Ceny warzyw
Grupa Staay Food: Produkcja melonów w Kostaryce zostaje wznowiona - warzywa liściaste wracają do normalności
2025-02-28 11:00
"Jednocześnie postanowiliśmy rozszerzyć dostawy z obszarów upraw w Brazylii, aby zapewnić dobrą sezonową harmonię" - mówi Matthijs Vlasblom. W tej sezonie z Kostaryki oferta obejmuje nie tylko melony żółte i Galia, ale także ponownie arbuzy, zarówno
czytaj dalej
Holandia: Oświetlona kultura zimowych ogórków w szklarni testowej rozwija się dobrze.
2025-02-28 11:00
Nowe ekrany składają się z ekrany zaciemniającego (dolna siatka druciana) i ekranu energetycznego (górna siatka druciana). Już w pierwszych tygodniach uprawy pojawiło się, że na ekranie energetycznym, z powodu kondensacji i gęstej struktury sita, dochodziło do tworzenia kropel.
czytaj dalej
Kongres Pomidorów Fruitnet spogląda w przyszłość na rok 2030.
2025-02-28 10:00
Wydarzenie rozpocznie się od istotnych przeglądów głównych trendów kształtujących kategorię, w tym tematów takich jak dynamika oferty, innowacje technologiczne, zrównoważoność i zmienione zapotrzebowanie konsumentów w Europie.
czytaj dalej
Większość powierzchni szklarni w Turyngii (86%) została ponownie wykorzystana do uprawy pomidorów. Powierzchnia upraw wyniosła ogółem 28 ha, czyli o 1 ha lub 4% więcej niż w poprzednim roku. Zbiory wyniosły około 11 300 ton, co oznacza wzrost o 1 600 ton lub 17% w porównaniu z rokiem 2023.
czytaj dalej
Raport o cenach marchwi na rynku Bronisze w Warszawie - 28.02.2025
2025-02-28 09:23
Ceny marchwi na rynku Bronisze w Warszawie dnia 28 lutego 2025 roku wynoszą od 1.50 do 2.00 zł za kilogram. Zmiana cen w stosunku do poprzedniego okresu wynosi 0.0%.
Ceny marchwi czytaj dalej
Ceny marchwi czytaj dalej
Hurtowe ceny kapusty białej w Polsce odtwarzają na rynku świeżym trend z sezonu 2018/2019, tyle że na wyższym poziomie kwotowym. Co by oznaczało, dla cen tego warzywa, utrzymanie tej analogii także w marcu i kwietniu?
czytaj dalej
Nowe badania wykorzystują naturalną żywicę drzewną do przedłużenia trwałości świeżych produktów spożywczych.
2025-02-28 02:00
Seria badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Queensland wykazała, że stosowanie naturalnej gumy drzewnej i światła przedłuża trwałość świeżych owoców i warzyw.
czytaj dalej
"Potwierdzono, że ozon jest skuteczny przeciwko ToBRFV"
2025-02-28 00:00
Jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla produkcji pomidorów w Europie jest wirus brązowienia i pomarszczenia owoców pomidora (ToBRFV). Od wielu lat plantatorzy pomidorów korzystający z systemów nadziemnych stosują ścisłe środki sanitarno-fitosanitarne w celu kontroli chorób, które mają potencjał do...
czytaj dalej
W Europie i Nowej Zelandii wciąż jest sporo cebuli, ale jakość w niektórych miejscach jest trochę podejrzana.
2025-02-28 00:00
Zbiór cebuli rozpoczął się w styczniu w firmie Premium Fresh na Tasmanii. "Luty był trochę wolniejszy z powodu deszczowej wiosny, którą mieliśmy, i trudno było uzyskać oczekiwaną ilość," wyjaśnia Jim Ertler z Premium Fresh. "Jakość jest dobra; po prostu jesteśmy opóźnieni o 2-3 tygodnie w dostawach.
czytaj dalej
Kanada wprowadza nowe prawo mające na celu ochronę dostawców świeżych produktów spożywczych przed niespłaconymi długami.
2025-02-28 00:00
Kanada wprowadziła Ustawę C-280, zmieniającą Ustawę o bankructwie i upadłości oraz Ustawę o układach z wierzycielami firm, mającą na celu ochronę dostawców świeżych owoców i warzyw. Ta ustawa odzwierciedla amerykańską Ustawę o Zgniłych Towarach Rolniczych (PACA), ustanawiającą fundusz za niewypłacone.
czytaj dalej
"Wolumeny produkcji egipskich cebul były stosunkowo stabilne"
2025-02-28 00:00
W tym roku była duża popyt na cebulę z Egiptu, mówi Rayan El Sawy, przewodniczący eksportera świeżych produktów Egyptian-Emirati Import & Export: "Sezon cebulowy w Egipcie był dynamiczny, z dużym popytem na czerwoną i złotą cebulę. Wyzwania obejmują logistykę i wahania cen, ale...
czytaj dalej
W Salamance, w Hiszpanii, pojawiła się zmiana preferencji upraw, gdy rolnicy przechodzą z kukurydzy i buraków cukrowych na ziemniaki, pod wpływem zmieniających się cen na rynku. Ostatnie kampanie wykazały, że ceny ziemniaków, choć początkowo obiecujące, zależą od indywidualnych czynników produkcji, zdrowia i...
czytaj dalej
Wzrost cen marchwi na ukraińskim rynku
2025-02-28 00:00
W tym tygodniu na ukraińskim rynku obserwowany jest trend wzrostu cen marchwi, zgodnie z analizami projektu EastFruit. Gracze na rynku wskazują, że wzrost cen jest spowodowany znacznym wzrostem aktywności handlowej w segmencie warzyw korzeniowych. Jednocześnie większość gospodarstw rolnych ma [...]
czytaj dalej
"Wyzwania związane z dostępnością papryki hiszpańskiej wzrastają w okresie końcowym sezonu"
2025-02-28 00:00
Paul van Groningen, który wspólnie z żoną, Maria Elena, działa jako agent handlowy w Hiszpanii, twierdzi, że tegoroczny sezon warzyw szklarniowych w Hiszpanii przebiegł dość pomyślnie. "Ceny były generalnie zadowalające dla producentów. Jednak coraz większe ciśnienie wirusów staje się coraz większym wyzwaniem."
czytaj dalej
Cebula i czosnek: Jedna kampania, dwie rzeczywistości
2025-02-28 00:00
Inma Sánchez: Dobre wyniki w uprawie czosnku. Czosnek miał bardzo stabilną i akceptowalną kampanię pod względem jakości, a także z dobrymi plonami, jednak nadal zmaga się z dużym wyzwaniem - ciągłym zmniejszaniem powierzchni upraw, która w ciągu ostatnich dwóch lat spadła o ponad 30% w porównaniu do poprzednich lat.
czytaj dalej
"Potwierdzono, że ozon jest skuteczny przeciwko ToBRFV"
2025-02-28 00:00
Jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla produkcji pomidorów w Europie jest wirus pomidora powodujący brązowe plamy na owocach (ToBRFV). Od wielu lat producenci pomidorów korzystający z systemów nadziemnych wprowadzają ścisłe środki sanitarno-fitosanitarne w celu kontroli chorób, które mają potencjał do...
czytaj dalej
Wahania temperatury w Kalifornii mogą zmniejszyć dostępność warzyw.
2025-02-28 00:00
Pewne wahania temperatury w Kalifornii mogą oznaczać pewne ograniczenia w dostawach warzyw w przyszłości. W Thermal, gdzie Baloian Farms uprawia mokre warzywa, takie jak liściaste warzywa, kalafior, seler i inne, temperatury ostatnio wzrosły. "W zeszłym tygodniu było od wysokich 70 stopni Fahrenheita do niskich
czytaj dalej
Makulatura bakteryjna: niewidzialny wróg pomidora
2025-02-28 00:00
Spośród licznych zagrożeń, które zagrażają uprawom pomidorów, bakteryjna plamistość jest jedną z najbardziej podstępnych. Spowodowana przez bakterię Xanthomonas vesicatoria, ta choroba atakuje nie tylko pomidory, ale także rozprzestrzenia się na inne rośliny z rodziny.
czytaj dalej
Druga edycja Dnia Detalianta, która odbyła się w sobotę, 22 lutego, odnotowała wielki sukces dzięki udziałowi około 70 sklepów z warzywami i owocami należących do Confcommercio Milano. Inicjatywa, promowana przez Stowarzyszenie Detalistów Powiatowych.
czytaj dalej
Interaktywne opakowania sprawiają, że pomidorki koktajlowe stają się zabawną i zdrową przekąską dla dzieci.
2025-02-28 00:00
Limitowana edycja przekąsek z wiśniowymi pomidorami Nijasol, opracowana przez Meteorito dla sieci Carrefour, proponuje nowe podejście do opakowań świeżych produktów. Ta edycja z serii "Tomatier" jest zaprojektowana jako wygodna opcja na lunch i przekąskę, z opakowaniem, które ma przyciągać zarówno dzieci, jak i dorosłych.
czytaj dalej
WINNICKA SAŁATA
Gospodarstwo Rolne Winnicka SałataPrim specjalizuje się głównie w produkcji różnego rodzaju sałat oraz baby leaf. Każdego roku oferujemy do sprzedaży sałaty, które uprawiamy na niemalże 200 ha żyznej gleby, z czego uprawa sałaty zajmuje około 150 h, a baby leaf około 50 ha, zarówno dla przemysłu, jak i na świeży rynek.
Od początku działalności firmy konsekwentnie realizujemy strategię EURO GAP, a w następstwie GLOBAL GAP oraz McDonald’s Standard, by sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych Klientów.
https://www.winnickasalata.com/pl/