" - mówi Michel Lesage z Lesage Champignons w Belgii.
czytaj dalej
Elo Life Systems pozyskuje 24,5 mln USD na wsparcie nowej substancji słodzącej, odpornego na choroby banana Cavendish
2023-02-16 00:00
Firma Elo Life Systems z siedzibą w Karolinie Północnej zamknęła rundę serii A o wartości 24,5 miliona dolarów, aby przyspieszyć rozwój naturalnego słodzika o wysokiej intensywności, "zainspirowanego owocami mnicha", oraz bananów Cavendish, zaprojektowanych tak, aby były odporne na niszczącą chorobę grzybową Fusarium wilt, zagrażającą światowym bananom.
czytaj dalej
czytaj dalej
Furity, technologia, dzięki której powstaje mikrobiologiczny środek grzybobójczy Fungisei
2023-02-16 00:00
Seipasa, hiszpańska firma specjalizująca się w rozwoju, formulacji i produkcji bioinsektycydów, biofungicydów, biostymulantów i nawozów, zaprezentowała Furity, opatentowaną, innowacyjną i rewolucyjną technologię, którą firma zastosowała w rozwoju i formulacji bioinsektycydów, biofungicydów, biostymulantów i nawozów.
czytaj dalej
czytaj dalej
Zwiększenie skali upraw ekologicznych pieczarek w celu uzyskania większej konkurencyjności
2023-02-16 00:00
"Chcemy sprzedawać więcej grzybów, aby utrzymać niskie koszty naszej pakowalni i marketingu" - zaczyna Jozef van den Elsen. Jest on właścicielem Nesco Champignons, holenderskiej firmy, która uprawia i sprzedaje ekologiczne pieczarki. Zauważa jednak, że ze względu na inflację, grzyby będą musiały być droższe. "To jest.
czytaj dalej
czytaj dalej
Windmill Farms rozszerza działalność na Stany Zjednoczone
2023-02-16 00:00
Windmill Farms ogłosił, że nabył aktywa Ostrom Mushroom Farms LLC ("Ostrom"), zakładu uprawy grzybów w kontrolowanym środowisku, zlokalizowanego w Sunnyside, Washington ("Sunnyside"). Przejęcie to oznacza ekspansję Windmill Farms na północno-zachodni Pacyfik, zapewniając
czytaj dalej
czytaj dalej
AMI: Mniej grzybów i ogórków w ofertach specjalnych
2023-02-15 00:00
W połowie lutego liczba promocyjnych przepychanek na świeże warzywa jest zwykle niższa niż w innych tygodniach roku. Na dni karnawałowe, a także na Walentynki, w centrum zainteresowania handlu i konsumentów przenoszą się inne grupy produktów. Czy tak jest również w tym roku?
czytaj dalej
WIELKA BRYTANIA: Świeża kłótnia rozpala się nad kontrowersyjną farmą grzybów, gdy rada proszona jest o podjęcie decyzji o nowych planach
2023-02-15 00:00
Awantura o kontrowersyjną pieczarkarnię, która została zatwierdzona wbrew życzeniom sąsiadów, rozgorzeje na nowo, gdy sprawa wróci przed komisję planowania West Lancashire.
czytaj dalej
Pod koniec stycznia, kiedy rząd Wenezueli ogłosił, że wykrył w gospodarstwach rolnych na niektórych obszarach grzyb zabijający banany, znany jako Fusarium wilt, był to najnowszy wybuch choroby, która powoli rozprzestrzenia się na całym świecie. W zeszłym roku Peru ogłosiło stan wyjątkowy, gdy
czytaj dalej
czytaj dalej
Grzyby powiększają pamięć poprzez stymulację wzrostu nerwów
2023-02-10 00:00
Naukowcy z The University of Queensland odkryli aktywny związek z jadalnego grzyba, który pobudza wzrost nerwów i poprawia pamięć.
czytaj dalej
Francja: Mycophyto pozyskuje 4 mln euro
2023-02-06 00:00
Po niezwykłym pozyskaniu funduszy w wysokości 1,4 mln euro [1,5 mln USD] w 2019 roku, Mycophyto niedawno zamknęło nową rundę finansowania w wysokości 4,155 mln euro [4,5 mln USD]. Założona w 2017 roku przez Christine Poncet i Justine Lipuma, firma startupowa rozwija naturalne rozwiązania biologiczne
czytaj dalej
czytaj dalej
Grzyby Niklas prezentują różnorodny asortyment i nowe koncepcje na targach FRUIT LOGISTICA
2023-02-03 00:00
Po dwuletniej przerwie od targów, Bayer. Firma Pilze & Waldfrüchte Uwe Niklas GmbH, podobnie jak przez ostatnie dziesięć lat, będzie ponownie obecna na targach FRUIT LOGISTICA, aby udzielić informacji na temat swojej różnorodnej oferty grzybów.
czytaj dalej
Michroma zamyka 6,4 mln dolarów finansowania zalążkowego na komercjalizację naturalnych barwników spożywczych z grzybów
2023-02-03 00:00
Michroma, startup zajmujący się precyzyjną fermentacją, poinformował, że zamknął 6,4 mln dolarów finansowania zalążkowego, aby przyspieszyć komercjalizację swoich zrównoważonych, pochodzących z grzybów naturalnych barwników spożywczych. Runda ta, prowadzona przez General Mills, Supply Chain Capital, pomoże również firmie rozwinąć badania i rozwój.
czytaj dalej
czytaj dalej
AMI: Popularność pieczarek w Niemczech pozostaje niezmienna
2023-02-03 00:00
Grzyby zyskały stanowcze miejsce jako substytut mięsa w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, a także w kuchni konwencjonalnej, ponieważ są łatwe do przygotowania i wszechstronne.
czytaj dalej
W trzech wioskach w La Rioja - północnej Hiszpanii - znajdują się rozległe, ciemne i wilgotne szopy uprawne, w których produkuje się 77 000 ton grzybów rocznie. Prawie połowa hiszpańskich upraw grzybów uprawianych jest w tym regionie. To sprawia, że Hiszpania jest trzecim największym producentem w Europie, za Polską i
czytaj dalej
czytaj dalej
Grzyby wychodzą z cienia w pędzie do produkcji bez pestycydów
2023-02-03 00:00
Polska, Holandia i Hiszpania są największymi producentami grzybów w Europie. Jeśli wspomnieć o La Rioja w północnej Hiszpanii, większość ludzi wyobrazi sobie majestatyczne, zalane słońcem winnice położone na wzgórzach. Jednak, ukryty przed światłem słonecznym, region ten jest również domem dla zupełnie innych upraw, które zdarzają się
czytaj dalej
czytaj dalej
Energia jest niezbędna dla hodowli grzybów
2023-02-01 00:00
W przypadku dzikich grzybów rytm wyznacza natura: Letnie ciepło powoduje, że korzenie grzybów, czyli grzybnia, kiełkują. Gdy jesienią jest chłodno, grzybnia tworzy owocniki, które potocznie nazywamy grzybami. Dzikie grzyby są więc w sezonie.
czytaj dalej