Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Szara pleśń – stan zagrożenia
2007-06-12 00:00
Obfite opady, które w ostatnich dniach nawiedziły liczne obszary Polski (głównie rejon centralny i południe) mogą mieć zgubny wpływ na wegetację truskawek.
czytaj dalej
czytaj dalej
Jakość ma znaczenie
2007-06-06 00:00
Opady z początku czerwca wprawiły producentów w dobry nastrój. Deszcze uzupełniły wodę w glebie, więc ryzyko wystąpienia suszy fizjologicznej, która miała miejsce
czytaj dalej
II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - TRUSKAWKI
0000-00-00 00:00
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla truskawek po ich przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając
czytaj dalej
III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - TRUSKAWKI
0000-00-00 00:00
Wielkość truskawek określa się największą poprzeczną średnicą owocu. Truskawki powinny mieć następujące wielkości minimalne: Klasa Ekstra: 25 mm, Klasa I i II: 18 mm. Nie ma
czytaj dalej
I. OKREŚLENIE PRODUKTU - TRUSKAWKI
0000-00-00 00:00
Przedmiotem standardu jakości handlowej są truskawki odmian uprawnych Fragaria L., dostarczane konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje truskawek przeznaczonych do
czytaj dalej
V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - TRUSKAWKI
0000-00-00 00:00
A. Jednolitość Zawartość każdego opakowania powinna być jednolita i zawierać truskawki wyłącznie tego samego pochodzenia, tej samej odmiany i jakości. W klasie Ekstra
czytaj dalej
IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - TRUSKAWKI
0000-00-00 00:00
Dla truskawek nie spełniających wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje dotyczące jakości i wielkości. Z uwagi na
czytaj dalej
Owoce - warunki przechowywania
0000-00-00 00:00
PRODUKT
TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
Względna powietrza % OKRES
PRZECHOWYWANIA Arbuzy 10-12 90 2-3 tygodnie Awokado niedojrzałe 5,5-8 85-90 3-4 czytaj dalej
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
Względna powietrza % OKRES
PRZECHOWYWANIA Arbuzy 10-12 90 2-3 tygodnie Awokado niedojrzałe 5,5-8 85-90 3-4 czytaj dalej
VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - TRUSKAWKI
0000-00-00 00:00
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz: Każde
czytaj dalej
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji nr 85 z 2004 roku, jabłka w opakowaniach muszą być oznakowane. Oznakowanie musi zawierać:
czytaj dalej