Papryka
Handel i ceny papryki
Ceny papryki na polskim rynku hurtowym, to wykazują one mocną korelację sezonową. Sezon handlu papryką krajową w większej skali zaczyna się w lipcu i wówczas ceny szybko spadają. Szczyt sezonu to druga połowa sierpnia i wtedy ceny są najniższe (w 2021 roku dla papryki czerwonej średnia cena w dużym hurcie spadła w końcu sierpnia do poziomu 3,00 zł/kg). Potem ceny rosną i sezon kończy się w listopadzie (w 2021 roku cena średnia w dużym hurcie była na koniec sezonu na pułapie 4,75 zł/kg.
Sezon papryki importowanej startuje w handlu hurtowym jeszcze we wrześniu, gdy wolumeny krajowe już są niskie. W początkowej jego fazie sprowadza się więcej papryki holenderskiej, ale w listopadzie dominuje już Hiszpania. W sezonie jesienno-zimowym 2021-2022 ceny papryki importowanej szybko urosły na początku sezonu ze względu na ograniczenia podażowe i wahały się, jak dotąd, w przedziale 6,50-8,25 zł/kg (poziom ceny średniej). W lutym i marcu można się spodziewać ich wzrostu, a w kwietniu, przy wzroście bieżącej produkcji w Hiszpanii, papryka importowana zazwyczaj tanieje.
Informacje z rynku papryki

Coraz szersza rodzima oferta warzyw szklarniowych
Hurtowe ceny papryki w Polsce
Produkt | Min Cena min. | Max Cena maks. | Kraj | Jedn. | Zmiana |
---|---|---|---|---|---|
Papryka biała | Kup dostęp | Polska | -9.0% | ||
Papryka czerwona | Kup dostęp | Hiszpania | -16.7% | ||
Papryka zielona | Kup dostęp | Polska | -6.7% |
Ceny papryki w skupach i przetwórniach w Polsce
Produkt | Min Cena min. | Max Cena maks. | Firma | Data | Jedn. | Zmiana |
---|---|---|---|---|---|---|
Papryka biała | Kup dostęp | SKUP - AGENCJA HANDLOWA "SADPOL" S.C. | +0.9% | |||
Papryka zielona | Kup dostęp | SKUP - AGENCJA HANDLOWA "SADPOL" S.C. | -6.7% |
Ceny papryki na rynkach Polski i zagranicy
Ogłoszenia kupna i sprzedaży papryki
Opis papryki
Papryka, inaczej pieprzowiec, to rodzina roślin z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Obecnie jest uprawiana na całym świecie, w tym w Polsce (ale zaledwie od kilkudziesięciu lat). Owoce papryki to biologicznie jagody. U odmian uprawianych na przyprawy są one niewielkie, o cienkich ściankach. U odmian warzywnych owoce są duże i o mięsistych, grubych ściankach. paprykę warzywno spożywa się nie tylko na świeżo, ale też w postaci konserwowanej. O ostrym smaku papryki decyduje zawartość w niej alkaloidu kapsaicyny.
Papryka jest bogatym źródłem witamin, w tym szczególnie witaminy A i tych z grupy B. Prócz tego także witamin C, E oraz K. Do tego jest bogatym źródłem likopenu, który usuwa wolne rodniki z organizmu, a więc ma działanie antynowotworowe. Papryka to także źródło składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Ponadto papryka zawiera sporo błonnika, a jej wartość energetyczna to zaledwie 25 kcal/100 g.
Globalna produkcja papryki
Globalna produkcja papryki wyniosłą w 2020 roku, według danych FAO, ponad 36 mln ton. Największym światowym producentem tego warzywa były Chiny z wolumenem 16,68 mln ton. Na drugim miejscu plasuje się Meksyk z wolumenem 2,82 mln ton, a na trzecim Indonezja z 2,77 mln ton. Pierwszy kraj z UE w tym rankingu to Hiszpania z wolumenem 1,47 mln ton w 2020 roku, co dało jej piąte miejsce w rankingu światowym za czwartą Turcją (2,64 mln ton).
Produkcja papryki w Polsce
GUS w Polsce nie podaje wyszczególnionej produkcji papryki. Według danych FAO w 2020 roku w Polsce wyprodukowano blisko 159 tys. ton tego warzywa, co oznacza, że produkcja ta pozostaje w trendzie wzrostowym. Daje to Polsce dwudzieste miejsce na świecie w produkcji papryki i piąte w UE po wspomnianej Hiszpanii oraz: Holandii (460 tys. ton), Włoszech (248 tys. ton) i Grecji (164 tys. ton). Warto dodać, że Polska w tej kategorii plasuje się przed Izraelem, w którym w 2020 roku wyprodukowano 149 tys. ton papryki. Z danych ARiMR wynika, że między 2020 i 2021 rokiem nastąpił w Polsce duży wzrost areału uprawy papryki – z 1556 ha do 2546 ha.
Export papryki z Polski
Eksport papryki z Polski w 2020 roku, według danych GUS, wyniósł 27,3 tys. ton, a jego wartość 121,6 mln zł. Największymi odbiorcami tego eksportu były: Ukraina z wolumenem 5,6 tys. ton (20 procent polskiego eksportu ogółem w tej kategorii), Białoruś z 4,4 tys. ton (16 procent) i Niemcy z 2,6 tys. ton (9 procent).
Import papryki do Polski
Import świeżej papryki do Polski wyniósł w 2020 roku, wedle danych GUS, 77,3 tys. ton, a jego wartość 579,3 mln zł. W dostawach papryki do Polski największy udział w 2020 roku miały: Hiszpania z wolumenem 47,1 tys. ton (61 procent polskiego importu ogółem w tej kategorii), Holandia z 17,6 tys. ton (23 procent) i Niemcy z 10,7 tys. ton (14 procent).
Pozostałe informacje
Holandia to potęga w eksporcie warzyw
Rośnie popyt na albańskie pomidory i paprykę
Rosja – import będzie certyfikowany?
Papryka – czy to był dobry sezon?
Wszystkie smaki i kolory papryki
Dobry popyt na paprykę
Hiszpania – grad powodem dużych strat w uprawach papryki
publikujemy List Otwarty do Związku NSZZ „Solidarność”
czytaj dalej