Informacje z rynku papryki

Trendy cen owoców i warzyw we Włoszech na dzień 27 marca
Hurtowe ceny papryki w Polsce
Produkt | Min Cena min. | Max Cena maks. | Kraj | Jedn. | Zmiana |
---|---|---|---|---|---|
Papryka czerwona | Kup dostęp | Hiszpania | -3.6% |
Ceny papryki na rynkach Polski i zagranicy
Ceny detaliczne papryki w supermarketach w Polsce
Produkt | Min Cena min. | Max Cena maks. | Jedn. | Zmiana | ||
---|---|---|---|---|---|---|
28.03.2023 Sklep spożywczy C | ||||||
PAPRYKA PIRI PIRI | Kup dostęp | 0.0% |
Ogłoszenia kupna i sprzedaży papryki
Papryka
Handel i ceny papryki
Ceny papryki na polskim rynku hurtowym, to wykazują one mocną korelację sezonową. Sezon handlu papryką krajową w większej skali zaczyna się w lipcu i wówczas ceny szybko spadają. Szczyt sezonu to druga połowa sierpnia i wtedy ceny są najniższe (w 2021 roku dla papryki czerwonej średnia cena w dużym hurcie spadła w końcu sierpnia do poziomu 3,00 zł/kg). Potem ceny rosną i sezon kończy się w listopadzie (w 2021 roku cena średnia w dużym hurcie była na koniec sezonu na pułapie 4,75 zł/kg.
Sezon papryki importowanej startuje w handlu hurtowym jeszcze we wrześniu, gdy wolumeny krajowe już są niskie. W początkowej jego fazie sprowadza się więcej papryki holenderskiej, ale w listopadzie dominuje już Hiszpania. W sezonie jesienno-zimowym 2021-2022 ceny papryki importowanej szybko urosły na początku sezonu ze względu na ograniczenia podażowe i wahały się, jak dotąd, w przedziale 6,50-8,25 zł/kg (poziom ceny średniej). W lutym i marcu można się spodziewać ich wzrostu, a w kwietniu, przy wzroście bieżącej produkcji w Hiszpanii, papryka importowana zazwyczaj tanieje.
Opis papryki
Papryka, inaczej pieprzowiec, to rodzina roślin z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Obecnie jest uprawiana na całym świecie, w tym w Polsce (ale zaledwie od kilkudziesięciu lat). Owoce papryki to biologicznie jagody. U odmian uprawianych na przyprawy są one niewielkie, o cienkich ściankach. U odmian warzywnych owoce są duże i o mięsistych, grubych ściankach. paprykę warzywno spożywa się nie tylko na świeżo, ale też w postaci konserwowanej. O ostrym smaku papryki decyduje zawartość w niej alkaloidu kapsaicyny.
Papryka jest bogatym źródłem witamin, w tym szczególnie witaminy A i tych z grupy B. Prócz tego także witamin C, E oraz K. Do tego jest bogatym źródłem likopenu, który usuwa wolne rodniki z organizmu, a więc ma działanie antynowotworowe. Papryka to także źródło składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Ponadto papryka zawiera sporo błonnika, a jej wartość energetyczna to zaledwie 25 kcal/100 g.
Globalna produkcja papryki
Globalna produkcja papryki wyniosłą w 2020 roku, według danych FAO, ponad 36 mln ton. Największym światowym producentem tego warzywa były Chiny z wolumenem 16,68 mln ton. Na drugim miejscu plasuje się Meksyk z wolumenem 2,82 mln ton, a na trzecim Indonezja z 2,77 mln ton. Pierwszy kraj z UE w tym rankingu to Hiszpania z wolumenem 1,47 mln ton w 2020 roku, co dało jej piąte miejsce w rankingu światowym za czwartą Turcją (2,64 mln ton).
Produkcja papryki w Polsce
GUS w Polsce nie podaje wyszczególnionej produkcji papryki. Według danych FAO w 2020 roku w Polsce wyprodukowano blisko 159 tys. ton tego warzywa, co oznacza, że produkcja ta pozostaje w trendzie wzrostowym. Daje to Polsce dwudzieste miejsce na świecie w produkcji papryki i piąte w UE po wspomnianej Hiszpanii oraz: Holandii (460 tys. ton), Włoszech (248 tys. ton) i Grecji (164 tys. ton). Warto dodać, że Polska w tej kategorii plasuje się przed Izraelem, w którym w 2020 roku wyprodukowano 149 tys. ton papryki. Z danych ARiMR wynika, że między 2020 i 2021 rokiem nastąpił w Polsce duży wzrost areału uprawy papryki – z 1556 ha do 2546 ha.
Export papryki z Polski
Eksport papryki z Polski w 2020 roku, według danych GUS, wyniósł 27,3 tys. ton, a jego wartość 121,6 mln zł. Największymi odbiorcami tego eksportu były: Ukraina z wolumenem 5,6 tys. ton (20 procent polskiego eksportu ogółem w tej kategorii), Białoruś z 4,4 tys. ton (16 procent) i Niemcy z 2,6 tys. ton (9 procent).
Import papryki do Polski
Import świeżej papryki do Polski wyniósł w 2020 roku, wedle danych GUS, 77,3 tys. ton, a jego wartość 579,3 mln zł. W dostawach papryki do Polski największy udział w 2020 roku miały: Hiszpania z wolumenem 47,1 tys. ton (61 procent polskiego importu ogółem w tej kategorii), Holandia z 17,6 tys. ton (23 procent) i Niemcy z 10,7 tys. ton (14 procent).
Pozostałe informacje
Więcej polskiej papryki na eksport
Turcja: mniejsze zbiory papryki
Tym samym ubiegłoroczny czytaj dalej
Papryka czerwona: najdroższa z Turcji
Hiszpańska papryka tańsza w Paryżu
Czerwona papryka hiszpańska (70mm+) najdroższa jest czytaj dalej
Mniej hiszpańskiej papryki
Koniec krajowej papryki
Turcja wypadła z rynku papryki
Coraz mniej papryki z Holandii
Pozytywną tendencją dla producentów jest wzrost ceny tego warzywa średnio z 1 czytaj dalej
Antyrakotwórcza papryka
Tanieje papryka
Paprykę żółtą skupowano w tym tygodniu średnio po cenie 2,40 czytaj dalej
Polska papryka – konkurencja nam niestraszna
Polska produkcja papryki odbywa się głównie czytaj dalej
Ogólnopolskie Targi Papryki
Papryka na każdym stole
Więcej warzyw ciepłolubnych
Zbiory mogą wynieść do 838 tys. ton. Największy czytaj dalej
Polska papryka na niemieckim rynku
Za paprykę czerwoną płacono czytaj dalej
Niższe ceny papryki
W tym tygodniu czytaj dalej
Papryka zaskakująco droga
W czerwcu za odmianę zieloną płacono nawet dwa razy więcej, tj. czytaj dalej
Hiszpańska papryka najdroższa
W ubiegłym roku ich cena czytaj dalej
Rosja docenia polską paprykę
Najwięcej dostaw trafia na rynek Rosji (ok. 1/4 eksportu), czytaj dalej
O wartości papryki
Skład czytaj dalej