Ceny warzyw
Krajowe brokuły i kalafiory dojrzewają
2007-04-19 00:00
Na polskim rynku brakuje jeszcze krajowych kalafiorów i brokułów, uprawianych pod osłonami. Sprowadza się je z zagranicy. W bieżącym sezonie import tych warzyw ruszył wyjątkowo
czytaj dalej
Nowalie na Podkarpaciu w dół
2007-04-18 00:00
Na rynku w Rzeszowie, ceny hurtowe niektórych nowalii rodzimej produkcji obniżyły się. Dla przykładu, 17 kwietnia bieżącego roku za ogórki płacono o 0,50 zł (do 4 zł/kg) mniej niż
czytaj dalej
Ile za nowalijki w skupie, a ile w hurcie?
2007-04-18 00:00
Średnie ceny, oferowane przez spółdzielnie ogrodnicze przedstawiają się w taki sposób: cebula ze szczypiorem - 0,63 zł/pęczek, rzodkiewka - 0,77 zł/pęczek, sałata - 1,43
czytaj dalej
Pogodne nowalijki
2007-04-16 00:00
Wegetacji nowalijek sprzyjają (niemal w każdym rejonie kraju) wysokie temperatury i duża ilość światła. Gdzieniegdzie - zwłaszcza na wschodzie i północy - zimne noce
czytaj dalej
Jest już krajowy szpinak i szczaw
2007-04-16 00:00
W bieżącym tygodniu na rynku hurtowym pojawiły się już szpinak i szczaw polskiej produkcji. Ceny szpinaku ozimego, przyspieszanego w tunelach foliowych są jeszcze bardzo wysokie
czytaj dalej
Ceny nowalijek ani drgną
2007-04-16 00:00
Mniejsza podaż krajowych pomidorów i ogórków sprawia, że ceny tych warzyw nadal utrzymują się na wysokim poziomie. Za pomidory krajowe w hurcie płaci się 7 - 10 zł/kg, a za
czytaj dalej
Cenowe wahania botwinki
2007-04-16 00:00
Na rynkach hurtowych obok szpinaku sprzedawana jest także krajowa botwinka. Rozpiętość cenowa tego warzywa jest bardzo duża - od 0,50 do 1,50 zł/pęczek (pęczek równa się 10 sztuk
czytaj dalej
Polacy spragnieni świeżych warzyw
2007-04-10 00:00
Po okresie wzmożonych, nerwowych zakupów przedświątecznych, rynek świeżych warzyw (nowalijek) wraca do równowagi. Wysokie ceny – głównie za sałatę, pomidory i ogórki –
czytaj dalej
Cytrusy przegrywają z nowalijkami
2007-04-10 00:00
W okresie, poprzedzającym Święta Wielkanocne, polscy konsumenci najchętniej sięgali po świeże, tegoroczne warzywa (nowalijki) i importowane truskawki. Mniejszym uznaniem cieszyły się
czytaj dalej
Wysokie ceny dla producentów
2007-04-09 00:00
Młode warzywa osiągają najwyższe ceny na wiosnę, zwłaszcza w miesiącach marzec - maj.
Tegoroczny sezon skupu nowalii rozpoczął się dla producentów bardzo pomyślnie. czytaj dalej
Tegoroczny sezon skupu nowalii rozpoczął się dla producentów bardzo pomyślnie. czytaj dalej
Które warzywa zalicza się do tej grupy?
2007-04-09 00:00
Do nowalijek zalicza się: rzodkiewkę, szczypiorek, sałatę, cebulę ze szczypiorem (dymkę), wczesne buraki ćwikłowe, botwinę, wczesne warzywa kapustne, bób, szparagi, rabarbar i wiele
czytaj dalej
Jakie nowalie są bezpieczne?
2007-04-09 00:00
Spożywanie wczesnych warzyw z upraw ekologicznych, posiadających odpowiedni certyfikat, świadczący o ich czystości wydaje się być bezpieczne. Certyfikat ekologicznej żywności
czytaj dalej
Jak się je uprawia?
2007-04-09 00:00
Nowalie uprawiane są pod osłonami, tj. w szklarniach i pod folią. Ich produkcja przebiega w sztucznych warunkach wegetacji (doświetlanie, sztuczne nawożenie, nawadnianie,
czytaj dalej
Trudna konkurencja z nowaliami importowanymi
2007-04-09 00:00
Polskie nowalie walczą z warzywami importowanymi o uznanie wśród konsumentów. Ich ceny nie są konkurencyjne ale Polacy na szczęście preferują i darzą większym zaufaniem
czytaj dalej
Jakie korzyści dla konsumenta?
2007-04-09 00:00
Nowalie nie tylko urozmaicają naszą dietę (cenne walory smakowe), ale są przede wszystkim źródłem wielu witamin i soli mineralnych.
Na przykład rzodkiewka zawiera dużo czytaj dalej
Na przykład rzodkiewka zawiera dużo czytaj dalej
Trochę szczegółów o nowaliach
2007-04-09 00:00
Rzodkiewka (Raphanus dativus L. subvar. Radicula Pers.)
Roślina jednoroczna, której część jadalną stanowi zgrubienie podliścieniowe. Jest źródłem żelaza, wapnia i witaminy czytaj dalej
Roślina jednoroczna, której część jadalną stanowi zgrubienie podliścieniowe. Jest źródłem żelaza, wapnia i witaminy czytaj dalej
Czego można się obawiać?
2007-04-09 00:00
Stosowanie sztucznych nawozów w celu przyspieszenia wzrostu warzyw, a pestycydów i herbicydów do ich ochrony, powoduje szybkie wchłanianie przez rośliny szkodliwych substancji
czytaj dalej
Czas powitać sałatę
2007-03-30 00:00
Pod koniec marca, warzywny rynek zdominowany został przez sałatę. W hurcie pojawiła się cała gama odmianowa tego warzywa (produkcji krajowej i zagranicznej). I tak, na
czytaj dalej
Co nowego w skupie owoców i warzyw?
2007-03-29 00:00
Ze względu na zwiększoną podaż importowanych warzyw oraz krajowych nowalii ceny na zielonym rynku obniżają się. Tanieją również zeszłoroczne warzywa – wyższe temperatury źle
czytaj dalej
Kapusta wczesna – jeszcze z importu
2007-03-28 00:00
Wiosną, rynek warzyw wzbogaca się o dużą ilość warzyw z importu. Do Polski sprowadza się wczesne odmiany kapust, choć wydawać by się mogło, że ich krajowa produkcja zaspokaja
czytaj dalej