Łączne przechowywanie jabłek i gruszek?
2013-10-14 21:59
Jabłka i gruszki należą do gatunków ziarnkowych, wiele te gatunki łączy, ale i sporo dzieli, dlatego przechowywanie ich łącznie może przynieść więcej problemów niż korzyści. A dlaczego? Zaraz wyjaśnimy.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowe techniki wykrywania toksyn w żywności
2013-09-26 21:23
W Hiszpanii prowadzone są badania nad nowymi technikami wykrywania toksycznych składników w produktach spożywczych.
czytaj dalej
UV i ultradźwięki mogą odkażać żywność
2013-09-26 19:54
Portal foodqualitynews.com opisuje wyniki badań nad usuwaniem bakterii z powierzchni produktów żywnościowych (w badaniu były to truskawki i sałata) za pomocą światła ultrafioletowego i fal ultradźwiękowych, a więc generalnie za pomocą fal elektromagnetycznych o wybranych długościach.
czytaj dalej
Jakość i deszcze
2013-09-20 08:03
W produkcji owoców i warzyw bardzo ważna jest pogoda. Jak jest za sucho – źle, jak jest za mokro też nie jest dobrze.
czytaj dalej
Zmiany klimatu wpływają na smak jabłek?
2013-09-17 19:54
W Japonii przeprowadzono badania nad wpływem zmian klimatycznych na świecie na smak jabłek. Ich wyniki są bardzo interesujące. Okazuje się, że klimat nie pozostaje bez wpływu na jakość owoców.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowa metoda przedłużenia trwałości jabłek?
2013-09-05 20:56
Zachowanie wysokiej jakości owoców po zbiorze i przedłużenie ich trwałości stanowi priorytet dla producentów, dlatego od lat prowadzone są różnego rodzaju badania mające na celu odkrycie optymalnej do tego celu metody.
czytaj dalej
czytaj dalej
Szklistość jabłek
2013-08-20 09:13
Z powodu skrajnych warunków atmosferycznych, w niektórych odmianach jabłek wczesnych widoczna jest szklistość miąższu.
czytaj dalej
Klimakteryczne i nieklimakteryczne - co to znaczy?
2013-08-13 21:22
Klimakteryczność owoców i warzyw – cóż to takiego, o co w tym chodzi, jak to można wykorzystać w życiu codziennym?
czytaj dalej
Pietruszka czy to pasternak?
2013-08-02 14:21
Wysoka cena pietruszki korzeń zachęca nieuczciwych handlowców do sprzedaży pasternaku z etykietą pietruszki. Jak to rozpoznać ?
czytaj dalej
Pełzający problem nie tylko w czereśniach
2013-07-18 09:47
Nasionnica trześniówka jest groźnym szkodnikiem, który atakuje nie tylko sady czereśniowe, ale także i wiśniowe. Co zrobić, żeby się jej pozbyć? Nie jest to proste zadanie.
czytaj dalej
czytaj dalej
Zmiany przepisów dotyczących norm jakości handlowej
2013-07-16 18:32
Według Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) Nr 594/2013 z dnia 21 czerwca 2013 r., od 1 października 2013 r. nastąpią zmiany w treści norm handlowych i przepisach zawartych w Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 543/2011.
czytaj dalej
Co jest w środku arbuza?
2013-07-01 15:55
Na co zwrócić uwagę przy kontroli arbuzów? Skąd wiedzieć co jest w środku?
czytaj dalej
Ważny komunikat. Od 1 lipca zabronione...
2013-06-27 14:31
Od 1 lipca do 31 października na półkuli północnej i od dnia 1 stycznia do dnia 30 kwietnia - półkula południowa zabronione jest wprowadzenie do obrotu nektaryn i brzoskwiń kaliber D ( wielkość 51-56mm lub 65-85g).
czytaj dalej
Deszczowa pogoda sprzyja pękaniu czereśni
2013-06-18 20:44
Czereśnie nie lubią deszczu. Pękają i trudno je potem sprzedać. Jak sobie radzić z tym niełatwym problemem?
czytaj dalej
Grzyby atakują truskawki z każdej strony
2013-06-11 11:31
Tegoroczny sezon jest wyjątkowo niekorzystny dla prawidłowego wzrostu i dojrzewania truskawek. Fatalna pogoda i padające praktycznie bez przerwy deszcze wpływają na rozwój wszelkich chorób pochodzenia grzybowego.
czytaj dalej
czytaj dalej
Przemrożenie latem
2013-05-31 11:00
Przemrożenie świeżych owoców i warzyw może nastąpić zimą, gdy nie zadbamy o ochronę przed mrozem lub przy wysokich temperaturach na zewnątrz.
czytaj dalej
Ograniczenie transpiracji ważne w sadownictwie
2013-05-27 20:29
Transpiracja to proces bardzo ważny dla roślin, jednak dość kosztowny dla sadownika. Powoduje on bowiem spore straty wśród przechowywanych owoców.
czytaj dalej
czytaj dalej
Dojrzałość brzoskwiń
2013-05-22 11:37
Smaczne, miękkie, aromatyczne, soczyste – takie cechy brzoskwiń lub nektaryn są pożądane przez konsumenta. Twarde, zdrowe, bez wad skóry, całe – to cechy towaru w obrocie hurtowym. Czy twarda brzoskwinia stanie się miękką i dojrzałą ?
czytaj dalej
Coraz więcej jabłek z 1-MCP na polskim rynku
2013-05-15 20:42
1-metylocyklopropen to substancja, która wpływa na przedłużenie trwałości owoców i warzyw. W Polsce do tej pory 1-MCP dopuszczony został tylko do stosowania na jabłkach, jednak na całym świecie można go stosować do „konserwowania” wielu gatunków owoców i warzyw.
czytaj dalej
czytaj dalej
Pory do kontroli
2013-04-29 15:37
Jakość handlową porów określa norma ogólna. Można też stosować normę EKG/ONZ. Zawsze jednak pory muszą być w całości, dopuszcza się przycięcie korzeni i liści.
czytaj dalej