Szara pleśń jabłek
2012-02-29 21:55
Szara pleśń jabłek - choroba przechowalnicza występująca w ciepłych i deszczowych sezonach.
czytaj dalej
Jakość mandarynek
2012-02-28 12:14
W ostatnim okresie nie wszystkie partie mandarynek spełniają wymagania zamówień.
czytaj dalej
Uszkodzenia mechaniczne
2012-02-20 11:56
W każdej normie, wśród wymagań minimalnych wymieniona jest cecha całe. Znaczy to, że owoc czy warzywo musi być nie uszkodzone, nie może mieć odciętych części, przeciętej skórki.
czytaj dalej
czytaj dalej
Kłopot z jakością polskich porów
2012-02-16 09:59
Polskie pory są słabą konkurencją dla porów z importu. Towar sprowadzany z Holandii lub Francji góruje nad rodzimym jakością i wyglądem.
czytaj dalej
Gorzka zgnilizna jabłek
2012-02-16 00:00
W ostatnich latach choroba ta powoduje coraz większe straty wśród przechowywanych jabłek.
czytaj dalej
Kłopotliwy sezon przechowalniczy
2012-01-24 08:19
Tegoroczny sezon obfituje w anomalia pogodowe, które bardzo negatywnie odbijają się na jakości przechowywanych owoców.
czytaj dalej
Nowe rozporządzenie unijne w sprawie jakości i kontroli bananów
2012-01-19 00:24
Jakość bananów sprowadzanych na rynek unijny jest regulowana w normie handlowej. Dotyczy ona tylko bananów zielonych trafiających następnie do dojrzewalni.
czytaj dalej
Kontrola jakości jabłek
2011-12-06 12:33
W obecnym sezonie występują dość powszechnie choroby fizjologiczne. Powoduje to znaczne skrócenie okresu przydatności handlowej jabłek.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowy sezon na cytrusy - jak zadbać o jakość
2011-11-09 22:18
Jakość mandarynek, pomarańczy i cytryn reguluje norma szczegółowa zawarta w rozporządzeniu UE nr 543/2011.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wymagania jakościowe dla cebuli
2011-10-20 06:17
Bardzo trudny sezon zapowiada się dla producentów cebuli. Urodzaj powoduje wymuszanie niskiej ceny, ale i większe wymagania odbiorców.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wymagania jakościowe odbiorcy
2011-09-19 22:47
Przyczyną wielu reklamacji jest brak porozumienia w sprawie wymagań dotyczących jakości. Dotyczy to zarówno producentów, jak i firm handlowych.
czytaj dalej
czytaj dalej
Korzystne dla handlowców zmiany w normie na brzoskwinie i nektaryny
2011-08-16 05:29
Od 22 czerwca tego roku obowiązuje nowa norma unijna na brzoskwinie i nektaryny. W normie są istotne zmiany dotyczące minimalnej dojrzałości, sortowania wg wielkości i zasad prezentacji.
czytaj dalej
czytaj dalej
Zmiany w unijnych normach dla jabłek i papryki
2011-07-20 05:56
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw
czytaj dalej
czytaj dalej
Świadectwo fitosanitarne w eksporcie
2010-11-08 22:12
Warunek eksportu i tranzytu roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów z Polski do państw nienależących do Unii Europejskiej to właściwa zdrowotność eksportowanych towarów, czyli stan fitosanitarny.
czytaj dalej
Kontrola fitosanitarna w imporcie
2010-11-08 22:09
Granicznej kontroli fitosanitarnej poddawane są rośliny, produkty roślinne oraz przedmioty przywożone do Polski bezpośrednio z państw nienależących do Unii Europejskiej.
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej



