Kłopot z jakością polskich porów
2012-02-16 09:59
Polskie pory są słabą konkurencją dla porów z importu. Towar sprowadzany z Holandii lub Francji góruje nad rodzimym jakością i wyglądem.
czytaj dalej
Gorzka zgnilizna jabłek
2012-02-16 00:00
W ostatnich latach choroba ta powoduje coraz większe straty wśród przechowywanych jabłek.
czytaj dalej
Kłopotliwy sezon przechowalniczy
2012-01-24 08:19
Tegoroczny sezon obfituje w anomalia pogodowe, które bardzo negatywnie odbijają się na jakości przechowywanych owoców.
czytaj dalej
Nowe rozporządzenie unijne w sprawie jakości i kontroli bananów
2012-01-19 00:24
Jakość bananów sprowadzanych na rynek unijny jest regulowana w normie handlowej. Dotyczy ona tylko bananów zielonych trafiających następnie do dojrzewalni.
czytaj dalej
Kontrola jakości jabłek
2011-12-06 12:33
W obecnym sezonie występują dość powszechnie choroby fizjologiczne. Powoduje to znaczne skrócenie okresu przydatności handlowej jabłek.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowy sezon na cytrusy - jak zadbać o jakość
2011-11-09 22:18
Jakość mandarynek, pomarańczy i cytryn reguluje norma szczegółowa zawarta w rozporządzeniu UE nr 543/2011.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wymagania jakościowe dla cebuli
2011-10-20 06:17
Bardzo trudny sezon zapowiada się dla producentów cebuli. Urodzaj powoduje wymuszanie niskiej ceny, ale i większe wymagania odbiorców.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wymagania jakościowe odbiorcy
2011-09-19 22:47
Przyczyną wielu reklamacji jest brak porozumienia w sprawie wymagań dotyczących jakości. Dotyczy to zarówno producentów, jak i firm handlowych.
czytaj dalej
czytaj dalej
Korzystne dla handlowców zmiany w normie na brzoskwinie i nektaryny
2011-08-16 05:29
Od 22 czerwca tego roku obowiązuje nowa norma unijna na brzoskwinie i nektaryny. W normie są istotne zmiany dotyczące minimalnej dojrzałości, sortowania wg wielkości i zasad prezentacji.
czytaj dalej
czytaj dalej
Zmiany w unijnych normach dla jabłek i papryki
2011-07-20 05:56
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw
czytaj dalej
czytaj dalej
Świadectwo fitosanitarne w eksporcie
2010-11-08 22:12
Warunek eksportu i tranzytu roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów z Polski do państw nienależących do Unii Europejskiej to właściwa zdrowotność eksportowanych towarów, czyli stan fitosanitarny.
czytaj dalej
Kontrola fitosanitarna w imporcie
2010-11-08 22:09
Granicznej kontroli fitosanitarnej poddawane są rośliny, produkty roślinne oraz przedmioty przywożone do Polski bezpośrednio z państw nienależących do Unii Europejskiej.
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Jak kupić jakościowy bakłażan?
2010-11-08 21:23
Na co należy zwrócić uwagę kupując importowany bakłażan?
czytaj dalej
Jak prawidłowo wysortować jabłka pod względem wielkości?
2010-11-08 21:18
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji nr 85/2004 jabłka podlegają zasadom jednorodności wielkości w zależności od klasy jakości i rodzaju opakowania.
czytaj dalej
Jakość handlowa kapusty białej
2010-11-08 21:03
Po okresie przechowywania kapusty białej, nawet w idealnych warunkach w chłodni, w temperaturze 0-1 stopni Celsjusza, przy wilgotności względnej 95-100 proc. należy zwrócić uwagę na jej kondycję.
czytaj dalej
czytaj dalej