Ceny warzyw
Tańsze botwinka i szczypiorek
2006-05-25 00:00
W tym tygodniu ceny młodych warzyw wyraźnie się obniżyły. Tańsze są m.in.: sałata, botwinka, rabarbar i szczypiorek. Nadal utrzymuje się wysoki popyt na pomidory. Ich wartość
czytaj dalej
Tanieją młode warzywa
2006-05-08 00:00
Spada zapotrzebowanie na ubiegłoroczne warzywa. Konsumenci coraz częściej wybierają produkty młode, zwłaszcza, że ich ceny obniżają się z tygodnia na tydzień.
czytaj dalej
czytaj dalej
Mniej za nowalijki
2006-04-27 00:00
Ceny ubiegłorocznych warzyw wciąż pną się w górę. Spółdzielnie ogrodnicze płaca za nie więcej niż w ubiegłym tygodniu. Dla przykładu, pietruszka w skupie jest o 45
czytaj dalej
Nowalijki jednak w dół
2006-04-24 00:00
Ze względu na sprzyjająca pogodę obniżają się ceny nowalijek (zarówno krajowych jak i z importu). Zapotrzebowanie na warzywa ubiegłoroczne maleje. Są one dość drogie, a ich
czytaj dalej
Droższe nowalie
2006-04-17 00:00
Przed Świętami Wielkanocnymi wzrosły ceny większości warzyw. Produkty importowane okazywały się często tańsze od krajowych (np. pory).
Więcej płaci się także za nowalijki. czytaj dalej
Więcej płaci się także za nowalijki. czytaj dalej
Niższa podaż botwinki
2006-00-00 00:00
Na rynku zaczyna pojawiać się coraz więcej młodych buraków (obcinanych). Zmniejszają się natomiast ilości botwinki i jej ceny.
W tym tygodniu płacono w skupie ok. czytaj dalej
W tym tygodniu płacono w skupie ok. czytaj dalej
Nowalijki – rygorystyczna kontrola jakości
2006-00-00 00:00
Większość warzyw zaliczanych do grupy nowalijek, pochodzących z nowoczesnych upraw przyspieszonych nie posiada zanieczyszczeń chemicznych (np. metali ciężkich, azotynów itp.). Inaczej jest
czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej