Kontrola jakości jabłek
2011-12-06 12:33
W obecnym sezonie występują dość powszechnie choroby fizjologiczne. Powoduje to znaczne skrócenie okresu przydatności handlowej jabłek.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowy sezon na cytrusy - jak zadbać o jakość
2011-11-09 22:18
Jakość mandarynek, pomarańczy i cytryn reguluje norma szczegółowa zawarta w rozporządzeniu UE nr 543/2011.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wymagania jakościowe dla cebuli
2011-10-20 06:17
Bardzo trudny sezon zapowiada się dla producentów cebuli. Urodzaj powoduje wymuszanie niskiej ceny, ale i większe wymagania odbiorców.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wymagania jakościowe odbiorcy
2011-09-19 22:47
Przyczyną wielu reklamacji jest brak porozumienia w sprawie wymagań dotyczących jakości. Dotyczy to zarówno producentów, jak i firm handlowych.
czytaj dalej
czytaj dalej
Korzystne dla handlowców zmiany w normie na brzoskwinie i nektaryny
2011-08-16 05:29
Od 22 czerwca tego roku obowiązuje nowa norma unijna na brzoskwinie i nektaryny. W normie są istotne zmiany dotyczące minimalnej dojrzałości, sortowania wg wielkości i zasad prezentacji.
czytaj dalej
czytaj dalej
Zmiany w unijnych normach dla jabłek i papryki
2011-07-20 05:56
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw
czytaj dalej
czytaj dalej
Warunek eksportu i tranzytu roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów z Polski do państw nienależących do Unii Europejskiej to właściwa zdrowotność eksportowanych towarów, czyli stan fitosanitarny.
czytaj dalej
Kontrola fitosanitarna w imporcie
2010-11-08 22:09
Granicznej kontroli fitosanitarnej poddawane są rośliny, produkty roślinne oraz przedmioty przywożone do Polski bezpośrednio z państw nienależących do Unii Europejskiej.
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując importowany bakłażan?
czytaj dalej
Jak prawidłowo wysortować jabłka pod względem wielkości?
2010-11-08 21:18
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji nr 85/2004 jabłka podlegają zasadom jednorodności wielkości w zależności od klasy jakości i rodzaju opakowania.
czytaj dalej
Po okresie przechowywania kapusty białej, nawet w idealnych warunkach w chłodni, w temperaturze 0-1 stopni Celsjusza, przy wilgotności względnej 95-100 proc. należy zwrócić uwagę na jej kondycję.
czytaj dalej
czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując kapustę pekińską
2010-11-08 20:57
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Dla kapusty pekińskiej nie określono normy handlowej UE. Istnieje norma EKG/ONZ, ale nie jest obowiązkowa.
Kapustę pekińską przewozimy w temperaturze 1 – 2 stopnie C, czytaj dalej
Kapustę pekińską przewozimy w temperaturze 1 – 2 stopnie C, czytaj dalej
Zgodnie z rozporządzeniem komisji nr 1673 / 2004 normę stosuje się dla kiwi odmian uprawnych dostarczanych dla konsumentów w stanie świeżym, norma nie dotyczy
czytaj dalej
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
W erze handlu globalnego, potrzebne są dowody na bezpieczeństwo żywności oferowanej do sprzedaży. Za jakość odpowiedzialne są wszystkie ogniwa w łańcuchu od producenta do konsumenta.
czytaj dalej