Włoszczyzna
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Ceny włoszczyzny na stałym poziomie
2009-08-25 00:00
Aktualnie ceny włoszczyzny na giełdach w kraju są stabilne - informuje serwis rolnicy.com. W Broniszach 20 sierpnia można było kupić młodą włoszczyznę za 1,75-2,50 zł za
czytaj dalej
Włoszczyzna młoda i stara
2008-11-05 00:00
W województwie mazowieckim na rynku hurtowym sprzedawana jest włoszczyzna z warzyw wyrośniętych (starych) oraz z warzyw młodych.
Ceny włoszczyzny z warzyw starych (wyrośniętych) są na
czytaj dalej
Ceny włoszczyzny na rynkach hurtowych
2008-09-16 00:10
Za pęczek włoszczyzny w Rzeszowie płaci się zaledwie 1 zł. W Łodzi cena waha się od 1,30 do 1,60 zł/pęczek. W Lublinie włoszczyzna kosztuje 1,60 zł/pęczek, w Poznaniu
czytaj dalej
Tania włoszczyzna w Rzeszowie
2008-06-10 00:04
Młoda włoszczyzna tanieje z tygodnia na tydzień. Aktualnie uzyskała niskie notowania w Rzeszowie, gdzie za pęczek płacono 1-1,20 zł. Dość tania była w Łodzi – po 1,60-2 zł za
czytaj dalej
Młoda włoszczyzna i inne warzywa
2008-05-10 00:00
Na rynku w Broniszach jest już w sprzedaży młoda włoszczyzna spod osłon. Pęczek włoszczyzny kosztuje 2,50 – 3 zł. Pakowana jest w wiązki po 10 pęczków.
Młoda kapusta
czytaj dalej
Powolny wzrost cen włoszczyzny
2008-04-24 00:08
Włoszczyzna, zwana również "jarzynką" w pd. i pd-wsch. części kraju, drożeje na wiosnę niezwykle wolno. W tym tygodniu jej ceny hurtowe właściwie nie zmieniły się
czytaj dalej
Aktualne ceny włoszczyzny
2008-04-11 00:10
Zestawiając ceny hurtowe włoszczyzny na 5 rynkach (w Białymstoku, Poznaniu, Rzeszowie, Broniszach i Elblągu), widać, że za pęczek włoszczyzny najmniej płacono w Rzeszowie –
czytaj dalej
Włoszczyzna najdroższa pod Warszawą
2008-03-05 00:00
Notowania cen włoszczyzny z 6 rynków hurtowych wykazują, że za pęczek włoszczyzny najwięcej trzeba zapłacić na rynku w Broniszach 1,85-2,20 zł. Najniższą cenę za pęczek
czytaj dalej
Włoszczyzna bez zmian
2008-02-19 00:00
Ceny włoszczyzny na krajowych rynkach hurtowych nie zmieniły się w stosunku do ubiegłego tygodnia.
Najdroższy był pęczek włoszczyzny w Broniszach – po 2-2,50 zł. czytaj dalej
Najdroższy był pęczek włoszczyzny w Broniszach – po 2-2,50 zł. czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej