Ograniczenie transpiracji ważne w sadownictwie
2013-05-27 20:29
Transpiracja to proces bardzo ważny dla roślin, jednak dość kosztowny dla sadownika. Powoduje on bowiem spore straty wśród przechowywanych owoców.
czytaj dalej
czytaj dalej
Dojrzałość brzoskwiń
2013-05-22 11:37
Smaczne, miękkie, aromatyczne, soczyste – takie cechy brzoskwiń lub nektaryn są pożądane przez konsumenta. Twarde, zdrowe, bez wad skóry, całe – to cechy towaru w obrocie hurtowym. Czy twarda brzoskwinia stanie się miękką i dojrzałą ?
czytaj dalej
Coraz więcej jabłek z 1-MCP na polskim rynku
2013-05-15 20:42
1-metylocyklopropen to substancja, która wpływa na przedłużenie trwałości owoców i warzyw. W Polsce do tej pory 1-MCP dopuszczony został tylko do stosowania na jabłkach, jednak na całym świecie można go stosować do „konserwowania” wielu gatunków owoców i warzyw.
czytaj dalej
czytaj dalej
Pory do kontroli
2013-04-29 15:37
Jakość handlową porów określa norma ogólna. Można też stosować normę EKG/ONZ. Zawsze jednak pory muszą być w całości, dopuszcza się przycięcie korzeni i liści.
czytaj dalej
Gorący temat – czekolada na Idaredzie
2013-04-24 21:16
Czekolada opanowuje jabłka, wpierw te z przechowalni i z chłodni zwykłych, teraz z kontroli. Niestety „pieczone” jabłuszka nie są w cenie.
czytaj dalej
czytaj dalej
Klasa I
2013-04-23 12:47
Wszyscy deklarują, że sprzedają tylko towar w klasie I, ale czy na pewno?
czytaj dalej
Jak fałszowana jest żywność?
2013-04-11 11:54
Jakość produktów obecnych w sprzedaży to nie tylko spełnienie założonych i zgodnych z prawem parametrów mikrobiologicznych i fizykochemicznych, ale również poprawność oznakowania opakowania. Niestety robiąc zakupy w sklepie nie mamy pewności czy żywność, którą wybieramy nie została zafałszowana.
czytaj dalej
Jakie kiwi to dobre kiwi?
2013-04-09 20:42
Kiwi luzem, kiwi w koszyczkach, mniejsze, większe – które kiwi wybrać, jak dokonać właściwego wyboru?
czytaj dalej
Oszukani!
2013-04-05 10:30
Wielkim problemem w handlu są straty. Mogą one wynikać z niewłaściwych warunków transportu świeżych owoców i warzyw, uszkodzeń opakowań podczas przeładunków i transportu, ususzki, złej jakości towaru i konieczności sortowania przed wprowadzeniem do obrotu.
czytaj dalej
Jakość awokado w sieciach handlowych
2013-03-14 19:01
Gdzie warto kupować awokado? Jak wybierać owoce nadające się do jedzenia? Fresh-market.pl zaprasza na wędrówkę po sieciach.
czytaj dalej
Na jabłkach z chłodni czekolada
2013-03-13 12:47
Eksporterzy obawiają się zakupu jabłek z chłodni zwykłej. Jakość owoców z tych warunków przechowalniczych stanowi spory problem, dlatego handel nimi to spore wyzwanie.
czytaj dalej
czytaj dalej
Jakość, jakość i jeszcze raz jakość
2013-03-08 14:19
Wiodącą cechą produkcji jabłek w Polsce jest wysoki udział tzw. jabłek przemysłowych. Waha się on od 50 do 60 proc, podczas gdy w innych krajach z także wysoką produkcją tych owoców wynosi maksymalnie 20-30 proc – mówi profesor Eberhard Makosz.
czytaj dalej
Czy w Polsce brakuje ładnej marchwi?
2013-03-04 14:43
Z informacji, jakie napływają do portalu fresh-market.pl faktycznie wynika, że podaż dobrej jakościowo marchwi stanowi pewien problem. Ma to swój wyraz w cenach. Ale, przynajmniej na razie, nie jest tak, żeby ładnej marchwi w ogóle nie było.
czytaj dalej
Co to jest marchew dobrej jakości?
2013-03-01 12:36
W tekstach o cenach na warzywa, ciągle powtarzane jest, że dobrą jak na ten rok cenę za marchew, można tylko uzyskać gdy ma dobrą jakość. Gdy zadaję pytanie na rynku jaka jest cena marchwi, handlowcy odpowiadają i podkreślają że to dobra jakość. Co dla konsumenta znaczy dobra jakość?
czytaj dalej
czytaj dalej
Jabłka – fakty i mity
2013-02-26 13:15
Czy wszystkie jabłka smakują tak samo, jak je kupować by były smaczne, a czy jabłka w ogóle są zdrowe? Na te i inne pytania tu znajdziecie odpowiedź.
czytaj dalej
Ważna jest jakość jabłek
2013-02-20 09:13
Od 2010 roku wyraźnie poprawiła się jakość jabłek w naszym kraju. Ale wymagania jakościowe rosną wraz ze wzrostem zbiorów owoców i stopy życiowej ludności.
czytaj dalej
Ślady po wciornastku na papryce?
2013-02-01 18:37
Zmiany przepisów w 2011 roku spowodowały zmniejszenie wymagań norm dotyczących jakości handlowej dla niektórych produktów. Przykładem takiego produktu jest papryka.
czytaj dalej
czytaj dalej
Jak kupić katalog Odmiany Jabłek?
2013-01-28 10:50
Już możecie zdobyć aplikację "Odmiany Jabłek". Przeczytajcie, jak to zrobić.
czytaj dalej
Nowoczesny katalog "Odmiany Jabłek" już w sprzedaży!
2013-01-28 10:30
Jedyny taki profesjonalny katalog Odmiany Jabłek, ze zdjęciami wysokiej jakości, jest już dostępny. Jego cena to tylko 3,10 zł.
czytaj dalej
Ogórki z importu – ważna świeżość
2013-01-17 09:12
Zimą sprzedaż produktów świeżych odbywa się głównie w marketach i małych sklepach.
czytaj dalej